LXVIII (68) OM - II etap
-
Niezmiennik
- Użytkownik

-
PoweredDragon
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
-
PiotrAH
- Użytkownik

LXVIII (68) OM - II etap
A czy przypadkiem rozliczenie takich darowizn z 1% podatku nie następuje już po terminie składania PIT-ów?Mruczek pisze:Chyba dużo kasy zebrali z tego 1% podatku, że aż 151 osób wpuścili do finału w tym roku
Przyznam formy odpisu, darowizn, sponsoringu na rzecz OM/OMJ już dawno powinnay funkcjonować. Jako szary obywatel, z samego sentymentu, podzielę się moimi pieniędzmi, aby krzewić ideę olimpijska (oraz uniezależnić organizatorów od niepewnego finansowania MENu).
A próg - jeśli to rzeczywiście 10p. - wyrównał historyczne minimum. Czyżby znowu nad Polską przeszedł jakiś niż intelektualny?:P
-
Rufajstos
- Użytkownik

LXVIII (68) OM - II etap
Ach, który to już raz się zdarzyło, że użytkownicy matematyka.pl przeszacowali próg
Swoją drogą, poza dużą liczbą finalistów, analizując listę zauważyłem dwie ciekawe rzeczy:
1) Do finału weszło 11 gimnazjalistów.
2) Doliczyłem się 17 dziewczyn w finale. Względem poprzednich edycji jest to dużo. Bardzo mnie to cieszy
Swoją drogą, poza dużą liczbą finalistów, analizując listę zauważyłem dwie ciekawe rzeczy:
1) Do finału weszło 11 gimnazjalistów.
2) Doliczyłem się 17 dziewczyn w finale. Względem poprzednich edycji jest to dużo. Bardzo mnie to cieszy
-
badmor
- Użytkownik

LXVIII (68) OM - II etap
Chyba na złe forum trafiłeś z takim komentarzemMruczek pisze:Chyba dużo kasy zebrali z tego 1% podatku, że aż 151 osób wpuścili do finału w tym roku
Nad Polską pogoda intelektualna raczej stała. Chyba komisji zadaniowej coś nie wyszło, albo dla równowagi z ubiegłym rokiem, gdy 24 pkt. nie wystarczały, aby wejść do finału.
-
ElEski
- Użytkownik

LXVIII (68) OM - II etap
badmor pisze:Nad Polską pogoda intelektualna raczej stała. Chyba komisji zadaniowej coś nie wyszło, albo dla równowagi z ubiegłym rokiem, gdy 24 pkt. nie wystarczały, aby wejść do finału.
NiePiotrAH pisze:Po klapie w poprzednim roku Komisja Zadaniowa stanęła tym razem na wysokości zadania i zaprezentowała ciekawe problemy, co może skutkować dość niskim progiem ~17p.
-
michalkieza
- Użytkownik

LXVIII (68) OM - II etap
Co do zadania 3: może ono i ma jakąś ciekawą interpretację probabilistyczną, ale jako nierówność na OM to to jest tak sztampowe i prymitywne zadanie, że aż oczy bolą - dziwię się, że komisja daje coś takiego. Po technicznym uproszczeniu A=0 to tu nie ma nic do roboty - zwykłe sztampowe szacowania kwadratów, a uczestnicy znający metodę zbliżeń to powinni w ogóle wyśmiać to zadanie w tym momencie.