Cześć, mam problem z rozwiązaniem następujących zadań:
Zadanie 1
Oblicz granicę
W tym przykładzie doszedłem do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(0,0)}\frac{\sin(xy)}{\sqrt{x^2+y^2}}=\lim_{(x,y)\to(0,0)}\frac{\sin(xy)*xy}{\sqrt{x^2+y^2}*xy}}\)
wiemy, że \(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(0,0)}\frac{sin(xy)}{xy}=1}\)
Zatem licząc dalej otrzymuję coś takiego:
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(0,0)}\frac{xy}{\sqrt{x^2+y^2}}}\)
Czy jest to dobre rozpisanie do tego momentu? Jeżeli nie to jak inaczej? Jeżeli tak to wiem że ten przykład mogę zrobić z Heinego, jednak nie za bardzo potrafię się tym posługiwać aby to dobrze obliczyć. Odpowiedź do tego zadania to granica z tego wyrażenia jest równa zero.
Zadanie 2
Zbadaj ciągłość funkcji
a) \(\displaystyle{ f(x,y)=\begin{cases} \frac{e^{xy}-e^y}{y} &\text{dla } (x,y) \neq (x,0) \\ x-1 &\text{dla } (x,y) =(x,0) \end{cases}}\)
b) \(\displaystyle{ f(x,y)=\begin{cases} \frac{xy}{x^2+y^2} &\text{dla } (x,y) \neq (0,0) \\ 0 &\text{dla } (x,y) =(0,0) \end{cases}}\)
c) \(\displaystyle{ f(x,y)=\begin{cases} \frac{xy(x+y)}{x^2+y^2} &\text{dla } (x,y) \neq (0,0) \\ \frac{1}{2} &\text{dla } (x,y) =(0,0) \end{cases}}\)
Wiem że w tych trzech podpunktach trzeba policzyć granicę dla \(\displaystyle{ 0^{+}}\) i \(\displaystyle{ 0^{-}}\) jednak aby to zrobić trzeba rozwiązać te granice, jeżeli wszystkie są z Heinego to nie wiem jakich przekształceń mam użyć aby to dobrze wyszło. W podpunkcie a) jest ciągła a w b) i c) nieciągła w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\).
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
Pozdrawiam
Granica i ciągłość funkcji dwóch zmiennych
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
1. No mniej więcej OK, ale nie do końca. Istotnie prawdą jest, że
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(0,0)}\frac{\sin (xy)}{xy}=1}\), ale stąd wiesz na razie tyle, że
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(0,0)}\frac{\sin (xy)}{\sqrt{x^2+y^2}}=\lim_{(x,y)\to(0,0)}\frac{xy}{\sqrt{x^2+y^2}}}\)
o ile obie te granice istnieją (może się czepiam).
\(\displaystyle{ 0 \le\left|\frac{xy}{\sqrt{x^2+y^2}} \right|= \frac{|xy|}{\sqrt{x^2+y^2}} \le \frac{x^2+y^2}{2 \sqrt{x^2+y^2} }=\frac 1 2\sqrt{x^2+y^2}}\)
i oczywiście \(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (0,0)}\frac 1 2\sqrt{x^2+y^2}=0}\),
więc z twierdzenia o trzech funkcjach mamy \(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (0,0)}\frac{xy}{\sqrt{x^2+y^2}}=0}\)
i z tw. o granicy iloczynu dostajemy \(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(0,0)}\frac{\sin (xy)}{\sqrt{x^2+y^2}}=0}\)
2.
a) wyłącz \(\displaystyle{ e^y}\), skorzystaj z tw. o granicy iloczynu i ze znanej granicy
\(\displaystyle{ \lim_{t \to 0} \frac{e^t-1}{t} =1}\).
Niestety chyba oddzielnie trzeba rozważyć punkt \(\displaystyle{ (1,0)}\).
b) nie jest ciągła w zerze, co będzie, gdy \(\displaystyle{ x=y \rightarrow 0}\) i \(\displaystyle{ xy \neq 0}\)?
c) też nie jest ciągła w zerze, kontrprzykład taki sam: co będzie, gdy np. \(\displaystyle{ x=y=\frac 1 n, n \rightarrow \infty}\)?
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(0,0)}\frac{\sin (xy)}{xy}=1}\), ale stąd wiesz na razie tyle, że
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(0,0)}\frac{\sin (xy)}{\sqrt{x^2+y^2}}=\lim_{(x,y)\to(0,0)}\frac{xy}{\sqrt{x^2+y^2}}}\)
o ile obie te granice istnieją (może się czepiam).
\(\displaystyle{ 0 \le\left|\frac{xy}{\sqrt{x^2+y^2}} \right|= \frac{|xy|}{\sqrt{x^2+y^2}} \le \frac{x^2+y^2}{2 \sqrt{x^2+y^2} }=\frac 1 2\sqrt{x^2+y^2}}\)
i oczywiście \(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (0,0)}\frac 1 2\sqrt{x^2+y^2}=0}\),
więc z twierdzenia o trzech funkcjach mamy \(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (0,0)}\frac{xy}{\sqrt{x^2+y^2}}=0}\)
i z tw. o granicy iloczynu dostajemy \(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(0,0)}\frac{\sin (xy)}{\sqrt{x^2+y^2}}=0}\)
2.
a) wyłącz \(\displaystyle{ e^y}\), skorzystaj z tw. o granicy iloczynu i ze znanej granicy
b) nie jest ciągła w zerze, co będzie, gdy \(\displaystyle{ x=y \rightarrow 0}\) i \(\displaystyle{ xy \neq 0}\)?
c) też nie jest ciągła w zerze, kontrprzykład taki sam: co będzie, gdy np. \(\displaystyle{ x=y=\frac 1 n, n \rightarrow \infty}\)?
-
Jumpeq
- Użytkownik

- Podziękował: 62 razy
Mam pytanie odnośnie tych przejść, skąd wiesz że po lewej stronie dąży to do zera? I skąd po prawej stronie dodajesz sobie kwadraty w mianowniku? Czy to są przejścia typu "przekształcam i wstawiam to co mi się podoba aby pasowało do mianownika"? O to chodzi w tym przypadku?Premislav pisze:\(\displaystyle{ 0 \le\left|\frac{xy}{\sqrt{x^2+y^2}} \right|= \frac{|xy|}{\sqrt{x^2+y^2}} \le \frac{x^2+y^2}{2 \sqrt{x^2+y^2} }=\frac 1 2\sqrt{x^2+y^2}}\)
W tym przypadku próbowałem tym sposobem ale nie wychodzi, otóż wygląda u mnie to następująco:Premislav pisze: 2.
\(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(x,0)} \frac{e^{xy}-e^y}{y}=\lim_{(x,y)\to(x,0)} \frac{(e^{y})^{x}-e^y}{y} \lim_{(x,y)\to(x,0)} \frac{e^y((e^{y})^{x-1}-1)}{y}}\)
I co ja mam dalej z tym zrobić? Jak przekształcić \(\displaystyle{ (e^{y})^{x-1}}\)? Miałem podobny przykład do policzenia jako granicy, gdzie \(\displaystyle{ x \to 2}\) Po podstawieniu wyrażenie dążyło do \(\displaystyle{ 1}\) i mogłem zastosować to o czym napisałeś. Tutaj nie widzę jak to dalej zrobić.
To jest udowodnione przez kontrprzykład. Czyli w tych przypadkach nie trzeba badać co się dzieje w \(\displaystyle{ 0^{+}}\) i \(\displaystyle{ 0^{-}}\)? Czy oprócz kontrprzykładów można to jakoś rozpisać? Bo samo podanie ich jakoś nie utwierdza mnie w fakcie że dobrze rozumiem to zadanie.Premislav pisze: b) nie jest ciągła w zerze, co będzie, gdy \(\displaystyle{ x=y \rightarrow 0}\) i \(\displaystyle{ xy \neq 0}\)?
c) też nie jest ciągła w zerze, kontrprzykład taki sam: co będzie, gdy np. \(\displaystyle{ x=y=\frac 1 n, n \rightarrow \infty}\)
-
miodzio1988
No nie wiesz, ze zero dąży do zera?Mam pytanie odnośnie tych przejść, skąd wiesz że po lewej stronie dąży to do zera?
Nic nie dodaje tylko szacuje.I skąd po prawej stronie dodajesz sobie kwadraty w mianowniku?
Przekształca tak, żeby było poprawnie, a jednocześnie, żeby pasowało do mianownikaCzy to są przejścia typu "przekształcam i wstawiam to co mi się podoba aby pasowało do mianownika"? O to chodzi w tym przypadku?
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
W 2a) jak już doszedłeś do \(\displaystyle{ \lim_{(x,y)\to(x,0)} \frac{e^y((e^{y})^{x-1}-1)}{y}}\) (zgubiłeś tam jeden znak równości), to zauważ, że gdy \(\displaystyle{ x \neq 1}\), możesz pomnożyć i podzielić przez \(\displaystyle{ x-1}\) i oczywiście \(\displaystyle{ y(x-1) \rightarrow 0}\) gdy \(\displaystyle{ x}\) ograniczone, a \(\displaystyle{ y \rightarrow 0}\). Nie możesz tak zrobić dla punktu \(\displaystyle{ (1,0)}\) - trzeba wówczas jeszcze oddzielnie rozważyć jedną prostą,
ale to nie jest wielki problem, bo gdy \(\displaystyle{ y \rightarrow 0, y\neq 0}\) oraz \(\displaystyle{ x=1}\), to
\(\displaystyle{ \frac{e^{xy}-e^y}{y}=0}\).
Co do 2b) i 2c), to nie masz tu żadnych \(\displaystyle{ 0^+}\) i \(\displaystyle{ 0^-}\), bo tu jest granica funkcji dwóch zmiennych. Nie wiem, co rozumiesz przez "rozpisanie".
Warunek ciągłości w \(\displaystyle{ (0,0)}\) (ogólniej w dowolnym punkcie płaszczyzny \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\))
jest taki, że \(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (0,0)} f(x,y)=f(0,0)}\) (ogólniej \(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (x_0,y_0)} f(x,y)=f(x_0,y_0)}\)
Moje kontrprzykłady pokazują, że w 2b) i 2c) tak nie jest.
Jeszcze co do zadania 1. Zastosowałem taki fakt, że \(\displaystyle{ \lim_{)x,y) \to (x_0,y_0) }f(x,y)=0 \Leftrightarrow \lim_{(x,y) \to (x_0,y_0)}|f(x,y)|=0}\)
Ponadto korzystam z nierówności \(\displaystyle{ |xy| \le \frac{|x|^2+|y|^2}{2}}\) (oczywiście w liczbach rzeczywistych \(\displaystyle{ |x|^2=x^2}\)), która powinna Ci być znana.
ale to nie jest wielki problem, bo gdy \(\displaystyle{ y \rightarrow 0, y\neq 0}\) oraz \(\displaystyle{ x=1}\), to
\(\displaystyle{ \frac{e^{xy}-e^y}{y}=0}\).
Co do 2b) i 2c), to nie masz tu żadnych \(\displaystyle{ 0^+}\) i \(\displaystyle{ 0^-}\), bo tu jest granica funkcji dwóch zmiennych. Nie wiem, co rozumiesz przez "rozpisanie".
Warunek ciągłości w \(\displaystyle{ (0,0)}\) (ogólniej w dowolnym punkcie płaszczyzny \(\displaystyle{ (x_0,y_0)}\))
jest taki, że \(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (0,0)} f(x,y)=f(0,0)}\) (ogólniej \(\displaystyle{ \lim_{(x,y) \to (x_0,y_0)} f(x,y)=f(x_0,y_0)}\)
Moje kontrprzykłady pokazują, że w 2b) i 2c) tak nie jest.
Jeszcze co do zadania 1. Zastosowałem taki fakt, że \(\displaystyle{ \lim_{)x,y) \to (x_0,y_0) }f(x,y)=0 \Leftrightarrow \lim_{(x,y) \to (x_0,y_0)}|f(x,y)|=0}\)
Ponadto korzystam z nierówności \(\displaystyle{ |xy| \le \frac{|x|^2+|y|^2}{2}}\) (oczywiście w liczbach rzeczywistych \(\displaystyle{ |x|^2=x^2}\)), która powinna Ci być znana.