Niepewność pomiarowa współczynnika sprężystości.

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Awatar użytkownika
MA1209
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: MA1209 »

Uczniowie wykonali doświadczenie, którego celem było wyznaczenie współczynnika
sprężystości sprężyny. W tym celu zważyli pięciokrotnie obciążnik uzyskując następujące
wyniki: \(\displaystyle{ 50,4 g, 50,3 g, 50,3 g, 50,6 g, 50,4 g}\). Następnie uczniowie pięciokrotnie zawiesili na tej samej sprężynie ciężarek i zmierzyli za każdym razem jej wydłużenie. Wyniki pomiaru
wydłużenia sprężyny wyniosły: \(\displaystyle{ 1,2 cm, 1,1 cm, 1,4 cm, 1,2 cm, 1,1 cm}\). Jaką wartość
współczynnika sprężystości sprężyny ustalili uczniowie w \(\displaystyle{ \frac{N}{cm}}\) ? Podaj wynik wraz z wartością niepewności pomiarowej.
Mam problem z tym, co brać do \(\displaystyle{ \mbox{d}m}\) i do \(\displaystyle{ \mbox{d}x}\). Zrobił bym tak, że od średniej wartości odjął maksymalną i przyjął to za \(\displaystyle{ \mbox{d}x}\). Nie wiem czy dobrze rozumuję. Proszę o wyjaśnienie na poziomie gimnazjum. Pozdrawiam cieplutko.
Ostatnio zmieniony 8 lut 2017, o 18:02 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy z użyciem LateXa.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: korki_fizyka »

Policz średnie z wyników i podstaw: \(\displaystyle{ k = \frac{F}{x}}\)
a błąd względny : \(\displaystyle{ \frac{\Delta k}{k} = \frac{\Delta F}{F} + \frac{\Delta x}{x}}\).-- 8 lut 2017, o 23:04 --PS> ten awatar coś mi przypomina
ODPOWIEDZ