XII OMJ

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Kichal1
Użytkownik
Użytkownik

XII OMJ

Post autor: Kichal1 »

Oj bałem się, że nie przejdę, a jednak , ale mam wrażenie, że próg był w tym roku niski.
Mikkello
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

XII OMJ

Post autor: Mikkello »

Przeszedłem! Ha!
Mam nadzieję, że dobrze spożytkuję 38 dni do II etapu
Ruahyin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 80 razy

XII OMJ

Post autor: Ruahyin »

Mimo wysłania złym typem listu udalo się
Ceulen
Użytkownik
Użytkownik

XII OMJ

Post autor: Ceulen »

Tymczasem wygląda na to, że OMJ nie będzie dawać wstępu do dowolnego liceum:

Na stronach 9-10 tego komunikatu nie ma OMJ (jest jedynie... OMG). OMJ widnieje jedynie w wykazie olimpiad dających 100% z egzaminu gimnazjalnego, ale nie z rekrutacji.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

XII OMJ

Post autor: Jan Kraszewski »

Widać, że OMJ została doklejona w ramach ostatniej aktualizacji (te cztery gwiazdki w tabeli 2). Teraz pytanie, czy to, że nie została doklejona także do tabeli 3 jest celowe, czy też jest to urzędnicze przeoczenie.

JK
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

XII OMJ

Post autor: Sylwek »

Z tego, co widzę, strony 9 i 10 dotyczą olimpiad i konkursów, które miały wpływ na rekrutację na rok szkolny 2016/17, czyli rok szkolny już trwający. Sekcja 3 nie dotyczy, moim zdaniem, przyjmowania finalistów/laureatów na przyszły rok szkolny (2017/18). Innymi słowa - to historia tego, co było rok temu, a wtedy nie było jeszcze OMJ, tylko OMG.

Tak, czy siak, napisz do nich maila Ceulen, to się dowiesz konkretów. Wolno, ale odpowiadają. Osobiście nie sądzę, żeby coś się po cichu zmieniło.
Departament Podręczników, Programów i Innowacji
tel.: (22) 34 74 792, fax: (22) 34 74 160
E-mail: Sekretariat.DPPI@men.gov.pl
Dyrektor: Alina Sarnecka
Zastępca Dyrektora: Rafał Lew-Starowicz
Ruahyin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 80 razy

XII OMJ

Post autor: Ruahyin »

Dla osób które uzupełniły już kwestionariusz online. Czy w kroku trzecim tj. Przesłanie kwestionariusza trzeba jeszcze coś klikać (np. Jakiś przycisk typu wyslij)? Bo przyszedł mi e-mail z potwierdzeniem ale wyłączyłam zakładkę na kroku trzecim, nic nie klikając i nie jestem pewna czy dokonczylam procedurę. Jak ktoś już uzupełnił to proszę o odpowiedź.
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

XII OMJ

Post autor: Hayran »

Ruahyin,nie, przesłanie kwestionariusza w formie PDF emailem jest już ostatnim krokiem.
Mikkello
Użytkownik
Użytkownik

XII OMJ

Jak tam po II etapie? Ile zadań zrobiliście?
dec1
Użytkownik
Użytkownik

XII OMJ

Post autor: dec1 »

Zadania:
1. W każde pole tablicy \(\displaystyle{ 4\times 4}\) należy wpisać pewną liczbę całkowitą w taki sposób, aby sumy liczb w każdej kolumnie i w każdym wierszu były potęgami liczby \(\displaystyle{ 2}\) o wykładniku całkowitym nieujemnym. Czy można to zrobić w taki sposób, aby każde dwie z tych ośmiu sum były różne? Odpowiedź uzasadnij.
2. Wykaż, że jeżeli przekątne pewnego trapezu są prostopadłe, to suma długości podstaw tego trapezu jest nie większa od sumy długości ramion tego trapezu.
3. Dane są dodatnie liczby całkowite \(\displaystyle{ a, b, d}\). Wiadomo, że liczba \(\displaystyle{ a+b}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ d}\), a liczba \(\displaystyle{ a\cdot b}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ d^2}\). Udowodnij, że każda z liczb \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ d}\).
4. Czy istnieją liczby \(\displaystyle{ x_1, x_2, ..., x_{99}}\), z których każda jest równa \(\displaystyle{ \sqrt 2 + 1}\) lub \(\displaystyle{ \sqrt 2 - 1}\) i które spełniają równość
\(\displaystyle{ x_1x_2+x_2x_3+x_3x_4+ ... +x_{98}x_{99} + x_{99}x_1 = 199}\)?
Odpowiedź uzasadnij.
5. Czy istnieje taki wielościan wypukły, że każdy kąt wewnętrzny jego każdej ściany jest prosty lub rozwarty i który ma dokładnie \(\displaystyle{ 100}\) krawędzi? Odpowiedź uzasadnij.
Krótkie szkice moich rozwiązań:    
Ceulen
Użytkownik
Użytkownik

XII OMJ

Post autor: Ceulen »

Odnośnie moich wcześniejszych alarmów ws. przyjęcia do każdego liceum - dostałem odpowiedź z ministerstwa, okazało się, że OMJ znajduje się tu:

... 16-r-3.pdf

więc finaliści mogą spać spokojnie

A co do zadań - były na naprawdę niezłym poziomie, obstawiam próg 15 (lub 16, jeśli nikt nie będzie miał 15). Chociaż przy drugim na znacznie bardziej uprzywilejowanej pozycji byli ci, którzy przeczytali Kwadrat i to budzi moje lekkie wątpliwości (mimo że sam je zrobiłem).
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

XII OMJ

Post autor: Hayran »

Moim zaniem w porównaniu z poprzednimi latami zadania byly trudne, inne. Myślę, że próg bedzie 12-14 punktów.
makkito
Użytkownik
Użytkownik

XII OMJ

Post autor: makkito »

Według mnie były trudne, wydaje mi się, że próg będzie wynosił około 2 i pół zadania (podobnie jak 2 lata temu). Liczę na 30 pktów.
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

XII OMJ

Post autor: kmarciniak1 »

Ceulen pisze:
Chociaż przy drugim na znacznie bardziej uprzywilejowanej pozycji byli ci, którzy przeczytali Kwadrat i to budzi moje lekkie wątpliwości (mimo że sam je zrobiłem).
A co w tym "budzącego wątpliwości"?
Mikkello
Użytkownik
Użytkownik

XII OMJ

To ja nie wiem, co ja zrobiłem, że w 4. Wyszło mi, że istnieją takie liczby...
ODPOWIEDZ