Witam.
Dostaliśmy na zajęciach skrypt prowadzącego. Są w nim definicja, zadania ale bez rozwiązań i z małą ilością przykładów.
Czy jesteście w stanie polecić mi jakiś zbiór zadań z przykładami i rozwiązaniami oraz jakieś materiały, z których mógłbym zaczerpnąć wiedzę w inny sposób niż na wykładach?
Nie potrafię zaczerpnąć wiedzy z wykładu. Starałem się ale to mnie przerasta.
Jest to przedmiot Logika. W nim mam takie działy jak:
Rachunek kwantyfikatorów
Zbiory
Relacje
Funkcje (odwrotne, złożenie, obraz i przeciwobraz zbioru)
Relacje równoważności
Teoria mocy
Czy moglibyście mi coś polecić?
Logika: zbiory, relacje, funkcje
-
M Maciejewski
- Użytkownik

Helena Rasiowa, bodajże Wstęp do matematyki współczesnej (raczej teoria).
-
szw1710
Wyręczę naszego Administratora polecając jego skrypt, który jest podstawą do moich wykładów z logiki dla informatyków. Wszystkie wymienione tematy są tam poruszone.
Jan Kraszewski, Wstęp do matematyki
M Maciejewski, z polecaniem książki Rasiowej byłbym ostrożny. To jest podręcznik pisany bardzo suchym językiem. Z drugiej strony bardzo solidny. Ale na pierwszy kontakt zupełnie się nie nadaje.
Nasz Admin wybrał drogę klarownego wykładu.
Jan Kraszewski, Wstęp do matematyki
M Maciejewski, z polecaniem książki Rasiowej byłbym ostrożny. To jest podręcznik pisany bardzo suchym językiem. Z drugiej strony bardzo solidny. Ale na pierwszy kontakt zupełnie się nie nadaje.
Nasz Admin wybrał drogę klarownego wykładu.
-
Caishen
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Czy ten skrypt jest dostępny online? Widzę tylko zbiór.szw1710 pisze:Jan Kraszewski, Wstęp do matematyki
EDIT:
Znalazłem na chomikuj. Mam nadzieję, że autor mi wybacz. Wszak jestem z tego samego Uniwersytetu
Chodź znalazłem jakąś wersję B.
-
szw1710
Jest do kupienia w księgarni IBOOK w pdf-ie. Możesz go mieć za 2 minuty za mniej więcej 20 zł.
Właśnie patrzałem tam i gdzie indziej - produkt niedostępny. Może niech wypowie się Autor...
Pobieranie z Chomika jest złodziejstwem.
Właśnie patrzałem tam i gdzie indziej - produkt niedostępny. Może niech wypowie się Autor...
Pobieranie z Chomika jest złodziejstwem.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Skrypt nie jest tożsamy z podręcznikiem, to pierwsza wersja, którą napisałem i kiedyś udostępniłem. Potem ten skrypt stał się podstawą podręcznika, który wydałem i w momencie wydania podręcznika przestałem udostępniać skrypt. Podręcznik (zwłaszcza jego drugie wydanie, w którym poprawiono zdecydowaną większość błędów z pierwszego wydania) jest wg mnie istotnie lepszy.Caishen pisze:EDIT:
Znalazłem na chomikuj. Mam nadzieję, że autor mi wybacz. Wszak jestem z tego samego Uniwersytetu
Chodź znalazłem jakąś wersję B.
Oczywiście internet nie zapomina i plik ze skryptem można znaleźć. Tym niemniej z oczywistych przyczyn skrypt jest "not supported", a tam było naprawdę dużo błędów i errata była długa. Erratę udostępniam tylko do oficjalnie wydanych podręczników, a skrypt można używać na własną odpowiedzialność.
Natomiast zaskoczyła mnie informacja o niedostępności podręcznika w normalnej dystrybucji. Będę musiał to wyjaśnić. Problem wziął się zapewne stąd, że Wydawnictwo WNT, ostatni wydawca mojej książki, zostało wykupione przez PWN.
JK
-
Caishen
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Spróbuję znaleźć ją w lokalnej bibliotece.Jan Kraszewski pisze: Natomiast zaskoczyła mnie informacja o niedostępności podręcznika w normalnej dystrybucji. Będę musiał to wyjaśnić. Problem wziął się zapewne stąd, że Wydawnictwo WNT, ostatni wydawca mojej książki, zostało wykupione przez PWN.
Na stronie: ... atyki.html jest dostępne wypożyczenie wydania z 2012 roku (gdzieś w internecie widziałem z 2014 roku ale też nie dostępne) jedynie przez ich aplikację i jedynie wypożyczenie.
Na PWN tak jak Pan napisał jest ona niedostępna, szkoda.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
W naszej wydziałowej bibliotece powinna być (niestety, wydanie z 2007), chyba że wszystkie są wypożyczone przez moich studentów... W razie czego proszę zgrać z aktualną erratę, bo ta załączona jest starą wersją.
Jeśli chodzi o PWN, to podejrzewam, że postanowili książkę "wygasić", ale może dowiem się więcej, jak skontaktuję się z nimi.
JK
Kod: Zaznacz cały
http://www.math.uni.wroc.pl/~kraszew/Jeśli chodzi o PWN, to podejrzewam, że postanowili książkę "wygasić", ale może dowiem się więcej, jak skontaktuję się z nimi.
JK