Predkość kątowa-dwa wspołpracujące okregi

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
ciekawska123
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ciekawska123 »

Mam takie oto zadanie:
Tarcza(oznaczona na rysunku) porusza się z pewną prędkością obrotową, na tarczy leży pierścień który porusza się jedynie ruchem obrotowym, nie przemieszcza się wokół tarczy, ponieważ utrzymywany jest przez 2 ramiona od strony zewnętrznej. Nie wiem w jaki sposób obliczyć prędkość kątową tego pierścienia. Wszystkie dane do zadania znajdują się na rysunku. Z góry dziękuje

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/4esb/
jmb
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: jmb »

Propozycja rozwiązania jest analogiczna do rozwiązania kółek połączonych paskiem klinowym. Wówczas pierścień obraca się "bez poślizgu" w taki sposób, że prędkość liniowa punktów na pierścieniu ma taką samą wartość, jak prędkość liniowa punktów na brzegu tarczy \(\displaystyle{ V_a}\). Związek między prędkością kątową a prędkością liniową punktów na brzegu:
\(\displaystyle{ \omega = v_a / r}\) gdzie \(\displaystyle{ r}\) jest promieniem pierścienia.
Nie wiem, jaką rolę pełni drugi pierścień na rysunku i skąd się bierze moment siły obracający pierwszy pierścień (z rysunku to nie wynika - pewnie z tych zewnętrznych ramion, o których wspominasz, ale tu też tego nie widać).
ODPOWIEDZ