Granica z cosinusem
-
WoGreen
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Granica z cosinusem
Witam proszę o pomoc. Wynik wychodzi mi 5/3 ,a powinno wyjść -5/3. Gdzieś napotkałem błąd.
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pi /2 }= \frac{cos5x}{cos3x}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pi /2 }= \frac{cos5x}{cos3x}}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2016, o 21:19 przez WoGreen, łącznie zmieniany 2 razy.
-
WoGreen
- Użytkownik

Granica z cosinusem
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pi /2 }= \frac{cos5x}{cos3x}= \lim_{ x\to \pi/2} \frac{sin5t}{sin3t}= \lim_{t \to 0} \frac{sin5t}{sin3t}= \frac{5}{3}}\)
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Granica z cosinusem
Z jakiej własności skorzystałeś w przedostatniej równości? Bo to nie jest prawda.
Po skorzystaniu raz z reguły de l'Hospitala nie ma już co filozofować, tylko po prostu trzeba wiedzieć, że sinus jest ciągły, \(\displaystyle{ \sin \frac 5 2 \pi=\sin\frac \pi 2=1}\) oraz \(\displaystyle{ \sin \frac 3 2\pi=\sin\left(-\frac \pi 2\right)=-1}\)
Po skorzystaniu raz z reguły de l'Hospitala nie ma już co filozofować, tylko po prostu trzeba wiedzieć, że sinus jest ciągły, \(\displaystyle{ \sin \frac 5 2 \pi=\sin\frac \pi 2=1}\) oraz \(\displaystyle{ \sin \frac 3 2\pi=\sin\left(-\frac \pi 2\right)=-1}\)
-
WoGreen
- Użytkownik

Granica z cosinusem
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pi /2 }= \frac{cos5x}{cos3x}= \lim_{ x\to \pi/2} \frac{sin5x}{sin3x}= \lim_{x \to \pi /2} \frac{sin5x}{-sin3x}= - \lim_{t \to 0} \frac{sin5t}{5t}* \frac{5t}{1}* \frac{3t}{sin3t}* \frac{1}{3t}=- \frac{5}{3}}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{ \pi }{2} - x \Rightarrow gdy, x \rightarrow \frac{ \pi }{2}t \rightarrow 0}\)
Czy ten zapis jest poprawny?
\(\displaystyle{ t= \frac{ \pi }{2} - x \Rightarrow gdy, x \rightarrow \frac{ \pi }{2}t \rightarrow 0}\)
Czy ten zapis jest poprawny?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2016, o 21:39 przez WoGreen, łącznie zmieniany 5 razy.
- Premislav
- Użytkownik

Granica z cosinusem
Tak nie można. Czy przeczytałeś to, co wyżej napisałem?\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pi/2} \frac{sin5t}{sin3t}= \lim_{x \to \pi /2} \frac{sin5t}{-sin3t}}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Granica z cosinusem
Tak też nie można, bo niby skąd to się miało wziąć?WoGreen pisze:\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pi /2 }= \frac{cos5x}{cos3x}= \lim_{ x\to \pi/2} \frac{sin5x}{sin3x}}\)
?
-
WoGreen
- Użytkownik

Granica z cosinusem
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \pi /2 } \frac{cos \frac{ \pi }{2} }{-cos \frac{ \pi }{2} }}\) To już mam po zastosowaniu wzorów redukcyjnych. I w takim razie co mogę zrobić dalej?
-
WoGreen
- Użytkownik

Granica z cosinusem
Podstawiony pod cos5x i cos3x. Dodam ,że w tym przykładzie nie mogę korzystac z Reguły de l’Hospitala.
- Premislav
- Użytkownik

Granica z cosinusem
W takim razie to jest zupełnie źle. Wydaje się, że niestety nic nie kapujesz, ale nie jest moją rolą uczyć Cię granic od podstaw (chyba że za kasę), więc przedstawię szkic rozwiązania bez de l'Hospitala.
Mamy \(\displaystyle{ \cos 5x=\sin\left(\frac \pi 2-5x\right)=\sin\left(\frac 5 2 \pi-5x\right)}\)
oraz \(\displaystyle{ \cos 3x=\sin\left(\frac \pi 2-3x\right)=-\sin\left(\frac 3 2 \pi-3x\right)}\),
gdyż
\(\displaystyle{ \sin(x+2\pi)=\sin x}\) oraz \(\displaystyle{ \sin(x+\pi)=-\sin x}\).
Ponadto \(\displaystyle{ \lim_{x \to \frac \pi 2} \frac{\sin\left(\frac 5 2\pi-5x\right)}{\frac 5 2 \pi-5x}=1}\)
oraz
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \frac \pi 2} - \frac{\sin\left( \frac 3 2\pi-3x\right) }{\frac 3 2\pi -3x} =-1}\).
W obydwu przypadkach wystarczy skorzystać ze znanej granicy specjalnej z sinusem.
Twierdzenie o granicy iloczynu kończy rozwiązanie zadania.
Mamy \(\displaystyle{ \cos 5x=\sin\left(\frac \pi 2-5x\right)=\sin\left(\frac 5 2 \pi-5x\right)}\)
oraz \(\displaystyle{ \cos 3x=\sin\left(\frac \pi 2-3x\right)=-\sin\left(\frac 3 2 \pi-3x\right)}\),
gdyż
\(\displaystyle{ \sin(x+2\pi)=\sin x}\) oraz \(\displaystyle{ \sin(x+\pi)=-\sin x}\).
Ponadto \(\displaystyle{ \lim_{x \to \frac \pi 2} \frac{\sin\left(\frac 5 2\pi-5x\right)}{\frac 5 2 \pi-5x}=1}\)
oraz
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \frac \pi 2} - \frac{\sin\left( \frac 3 2\pi-3x\right) }{\frac 3 2\pi -3x} =-1}\).
W obydwu przypadkach wystarczy skorzystać ze znanej granicy specjalnej z sinusem.
Twierdzenie o granicy iloczynu kończy rozwiązanie zadania.