Czy funkcja jest normą

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
MrRipley
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 41 razy

Czy funkcja jest normą

Post autor: MrRipley »

Czy poniższa funkcja jest normą?

\(\displaystyle{ ||(x,y)|| = \sqrt{x^2 +4y^2} + |x|}\) \ \(\displaystyle{ x,y \in R}\)

rozumiem, żeby udowodnić, że nie jest normą wystarczy podać kontrprzykład, który niespełnia nierówności trójkąta, ale takie nie udało mi się znaleźć, więc starałem się nierówność trojkąta udowodnić (rozumiem, że sam dowód nierówności trójkąta jest warunkiem dostatecznym do bycia normą)

niech \(\displaystyle{ v = (a,b) \wedge w = (c,d)}\)
zatem \(\displaystyle{ ||v|| + ||w|| = \sqrt{a^2 +4b^2} + |a| + \sqrt{c^2 +4d^2} + |c| \ge \sqrt{a^2 +4b^2} + \sqrt{c^2 +4d^2} +|a+c| \ge (?) \sqrt{a^2 +4b^2 + c^2 +4d^2} +|a+c|}\)
no i na tym stanąłem. Jakieś podpowiedzi?
Ostatnio zmieniony 26 paź 2016, o 22:27 przez MrRipley, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 147 razy

Czy funkcja jest normą

Post autor: NogaWeza »

Czegoś tutaj nie rozumiem, masz \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{R}}\), więc czemu piszesz \(\displaystyle{ x = (a,b) \wedge y = (c,d)}\).
Normę określa się dla pewnego elementu przestrzeni wektorowej. W tym przypadku, skoro \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{R}}\), to znaczy, że mamy jakiś wektor \(\displaystyle{ \mathbf{v} = (x,y)}\) i kandydata na normę: \(\displaystyle{ \| \mathbf{v} \| = \sqrt{x^2 +4y^2} + |x|}\) dla \(\displaystyle{ \mathbf{v} = (x,y)}\). Wtedy nierówność trójkąta byłaby taka (gdyby była spełniona):
\(\displaystyle{ \| \mathbf{v}_1 + \mathbf{v}_2 \| \le \| \mathbf{v}_1 \| + \| \mathbf{v}_2 \|}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(x_1 + x_2)^2 +4(y_1 + y_2)^2} + |x+y| \le \sqrt{x_{1}^2 +4y_{1}^2} + |x_1| + \sqrt{x_{2}^2 +4y_{2}^2} + |x_2|}\).
MrRipley
Użytkownik
Użytkownik

Czy funkcja jest normą

zamieniłem w tamtym miejscu \(\displaystyle{ x}\) na \(\displaystyle{ v}\) i \(\displaystyle{ y}\) na \(\displaystyle{ w}\), teraz to wygląda klarowniej. Wiem dokładnie co mam udowodnić, ale nie wiem jak udowodnić, że \(\displaystyle{ \sqrt{a^2 +4b^2} + \sqrt{c^2 +4d^2} \ge \sqrt{(a+c)^2 + 4(b+d)^2}}\)
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 147 razy

Czy funkcja jest normą

Post autor: NogaWeza »

No to musisz poczekać na jakiegoś forumowego specjalistę od nierówności.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Czy funkcja jest normą

Post autor: Premislav »

Jest to bezpośrednia konsekwencja nierówności Minkowskiego dla sum.

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Nier%C3%B3wno%C5%9B%C4%87_Minkowskiego

Masz tutaj \(\displaystyle{ n=p=2, s_1=a, s_2=2b, t_1=c, t_2=2d}\) według oznaczeń z tego artykułu.

-- 26 paź 2016, o 21:43 --

A jeśli nie znasz/nie chcesz używać tej nierówności, to możesz również podnieść nierówność
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2 +4b^2} + \sqrt{c^2 +4d^2} \ge \sqrt{(a+c)^2 + 4(b+d)^2}}\)
stronami do kwadratu (jest to przekształcenie równoważne, gdyż obie strony są nieujemne),
zredukować co się da i zostanie Ci po podzieleniu stronami przez \(\displaystyle{ 2}\):
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2+(2b)^2} \sqrt{c^2+(2d)^2} \ge ac+4bd}\),
a to jest nierówność Cauchy'ego-Schwarza dla wektorów \(\displaystyle{ (a,2b)}\) i \(\displaystyle{ (c,2d)}\).
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Czy funkcja jest normą

Post autor: Igor V »

Nawet bez nierówności C-S da się to elementarnie udowodnić podnosząc w sumie dwa razy do kwadratu.
MrRipley
Użytkownik
Użytkownik

Czy funkcja jest normą

rzeczywiście, popełniłem błąd w rachunkach, po podniesieniu obustronnie do kwadratu dwa razy i redukowaniu wyrazów podobnych wyszło mi \(\displaystyle{ (ad - cb)^2 \ge 0}\) także dziękuję za pomoc i tak
ODPOWIEDZ