Zbadaj zbieżność szeregu
-
weakness
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Zbadaj zbieżność szeregu
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ \sqrt{ n^{2}+ \sqrt{n} } - \sqrt{n ^{2}- \sqrt{n} } }{ \sqrt{n} }}\)Próbowałem zbadać warunek konieczny ale ni mi nie wyszło , próbowałem też z kryterium ilorazowego ale wyszło 1
Ostatnio zmieniony 23 paź 2016, o 18:14 przez weakness, łącznie zmieniany 1 raz.
-
miodzio1988
Zbadaj zbieżność szeregu
Edytowałeś wiadomość, więc z kogo chcesz głupka zrobić? Widziałem, brakowało znaku sumyweakness pisze:Dlaczego twierdzisz że to nie jest szereg ?
-
miodzio1988
Zbadaj zbieżność szeregu
Nie ma rzeczy oczywistych w matematyce, popełniłeś błąd i zamiast przeprosić udajesz Greka.
bardzo nieładnie
bardzo nieładnie
-
miodzio1988
Zbadaj zbieżność szeregu
Super, zastosuj teraz kryterium ilorazowe
tak jak tutaj
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=bZsvckjKwSYtak jak tutaj
-
karakuku
- Użytkownik

- Podziękował: 20 razy
Zbadaj zbieżność szeregu
Ewentualnie z kryterium porównawczego:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ \sqrt{ n^{2}+ \sqrt{n} } - \sqrt{n ^{2}- \sqrt{n} } }{ \sqrt{n} }=
\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ 2 }{ \sqrt{ n^{2}+ \sqrt{n} } + \sqrt{n ^{2}- \sqrt{n} } }}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ 2 }{ \sqrt{ n^{2}+ \sqrt{n} } + \sqrt{n ^{2}- \sqrt{n} } } \ge
\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ 2 }{ \sqrt{ n^{2}+ \sqrt{n^4} } + \sqrt{n ^{2} } }=
\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ 2 }{n \sqrt{2 } + n }= \frac{2}{\sqrt{2}+1} \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n}}\) - rozbieżny
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ \sqrt{ n^{2}+ \sqrt{n} } - \sqrt{n ^{2}- \sqrt{n} } }{ \sqrt{n} }=
\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ 2 }{ \sqrt{ n^{2}+ \sqrt{n} } + \sqrt{n ^{2}- \sqrt{n} } }}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ 2 }{ \sqrt{ n^{2}+ \sqrt{n} } + \sqrt{n ^{2}- \sqrt{n} } } \ge
\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ 2 }{ \sqrt{ n^{2}+ \sqrt{n^4} } + \sqrt{n ^{2} } }=
\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{ 2 }{n \sqrt{2 } + n }= \frac{2}{\sqrt{2}+1} \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n}}\) - rozbieżny