Indukcja w symbolu Newtona

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
kaetae
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

Post autor: kaetae »

Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ k}\)-elementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego wynosi \(\displaystyle{ {n\choose k}}\)
Dowód poprowadzę indukcyjnie.

Baza indukcji dla \(\displaystyle{ k = 1}\)
Skoro \(\displaystyle{ k = 1}\) to \(\displaystyle{ {n\choose 1} = n}\) i jest to prawda, ponieważ w zbiorze \(\displaystyle{ n}\) elementowym jest \(\displaystyle{ n}\) singletonów.

Krok indukcyjny dla \(\displaystyle{ k+1}\):

\(\displaystyle{ {n\choose k+1} = \frac{n!}{\left( k+1\right)! \left( n-k-1\right)!}}\)

Jakaś podpowiedź co dalej? Próbowałem skorzystać z tego, że:
\(\displaystyle{ {n\choose k+1} = {n\choose k } \cdot \frac{n-k}{k+1}}\)
ale za dużo mi to nie mówi.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2016, o 19:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

Wskazówka: spróbuj wykazać (np. poprzez interpretację kombinatoryczną albo algebraiczną zabawę z silniami), że
\(\displaystyle{ {n+1 \choose k+1}={n \choose k}+{n \choose k+1}}\)
i wykorzystaj tę własność w drugim kroku indukcyjnym.

-- 15 paź 2016, o 18:15 --

Wtedy oczywiście drugi krok indukcyjny nie działa dla \(\displaystyle{ k=0}\), ale to akurat trywialne do wyjaśnienia, bo liczba podzbiorów zeroelementowych zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego to zawsze \(\displaystyle{ 1}\), bo zbiór pusty jest jeden.
kaetae
Użytkownik
Użytkownik

Nie do końca wiem czemu ma mi pomóc \(\displaystyle{ {n+1 \choose k+1}}\)? Skoro indukcję robie po \(\displaystyle{ k}\), a \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą, której teoretycznie nie ruszam?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Post autor: a4karo »

Dlatego to zadanie lepiej robi sie indukcją po \(\displaystyle{ n}\). Założenie indukcyjne jest wtedy takie
Każdy zbiór \(\displaystyle{ n}\)-elementowy ma \(\displaystyle{ \binom{n}{k}}\) podzbiorów \(\displaystyle{ k}\)-elementowych dla dowolnego \(\displaystyle{ k=0,1,\dots,n}\).
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik

A to źle spojrzałem, przepraszam, nie widziałem, że robisz indukcję po \(\displaystyle{ k}\), miałem inny pomysł, właśnie taki, jak napisał Pan a4karo.

Szczerze powiedziawszy, nie umiem tutaj przeprowadzić indukcji po samym \(\displaystyle{ k}\).

Najprościej to zrobić bez indukcji, tylko zliczając:
mamy dowolny zbiór n-elementowy. Wybieramy \(\displaystyle{ k}\) liczb z tego zbioru na
\(\displaystyle{ n(n-1)\dots (n-k+1)}\) sposobów, zaś \(\displaystyle{ n(n-1)\dots (n-k+1)= \frac{n!}{(n-k)!}}\)
Zauważmy jednak, że w ten sposób braliśmy pod uwagę kolejność, a każde dwa zbiory o równych elementach są równe (i są one równe tylko wtedy, gdy mają takie same elementy).
Liczba permutacji zbioru k-elementowego to \(\displaystyle{ k!}\) (i niezależnie od kolejności dostajemy ten sam podzbiór), więc wybierając jak wyżej, każdy zbiór policzyliśmy \(\displaystyle{ k!}\) razy.
Stąd otrzymujemy
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-k)! k!}}\) podzbiorów k-elementowych zbioru n-elementowego, zaś
z definicji \(\displaystyle{ {n \choose k}=\frac{n!}{ k!(n-k)!} =\frac{n!}{(n-k)! k!}}\)
kaetae
Użytkownik
Użytkownik

Muszę zrobić to indukcyjnie. Wracając, tym razem do indukcji po \(\displaystyle{ n}\).

Baza indukcji
\(\displaystyle{ n=0}\) oraz \(\displaystyle{ k \le n}\) czyli \(\displaystyle{ k = 0}\)
Wtedy \(\displaystyle{ \binom{0}{0} = 1}\) czyli mamy 1 zbiór 0 elementowy - jest to \(\displaystyle{ \emptyset}\).

Krok indukcyjny dla \(\displaystyle{ n+1}\)
I tutaj mam jedną wątpliwość w \(\displaystyle{ \binom{n+1}{k+1}}\) czemu zwiększamy \(\displaystyle{ k}\)?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Ja to bym robił indukcję po samym \(\displaystyle{ n}\), a \(\displaystyle{ k}\) zostawił w spokoju:
a4karo pisze:Dlatego to zadanie lepiej robi sie indukcją po \(\displaystyle{ n}\). Założenie indukcyjne jest wtedy takie
Każdy zbiór \(\displaystyle{ n}\)-elementowy ma \(\displaystyle{ \binom{n}{k}}\) podzbiorów \(\displaystyle{ k}\)-elementowych dla dowolnego \(\displaystyle{ k=0,1,\dots,n}\).
JK
kaetae
Użytkownik
Użytkownik

Wiemy, że \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \binom{n}{k} = 2^{n}}\)

Krok indukcyjny.

Załóżmy, że działa to dla dowolnego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) i sprawdźmy dla \(\displaystyle{ n+1.}\)
Wiemy, że
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \binom{n}{k} = 2^{n}}\)

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n+1} \binom{n+1}{k} = 2^{n+1} = \sum_{k=0}^{n+1} \binom{n+1}{k} = 2^{n} \cdot 2 =
\sum_{k=0}^{n} \binom{n+1}{k} + \binom{n+1}{n+1}}\)

Co daje ostatecznie
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \binom{n+1}{k}+1}\)

Coś mi się tutaj nie zgadza.. Mamy wtedy \(\displaystyle{ 2^{n} +1}\) zbiorów czyli coś mało. Z resztą - czy to w ogóle dobry pomysł? Próbuje łapać się różnych własności Symbolu Newtona ale wydaje mi się czasami, że chcę za bardzo to przekombinować.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik

Załóżmy, że działa to dla dowolnego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) i sprawdźmy dla \(\displaystyle{ n+1}\).
Ale co tu jeszcze sprawdzać, skoro działa dla dowolnego, starczy wziąć \(\displaystyle{ n:=n+1}\). [oczywiście to ironia]
Redakcja rozwiązania jest nie najlepsza, bo wygląda to tak, jakbyś zakładała tezę.

Poza tym skoro piszesz, że
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n+1} \binom{n+1}{k} = 2^{n+1}}\), to już de facto założyłaś tezę indukcyjną, co jest błędem krytycznym. Myślę, że z korzyścią dla Ciebie będzie, jeśli napiszę, jak to dokładnie zrobić.

Drugi krok indukcyjny: pokażemy, że jeśli dla pewnego \(\displaystyle{ n \in \NN}\) zachodzi
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \binom{n}{k}=2^n}\), to także
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n+1} \binom{n+1}{k}=2^{n+1}}\)
Otóż \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n+1} \binom{n+1}{k}=1+ \sum_{k=1}^{n+1}\binom{n+1}{k}}\).
Następnie zastosujmy następujący lemat:
\(\displaystyle{ {n \choose k}+{n \choose k+1}={n+1 \choose k+1}}\)
-dowód pozostawiam jako ćwiczenie (możesz poszukać interpretacji kombinatorycznej lub rozpisać na wzory z silniami). A mianowicie:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n+1} \binom{n+1}{k}=1+ \sum_{k=1}^{n+1}\binom{n+1}{k-1+1}=1+ \sum_{k=1}^{n+1}{n \choose k-1}+ \sum_{k=1}^{n+1}{n \choose k}=\\= 1+\sum_{k=0}^{n}{n \choose k}+ \sum_{k=1}^{n}{n \choose k}}\),
gdyż \(\displaystyle{ {n \choose n+1}=0}\)
i ostatecznie \(\displaystyle{ 1+\sum_{k=0}^{n}{n \choose k}+ \sum_{k=1}^{n}{n \choose k} =2 \sum_{k=0}^{n}{n \choose k}=2 \cdot 2^n=2^{n+1}}\).
W przedostatniej równości skorzystaliśmy z założenia indukcyjnego.
kaetae
Użytkownik
Użytkownik

Dzięki!
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

kaetae pisze:Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ k}\)-elementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego wynosi \(\displaystyle{ {n\choose k}}\)
Dla \(\displaystyle{ n=0}\) masz pokazać, że zbiór zeroelementowy ma \(\displaystyle{ \binom{0}{0}}\) podzbiorów i to się zgadza.

Zakładasz teraz, że dla ustalonego \(\displaystyle{ n}\) prawdą jest, iż każdy zbiór \(\displaystyle{ n}\)-elementowy ma \(\displaystyle{ \binom{n}{k}}\) podzbiorów \(\displaystyle{ k}\)-elementowych dla dowolnego \(\displaystyle{ k=0,1,\dots,n}\). Chcesz pokazać, że

Każdy zbiór \(\displaystyle{ n+1}\)-elementowy ma \(\displaystyle{ \binom{n+1}{k}}\) podzbiorów \(\displaystyle{ k}\)-elementowych dla dowolnego \(\displaystyle{ k=0,1,\dots,n, n+1}\).

Zaczynasz od ustalenia dowolnego zbioru \(\displaystyle{ n+1}\)-elementowego \(\displaystyle{ A}\). Następnie ustalasz \(\displaystyle{ k}\) takie, że \(\displaystyle{ 0\le k\le n+1}\). Jeśli \(\displaystyle{ k=0}\), to koniec, bo zeroelementowy podzbiór zbioru \(\displaystyle{ A}\) jest jeden, czyli jest ich \(\displaystyle{ \binom{n+1}{0}}\) (to niegramatycznie napisane, ale trudno). Jeśli \(\displaystyle{ k\ge 1}\), to ze zbioru \(\displaystyle{ A}\) wyrzucasz jeden element \(\displaystyle{ a\in A}\). Dostajesz zbiór \(\displaystyle{ A_1=A\setminus\{a\}}\), który ma \(\displaystyle{ n}\) elementów. Teraz zauważasz, \(\displaystyle{ k}\)-elementowe podzbiory zbioru \(\displaystyle{ A}\) dzielą się na te, do których \(\displaystyle{ a}\) należy i na te, do których \(\displaystyle{ a}\) nie należy. Tych pierwszych jest tyle samo, co \(\displaystyle{ k-1}\)-elementowych podzbiorów \(\displaystyle{ A_1}\) (dlaczego?), a tych na mocy założenia indukcyjnego jest [uzupełnij], zaś tych drugich jest tyle samo, co \(\displaystyle{ k}\)-elementowych podzbiorów \(\displaystyle{ A_1}\) (dlaczego?), a tych na mocy założenia indukcyjnego jest [uzupełnij]. Teraz wystarczy skorzystać ze wskazówki Premislava (po odpowiednim podstawieniu):
Premislav pisze:Wskazówka: spróbuj wykazać (np. poprzez interpretację kombinatoryczną albo algebraiczną zabawę z silniami), że
\(\displaystyle{ {n+1 \choose k+1}={n \choose k}+{n \choose k+1}}\)
i wykorzystaj tę własność w drugim kroku indukcyjnym.
JK
kaetae
Użytkownik
Użytkownik

Dobra, mam przykładowy zbiór \(\displaystyle{ A = \left\{ 1,2,3\right\}}\) oraz \(\displaystyle{ A_{1} = \{ 2,3\}}\)

Teraz podzbioru zbioru \(\displaystyle{ A}\) to:
\(\displaystyle{ \emptyset \\
\left\{ 1\right\}\left\{ 2\right\} \left\{ 3\right\}\\
\left\{ 1,2\right\}\left\{ 1,3\right\} \left\{ 2,3\right\}}\)

\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3\right\}}\) o mocy \(\displaystyle{ n+1}\)

Oraz zbioru \(\displaystyle{ A_{1}}\)
\left\{ 2\right\}\left\{ 3\right\} \\
\left\{ 2, 3\right\}}\)

I widzę, że jak w zbiorze \(\displaystyle{ A_{1}}\) na \(\displaystyle{ k-1}\) pozycji jest (np. w przypadku \(\displaystyle{ k = 2}\)) \(\displaystyle{ 2}\) elementy to w \(\displaystyle{ A}\) na tej pozycji są \(\displaystyle{ 2}\) elementy z cyfrą, którą wykluczyłem. Ale prawdę mówiąc nie wiem czemu?
Tych pierwszych jest tyle samo, co \(\displaystyle{ k-1}\)-elementowych podzbiorów \(\displaystyle{ A_{1}}\) (dlaczego?), a tych na mocy założenia indukcyjnego jest [uzupełnij],
\(\displaystyle{ \binom{n}{k-1}}\)?
zaś tych drugich jest tyle samo, co \(\displaystyle{ k}\)-elementowych podzbiorów \(\displaystyle{ A_1}\) (dlaczego?), a tych na mocy założenia indukcyjnego jest [uzupełnij].
\(\displaystyle{ \binom{n}{k}}\)?
Ostatnio zmieniony 19 paź 2016, o 20:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

kaetae pisze:Dobra, mam przykładowy zbiór \(\displaystyle{ A = \left\{ 1,2,3\right\}}\) oraz \(\displaystyle{ A_{1} = \{ 2,3\}}\)

Teraz podzbioru zbioru \(\displaystyle{ A}\) to:
\left\{ 1\right\}\left\{ 2\right\} \left\{ 3\right\}\\
\left\{ 1,2\right\}\left\{ 1,3\right\} \left\{ 2,3\right\}}\)

\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3\right\}}\) o mocy \(\displaystyle{ n+1}\)

Oraz zbioru \(\displaystyle{ A_{1}}\)
\left\{ 2\right\}\left\{ 3\right\} \\
\left\{ 2, 3\right\}}\)

I widzę, że jak w zbiorze \(\displaystyle{ A_{1}}\) na \(\displaystyle{ k-1}\) pozycji jest (np. w przypadku \(\displaystyle{ k = 2}\)) \(\displaystyle{ 2}\) elementy to w \(\displaystyle{ A}\) na tej pozycji są \(\displaystyle{ 2}\) elementy z cyfrą, którą wykluczyłem. Ale prawdę mówiąc nie wiem czemu?
Zauważ, że każdy \(\displaystyle{ k}\)-elementowy podzbiór \(\displaystyle{ A}\) jest albo \(\displaystyle{ k}\)-elementowym podzbiorem \(\displaystyle{ A_1}\), albo bierze się z \(\displaystyle{ k-1}\)-elementowego podzbioru \(\displaystyle{ A_1}\) poprzez dołożenie do niego \(\displaystyle{ 1}\).
kaetae pisze:
Tych pierwszych jest tyle samo, co \(\displaystyle{ k-1}\)-elementowych podzbiorów \(\displaystyle{ A_{1}}\) (dlaczego?), a tych na mocy założenia indukcyjnego jest [uzupełnij],
\(\displaystyle{ \binom{n}{k-1}}\)?
Tak.
kaetae pisze:
zaś tych drugich jest tyle samo, co \(\displaystyle{ k}\)-elementowych podzbiorów \(\displaystyle{ A_1}\) (dlaczego?), a tych na mocy założenia indukcyjnego jest [uzupełnij].
\(\displaystyle{ \binom{n}{k}}\)?
Tak.

JK
kaetae
Użytkownik
Użytkownik

Dobra, czyli mam:

\(\displaystyle{ \binom{n+1}{k} = \binom{n+1}{k+1-1} = \binom{n}{k-1} + \binom{n}{k}}\)

Co kończy dowód?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Wolałbym raczej w druga stronę: wobec tego podzbiorów \(\displaystyle{ k}\)-elementowych jest \(\displaystyle{ \binom{n}{k-1} + \binom{n}{k}=\binom{n+1}{k+1-1} =\binom{n+1}{k},}\) co należało dowieść.

JK
ODPOWIEDZ