Ekstremum warunkowe-Metoda Lagrange'a(parametr)

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
KamiLPM
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: KamiLPM »

No to podałem już wszystkie punkty podejrzane o ekstremum, nie mogę znaleźć więcej
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Post autor: a4karo »

No to teraz musisz rozstrzygnąć co się w nich dzieje.
KamiLPM
Użytkownik
Użytkownik

a4karo pisze:No to teraz musisz rozstrzygnąć co się w nich dzieje.
wychodzą ekstrema\(\displaystyle{ b ^{2} i a ^{2} a ^{2}}\) ale nie wiem które minimum a które maksimum, może po prostu zaznaczyć że dla a>b funkcja przyjmuję maksimum w \(\displaystyle{ a ^{2}}\) i odwrotnie. Ma to sens czy może inaczej to trzeba rozstrzygnąć, bo raczej hesjamy tutaj nie mają sensu
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

Popatrz na to tak
1.jpg
1.jpg (83.54 KiB) Przejrzano 142 razy
Tu masz rysunek z \(\displaystyle{ a=5, b=3}\). Jakie sa wartości funkcji \(\displaystyle{ f}\) na kolorowych kółkach?
KamiLPM
Użytkownik
Użytkownik

Trochę nie rozumiem tego wykresu ta niebieska elipsa nie powinna być wyżej? Żeby przecinała 3? Ale mimo to da się zauważyć że te ekstrema (minimum i maksimum) są zależne od mniejszego a lub b
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

Może dokładniej : od mniejszego \(\displaystyle{ a^2}\)...

Tak .trójka powinna być ciut niżej .

Istotne jest to, że funkcja jest stała na kolorowych kołach, a w punktach ekstremalnych te koła są styczne do elipsy. Tak jest zawsze: ekstremum może być tylko tam gdzie poziomice są styczne do ograniczeń.

Teraz zrób przypadek gdy elipsa jest kołem
KamiLPM
Użytkownik
Użytkownik

no jak kołem to \(\displaystyle{ a^2=b^2}\) czyli ekstrema będą dla \(\displaystyle{ f}\) wtedy gdy te koła "najdą" na siebie. Tylko jak to teraz zapisać metodą mnożników Lagrange'a :/

-- 20 wrz 2016, o 00:10 --

Dobra mam tak:
Ogólnie to profesor zabrania nam na korzystanie z hesjanów i podano nam taki wzór:
\(\displaystyle{ \frac{ \partial^{2}L }{ \partial x \partial x}+2* \frac{ \partial^{2}L }{ \partial x \partial y} + \frac{ \partial^{2}L }{ \partial y \partial y}}\)
na podstawie znaku tego wyrażenia tak samo jak przy metodzie hesjanów określa się czy w punkcie jest minimum czy maksimum

no i tak drugie pochodne to(w kolejności jak we wzorze):
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2+ \frac{2*\lambda}{a ^{2} } \\ 0 \\2+ \frac{2*\lambda}{b ^{2} } \end{cases}}\)

Podstawiając wychodzi:
\(\displaystyle{ 2(2 + \frac{\lambda}{a ^{2} } + \frac{\lambda}{b ^{2} })}\)
no i lambda dla punktu \(\displaystyle{ (0,|b|)}\) wyszło mi \(\displaystyle{ -b^{2}}\) i następnie:
\(\displaystyle{ 2(1- \frac{b ^{2} }{ a^{2} })}\) czyli w punkcie \(\displaystyle{ (0,|b|)}\) osiąga maksimum gdy \(\displaystyle{ |b|>|a|}\) i minimum gdy \(\displaystyle{ |b|<|a|}\)
Dla punktu \(\displaystyle{ (|a|,0)}\) lambda jest równa \(\displaystyle{ -a^{2}}\) i następnie:
\(\displaystyle{ 2(1- \frac{a ^{2} }{ b^{2} })}\) czyli w punkcie \(\displaystyle{ (0,|a|)}\) osiąga maksimum gdy \(\displaystyle{ |a|>|b|}\) i minimum gdy \(\displaystyle{ |a|<|b|}\)

Wydaję mi się to rozsądnym rozwiązaniem
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2016, o 00:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

A po co tu pisać cokolwiek?

Dla \(\displaystyle{ a=b}\) masz \(\displaystyle{ x^2+y^2=a^2}\), wiec \(\displaystyle{ f}\) jest stała.
ODPOWIEDZ