Witam,
Mam napisać równania równowagi dla układu z rysunku:
I jeśli dobrze wnioskuje to układ mam podzielić na dwa układy, tak?
A w tym przegubie w odległości 6a od lewej to wystąpią dwie reakcje \(\displaystyle{ R _{Ax}}\) i \(\displaystyle{ R _{Ay}}\) w każdym układzie i będą przeciwnie do siebie skierowane czy tylko jedna reakcja \(\displaystyle{ R _{Ax}}\) w każdym układzie?
Wiem, że jeśli mamy połączenia dwóch był to są dwie, ale belek nie mieliśmy w ten sposób na zajęciach ;x
Dziękuję z góry
Układ 2d - równania równowagi
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Jeżeli zauważymy poziomą składową siły \(\displaystyle{ P}\) i brak siły tarcia w prawej podporze, to najpewniej wyprowadzimy wniosek, że składowa \(\displaystyle{ P_x}\) jest akcją "na przegub" ze strony prawej części belki i jest równoważona przez reakcję w tym węźle.
W.Kr.
U mnie diabeł mówi dzień dobry i idzie w swoją stronę.
W.Kr.
U mnie diabeł mówi dzień dobry i idzie w swoją stronę.
-
Rafal Mstowski
- Użytkownik

Jest to klasyczny przykład belki przegubowej (inaczej gerberowskiej). Belka składa się z dwóch belek połączonych ze sobą przegubem. Przegub w układzie 2d blokuje możliwość ruchu pionowego i poziomego (odbiera dwa stopnie swobody) a co za tym idzie występują w nim dwie reakcje, pozioma i pionowa. Jeśli punkt w którym jest przegub oznaczymy literą C, to reakcje możemy nazwać Rcy i Rcx.
Dobrze opisany przykład działania przegubu w belce, wraz ze zdjęciami i grafikami można znaleźć tutaj:
Mamy dwie możliwości rozwiązania takiej belki. Pierwszy to podział belki na belki proste a następnie obliczenie każdej z belek osobno w kolejności od najwyższej do najniższej w schemacie statycznym belek prostych.
Możemy też rozwiązać taka belkę bez rozkładania na belki proste, wykorzystując właściwości przegubów. Wiemy że moment liczony w przegubie ma zawsze wartość równą zero, co za tym idzie możemy policzyć moment w przegubie osobno dla strony prawej i lewej (dzieląc belkę na dwie części lewą i prawą). Na statykaonline w dziale reakcje podporowe:
... -podporowa
znajdziesz dwa przykłady podobnych zadań, rozwiązane dwoma różnymi metodami, myślę że okażą się pożyteczne i rozwiążą Twój problem.
Dobrze opisany przykład działania przegubu w belce, wraz ze zdjęciami i grafikami można znaleźć tutaj:
Mamy dwie możliwości rozwiązania takiej belki. Pierwszy to podział belki na belki proste a następnie obliczenie każdej z belek osobno w kolejności od najwyższej do najniższej w schemacie statycznym belek prostych.
Możemy też rozwiązać taka belkę bez rozkładania na belki proste, wykorzystując właściwości przegubów. Wiemy że moment liczony w przegubie ma zawsze wartość równą zero, co za tym idzie możemy policzyć moment w przegubie osobno dla strony prawej i lewej (dzieląc belkę na dwie części lewą i prawą). Na statykaonline w dziale reakcje podporowe:
... -podporowa
znajdziesz dwa przykłady podobnych zadań, rozwiązane dwoma różnymi metodami, myślę że okażą się pożyteczne i rozwiążą Twój problem.
-
Skipper11
- Użytkownik

Już rozumiem i dziękuję za odpowiedzi
Trochę nie wchodziłam na tą stronę i zapomniałam odpisać.
Trochę nie wchodziłam na tą stronę i zapomniałam odpisać.