Niech \(\displaystyle{ \left\{ x \right\}}\) oznacza część ułamkową liczby \(\displaystyle{ x}\). Udowodnij, że:
\(\displaystyle{ 1- \log{\left( \frac{9^n+199}{9^n}\right) } \ge \left\{ n \log{9} \right\} \ge \log{\left( \frac{9^n}{9^n-71}\right) }}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 3}\)
szacowanie mantysy [Teoria liczb]
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
arek1357
pierwsza część nierówności:
\(\displaystyle{ 1-\lg (9^n+199)+\lg 9^n \ge \left\{ n\lg 9\right\}= n\lg 9-\left[ n\lg 9\right]}\)
\(\displaystyle{ 1+\left[ \lg 9^n\right] \ge 1+n-1=n \ge \lg (9^n+199)}\)
ostatecznie:
\(\displaystyle{ n \ge \lg (9^n+199)}\) co dla \(\displaystyle{ n \ge 3}\) zachdzi
\(\displaystyle{ 1-\lg (9^n+199)+\lg 9^n \ge \left\{ n\lg 9\right\}= n\lg 9-\left[ n\lg 9\right]}\)
\(\displaystyle{ 1+\left[ \lg 9^n\right] \ge 1+n-1=n \ge \lg (9^n+199)}\)
ostatecznie:
\(\displaystyle{ n \ge \lg (9^n+199)}\) co dla \(\displaystyle{ n \ge 3}\) zachdzi
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2016, o 14:16 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
-
arek1357
\(\displaystyle{ \left[ \lg 9^n\right] < \lg 10^n=n}\)
Tym się zasugerpwałem i z obserwacji tam stwierdziłem jednak możliwe że bezpieczniej wziąć nierówność.
Tym się zasugerpwałem i z obserwacji tam stwierdziłem jednak możliwe że bezpieczniej wziąć nierówność.
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
to zadanie jest równoważne czemuś takiemu: udowodnić, że dla \(\displaystyle{ n\ge 3}\) liczby \(\displaystyle{ 9^n - 71, 9^n+199}\) mają tyle samo cyfr w zapisie dziesiętnym