dwa urządzenia do przekazywania danych na odległość, pracując równocześnie przez 12 godzin przesyłają całość danych. Gdyby pierwsze urządzenie przesłało połowę, a następnie drugie urządzenie drugą połowę danych, to przekaz danych trwałby 25 godzin. W ciągu ilu godzin każde z urządzeń, pracując oddzielnie, może przekazać całość danych?
pomoże ktoś?
jak ułożyć równanie?
-
anna_
- Użytkownik

- Podziękował: 35 razy
jak ułożyć równanie?
x-czas pracy I urządenia
y-czas pracy II urządenia
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\) - wydajność I urządenia ( taką część pracy wykona w ciągu 1 godziny)
\(\displaystyle{ \frac{1}{y}}\) - wydajność II urządenia ( taką część pracy wykona w ciągu 1 godziny)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{x} + \frac{1}{y}= \frac{1}{12} \\ \frac{1}{2}x+ \frac{1}{2}y= 25 \end{cases}}\)
y-czas pracy II urządenia
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\) - wydajność I urządenia ( taką część pracy wykona w ciągu 1 godziny)
\(\displaystyle{ \frac{1}{y}}\) - wydajność II urządenia ( taką część pracy wykona w ciągu 1 godziny)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{x} + \frac{1}{y}= \frac{1}{12} \\ \frac{1}{2}x+ \frac{1}{2}y= 25 \end{cases}}\)
-
Muchomorek
- Użytkownik

jak ułożyć równanie?
To jest chyba zadanie informatyczne.
Najpierw pracują w trybie full duplex, czyli na innych parach kabli (czy kanałach) jest odbieranie, a na innych nadawanie, wtedy pracują jednocześnie.
Jeśli samo nadaje, to będzie to trwało i tak 12 godzin.
Zastanawia mnie to 25 godzin. Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.
Najpierw pracują w trybie full duplex, czyli na innych parach kabli (czy kanałach) jest odbieranie, a na innych nadawanie, wtedy pracują jednocześnie.
Jeśli samo nadaje, to będzie to trwało i tak 12 godzin.
Zastanawia mnie to 25 godzin. Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.