MiNI PW i MiM UW

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.

MiNI PW czy MiM UW

Czas głosowania minął 16 lip 2016, o 12:56

MiNI PW
7
41%
MiM UW
10
59%

Liczba głosów: 17

blazej30
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

MiNI PW i MiM UW

Post autor: blazej30 »

Na początku chciałem się przywitać, to mój pierwszy post :) i od razu zaznaczyć, że przeczytałem naprawdę dużo wątków na ten temat na forum. Większość z nich jest dość stara, np. z 2010 roku, myślę że niektóre rzeczy mogły się zmienić, mam też kilka pytań na które nie znalazłem tam odpowiedzi.

Matura poszła mi nieźle i liczę, że dostanę się na oba wydziały MiNI PW(209pkt. rekr.) i MiM UW(89,22pkt), jednak kiedy będzie to już pewne (15 lipca) to decyzja musi być już podjęta, bo od razu będę musiał złożyć dokumenty.

Różnice, które widzę ja są dosyć małe, oto co ustaliłem do tej pory sam:
- na podstawie programów studiów widać że na Mini jest ogólnie więcej godzin ~25-30h/tydz. a Mim ~20-25 i ogólnie czysto godzinowo matematyki jest na Mini więcej (np. na 1sem analiza mat. 90h vs 60h)
- na Mini dochodzi trochę przedmiotów politechnicznych jak podstawy elektroniki itd, pytanie na ile one są przydatne
- dużo ludzi straszy rozbudowanymi dowodami matematycznymi na Mim, że trudno to ogarnąć itd.
- na Mim na pierwszym roku robi się już projekt informatyczny,
- teoretycznie Mim cieszy się większym prestiżem, a jednak w rankingu Perspektyw w kierunkach IT politechnika jest 1. a UW jest 8., a na przykład w kategorii preferencje pracodawców jest PW-100-pkt, UW-25pkt. I to mnie dziwi, czy w ogóle warto sobie zawracać tym głowę?
- Mini ma nowo pobudowany gmach,
- Mini kończy się inżynierem/mgr inż a Mim licencjatem/mgr - czy ten licencjat z informatyki brzmi mocno śmiesznie?
- kiedyś miodzio1988 napisał że
Bałbym się co by ze mnie było po tej uczelni. (UW)
...
Gdybym miał wybór między PW, a UW to zawsze bym wybrał PW. Jest to dosyć oczywisty wybór dla każdego kto troszkę myśli o swojej przyszłości ;]
jednak w tym wątku nie potrafiłem znaleźć rozwinięcia tej kwestii.

Na koniec kilka słów o mnie. Nie chcę na pewno zostać pracownikiem naukowym, moim celem jest znalezienie dobrej pracy w ciekawej firmie, być może spróbować i zobaczyć jak jest w najbardziej znanych typu Google. Być może jako programista, być może nadzorować jakieś projekty zespołowe. Na tę chwilę znam C++ na poziomie liceum, potrafię zaimplementować znane algorytmy, teraz w wakację uczę się Javy. Rozumiem, że studia nie zrobią ze mnie od razu świetnego specjalisty i że musi być w tym dużo mojej własnej pracy, wierzę jednak, że są w stanie jednak w dużej mierze mi ten rozwój ułatwić. Stąd właśnie mój dylemat, która uczelnia będzie w takiej sytuacji lepsza?

PS. Przepraszam za długość mojego posta, wiem że może być trudno przez niego przebrnąć, ale uznałem, że podobnych tematów na forum było już naprawdę wiele i muszę dać coś z siebie, aby rozpocząć naprawdę wartościową dyskusję, na co mam nadzieję.
miodzio1988

MiNI PW i MiM UW

Post autor: miodzio1988 »

Czasy się zmieniają, wydziały też.

Co do tego cytatu, zmieńmy go trochę:
Gdybym miał wybór między PW, a UW to zawsze bym wybrał PW. Nie negowałbym natomiast wyboru UW.
W linku masz też napisane "co kto lubi"
Nie mówię, że źle zrobiłeś. Ja mówię co ja bym wybrał. Każdy sobie wybiera jak mu się podoba. Jego wybór
Tego wyboru za Ciebie nikt nie podejmie, więc nie rób ankiet tylko sam szukaj odpowiedniego miejsca dla siebie.

Każda uczelnia ma swoje plusy i minusy, ja przyzwyczajony byłem do klimatu polibudy. Jak teraz odwiedzam akademiki to muszę powiedzieć, że jestem mocno zawiedziony poziomem niektórych studentów i bym się zastanowił nad UW teraz bardziej.
blazej30
Użytkownik
Użytkownik

MiNI PW i MiM UW

Szukam, czytam już bardzo długo, niestety nie mogę powiedzieć co ja lubię, bo nie wiem pomiędzy czym a czym w praktyce wybieram. Czym jest dokładniej "klimat polibudy"? Chodzi o atmosferę, studentów, wykładowców?

EDIT. I właśnie, co miałeś na myśli pisząc że byłoby z Ciebie po UW?
miodzio1988

MiNI PW i MiM UW

Po tylu latach to i tak się wszystko zmieniło, więc proponuję np na fb poszukać odpowiednich grup i zobaczyć co tam się ciekawego dzieje. Rankingi rankingami, ale wszystko zależy od Ciebie, możesz iść na polibudę i mieć byle jaką pracę ( albo żadnej), na UW i nie mieć pracy, na PW i mieć super pracę itd

Zależy co będziesz na studiach robił, jakich języków programowania się uczył, w jakich projektach brał udział. Od tego bym zaczął, a pod te wybory bym brał konkretną uczelnie
blazej30
Użytkownik
Użytkownik

MiNI PW i MiM UW

Jeśli chodzi na przykład o języki, to C++ średnio mi się podobał, teraz kiedy uczę się Javy czy trochę .NET to myślę, że to bardziej mnie interesuje.

Trudno jest mi jednak odpowiedzieć sobie co będę konkretnie na studiach robił czy w jakich projektach brał udział, bo nie wiem jaki mam wybór, oraz jaki ma to wpływ na wybór uczelni, nie do końca rozumiem Twoje pytanie.
araa
Użytkownik
Użytkownik

MiNI PW i MiM UW

Post autor: araa »

Ogólnie na uniwersytetach jest mniej godzin niż na politechnikach, bo zakłada się, że studenci poświęcają więcej czasu na naukę własną. Przynajmniej takie zawsze miałam wrażenie, gdy porównywałam plany zajęć ze znajomymi (m. in. z architektury i kierunków humanistycznych).

Na uniwersytecie jest podejście bardziej teoretyczne (i nauczysz się wielu rzeczy, które Ci się nigdy nie przydadzą, tylko po to żeby 'ćwiczyć umysł'), na politechnice bardziej praktyczne. Jeśli np. chciałbyś się zająć grafiką 3d czy projektowaniem gier, to ponoć politechnika jest dużo lepszym wyborem, a do pracy akademickiej lepiej wybrać uniwersytet. Ale to tylko skrajne przykłady, bo to ogólnie raczej kwestia preferencji. Jednym pasuje podejście jedno, innym drugie.

Rankingami się nie przejmuj - znajomi z UW bronili się, że wynik był niski dlatego, że w rankingu uwzględnia się wyłącznie polskich pracodawców ;)
miodzio1988

MiNI PW i MiM UW

blazej30 pisze:
Trudno jest mi jednak odpowiedzieć sobie co będę konkretnie na studiach robił czy w jakich projektach brał udział, bo nie wiem jaki mam wybór, oraz jaki ma to wpływ na wybór uczelni, nie do końca rozumiem Twoje pytanie.
Inaczej, myślisz co chcesz robić po studiach i wybierasz takie studia, które dadzą Ci największą możliwość rozbudowania swojego warsztatu umiejętności. Czyli od końca zaczynasz myślenie
bo nie wiem jaki mam wybór
No i tego masz się dowiedzieć. Nikt za Ciebie tego nie zrobi prawda?
blazej30
Użytkownik
Użytkownik

MiNI PW i MiM UW

Rozumiem, więc na pewno nie interesuje mnie np. grafika 3D, elektronika, takie czyste programowanie polegające na rzemieślniczym klepaniu kodu także nie. Chciałbym np. tworzyć na swój sposób pewne innowacje, żeby ta praca nie była taka odtwórcza. Ewentualnie ciekawi mnie praca na dużych zbiorach danych, czy przy projektowaniu aplikacji biznesowych, może także aplikacje na urządzenia mobilne..

Jednak czuję się dosyć niepewnie mówiąc o tym (są to raczej ogólniki), bo jednak mam wrażenie że nie wiem jak wygląda to wszystko w praktyce i dlatego chciałbym mieć jak najszerzej drogę otwartą.
miodzio1988

MiNI PW i MiM UW

Jednak czuję się dosyć niepewnie mówiąc o tym (są to raczej ogólniki), bo jednak mam wrażenie że nie wiem jak wygląda to wszystko w praktyce i dlatego chciałbym mieć jak najszerzej drogę otwartą.
Więc czytaj dalej o tym, co musisz umieć, jakie języki musisz poznać itd itp. To już jest Twoja praca i Twoj wybór, nikt za Ciebie tego nie zrobi
blazej30
Użytkownik
Użytkownik

MiNI PW i MiM UW

Rozumiem, dzięki za pomoc :)

Jeśli ktoś miałby jeszcze coś ciekawego do powiedzenia, to będę obserwował ten wątek, może ktoś stoi przed takim samym wyborem jak ja, to zapraszam do kontaktu :)
julc
Użytkownik
Użytkownik

MiNI PW i MiM UW

Post autor: julc »

Chyba niewielu jest takich, którzy studiowaliby na obu uczelniach i mogą powiedzieć, która lepsza. Decyzję musisz podjąć sam. Ja ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że na MIMie trudno się odpędzić od wszelkich firm zapraszających do siebie (w tym i Google), ale najpierw jednak trzeba te kilka semestrów zaliczyć, co nie jest łatwym zadaniem. Na pewno nie możesz bać się matmy i algorytmów. Generalnie jak już skończysz te studia to z pracą nie powinno być problemu, ale skończenie ich to trudna sztuka i wiele osób odpada na pierwszym roku
skiline11
Użytkownik
Użytkownik

MiNI PW i MiM UW

Post autor: skiline11 »

Dokładnie. Na mim'ie jest trochę tak że jak nie jesteś jakoś wybitnie utalentowany ( mówię na przykład o sobie ) to przez pierwszy rok trzeba zacisnąć zęby i walczyć do końca, aby się utrzymać. Sam na 1 sem nie zaliczyłem 1 przedmiotu, a pozostałe przedmioty zaliczone na 3, ale wiem jak dużo pracy musiałem w te trójki włożyć, więc jestem z siebie dumny. Na 2 sem miałem wrażenie że jest trochę luźniej, ale może po prostu się przyzwyczaiłem do tępa nauki (no poza dyskretną oczywiście ;-) ).

Czy polecam? To trudne pytanie, ale mam wrażenie że właśnie ten włożony teraz trud spowoduje że kiedyś (miejmy nadzieje że się kiedyś tych czasów doczekam ) będzie się mieć takie wrażenie że za dyplomem ukończenia stoi jednak wielka praca i poświęcenie ( szczególnie te niezliczone nieprzespane noce ) i z tego będzie można być dumnym.

Poza tym na 1 semestrze jak i na 2 miałem takie pewne wątpliwości, że może jednak jestem za słaby, bo nie do końca to wszystko ogarniam. Że może trochę byłoby łatwiej na polibudzie. Ciekawy jestem zresztą czy takie pytania zadają też sobie studenci pw. Na dodatek fakt że po 1 semestrze odpada wielu fajnych kumpli jest trochę przykry.

Szczerze, gdybym miał teraz jeszcze raz wybierać, to nadal nie wiedział bym co wybrać. To jest mega trudna decyzja. Aczkolwiek nie zależnie od tego co z tego skończysz, pewnie i tak będziesz mieć super pracę.
blazej30
Użytkownik
Użytkownik

MiNI PW i MiM UW

Dzięki za odpowiedzi :) rozmawiałem od czasu ostatniego posta z wieloma ludźmi z tych wydziałów i muszę przyznać że coraz bardziej zaczynam skłaniać się ku MIM. Z pytań które się jeszcze nasuwają odn. MIM, to atmosfera między studentami - tu zdania są serio mocno podzielone, jedni mówią że zawsze można liczyć na pomoc starszych kolegów, inni narzekają na wyścig szczurów, ale tego da się chyba dowiedzieć dopiero jak się tam będzie..
Wibokid
Użytkownik
Użytkownik

MiNI PW i MiM UW

Post autor: Wibokid »

Studiowalem na mimie. Moja opinia bedzie dosyc obiektywna, bo przez dwa pierwsze lata nauki dzielilem stancje razem z kolega, ktory obecnie konczy mini.
Mlodszy znajomy z rodzinnej miejscowosci poprosil mnie wczoraj o pomoc w identycznym dylemacie i tak oto zaczalem wertowac fora, aby zweryfikowac wlasne doswiadczenia Dorzuce do tematu kilka zdan od siebie.

Po pierwsze: na uw nie kladzie sie nacisku na obecnosc (choc istnieja wyjatki), dzieki czemu nie mialem problemu z praca juz na drugim roku oraz problemu z "madrym wybieraniem" (tudziez nie pojde dzisiaj na wyklady oraz cwiczenia tylko skoncze projekt, bo deadline coraz blizej).
Po drugie: rankingi perspektyw troche zaklamuja rzeczywistosc, bo studenci mimu rozsiani sa po globie, znam tez kilka zdolnych osob z wlasnymi duzymi projektami. Polecam zapoznac sie z metodologia dostepna pod adresem ... ow-studiow konkretnie interesuje nas haslo "preferencje pracodawcow". Nie sugerowalbym sie tym rankingiem jesli mowimy o perspektywach po uw, bo sa one bardzo zacne (przeciwnie twierdzi ranking), pokusze sie nawet o stwierdzenie, ze perspektywy te sa lepsze anizeli po pw. Pamietajmy jednak, ze aboslutnie nie znaczy to jakoby po mini bylo slabo.
Po trzecie: kolega z mini mial nieco latwiej, mam na mysli przedmioty takie jak systemy operacyjne, wstep do programowania, programowanie obiektowe, logike i teorie mnogosci. Pomagalem wspollokatorowi w pracach domowych i przygotowaniach do egzaminow, nie zartuje. On mial oceny czworkowo-piatkowe, ja z kolei trojkowo-czworkowe. Egzaminy na uw bywaja bardzo trudne, o wiele trudniejsze niz na pw.
Po czwarte: na uw jest bardzo duzo swietnych, genialnych osob. Popatrz na rankingi akademickich mistrzostw polski w programowaniu zespolowym, na pierwszych 10 miejsc wiekszosc to reprezentacje uw, reszta uj/uwr. Z uczelni tej mozesz wyniesc bardzo cenne kontakty. Ale z drugiej strony poziom jest bardzo wysoki bo profesorowie moga sobie pozwolic na trudne egzaminy.

Co do ostatniego posta i atmosfery to na mojej studenckiej grupie zawsze dostawalem duzo pomocy (nie bylem olimpijczykiem) i ludzie bezinteresowanie dzielili sie testami do zadan, roznymi przemysleniami itd.

Widac ze masz w sobie pokore OPie wiec pracujac ciezko osiagniesz sukces i na mimie i na mini. Smieszki odpadaja po pierwszym semestrze (w sumie to po pierwszym kolosie z pmatu). I miejcie rozum i godnosc czlowieka oraz nie szkalujcie papaja, bo widze ze chany modne ostatnio na mimie.
ODPOWIEDZ