Znaleźć wzór funkcji
Znaleźć wzór funkcji
Witam,
Natknąłem się ostatnio na nietypowe zadanie. W układzie kartezjańskim dane są 3 punkty: \(\displaystyle{ A(0; 0), B(4; 3), C(7; 7).}\) Funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) przyporządkowuje każdemu \(\displaystyle{ x}\) rzeczywistemu taką wartość, że suma odległości punktów \(\displaystyle{ A, B i C}\) od punktu \(\displaystyle{ (x; f(x))}\) jest najmniejsza. Znaleźć wzór tej funkcji.
Serdecznie zapraszam do pomocy w zmierzeniu się z tym problemem i z góry dziękuję. Pozdrawiam
Natknąłem się ostatnio na nietypowe zadanie. W układzie kartezjańskim dane są 3 punkty: \(\displaystyle{ A(0; 0), B(4; 3), C(7; 7).}\) Funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) przyporządkowuje każdemu \(\displaystyle{ x}\) rzeczywistemu taką wartość, że suma odległości punktów \(\displaystyle{ A, B i C}\) od punktu \(\displaystyle{ (x; f(x))}\) jest najmniejsza. Znaleźć wzór tej funkcji.
Serdecznie zapraszam do pomocy w zmierzeniu się z tym problemem i z góry dziękuję. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1 lip 2016, o 00:27 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Znaleźć wzór funkcji
Oznacz przez \(\displaystyle{ D}\) punkt \(\displaystyle{ \left( x,f(x)\right)}\) .
Zrób rysunek, aby zadanie lepiej trafiało do wyobraźni i wyprowadź wzór:
- \(\displaystyle{ S=\left|\overline{DA}\right|+\left|\overline{DB}\right|+\left|\overline{DC}\right|}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Znaleźć wzór funkcji
Albo i nie, pewnie nie uda się rozwiązać tego równaniaSlotaWoj pisze:Oznacz przez \(\displaystyle{ D}\) punkt \(\displaystyle{ \left( x,f(x)\right)}\) .
Z warunku \(\displaystyle{ S'=0}\) wyznaczysz \(\displaystyle{ f(x)}\) .
- \(\displaystyle{ S=\left|\overline{DA}\right|+\left|\overline{DB}\right|+\left|\overline{DC}\right|}\)
Znaleźć wzór funkcji
@SlotaWoj Nie ma problemu z szukaniem wzoru dla danego \(\displaystyle{ x}\), wtedy jest to po prostu znalezienie minimum funkcji jednej zmiennej. Jednak narysowanie wykresu \(\displaystyle{ f(x)}\) wymaga zastosowania tych działań dla każdego x rzeczywistego.
Znaleźć wzór funkcji
@kinia7 Bardzo dziękuję. Czy jest Pani pewna, że wejście w asymptoty jest tak gładkie? Opracowałem wzór wykresu dla odległości od dwóch punktów oparty na twierdzeniu Herona o prostej i dwóch punktach.Wykres takiej funkcji oczywiście przechodzi przez oba punkty, jednak nie ma w nich pochodnej ze względu na ostre wejście w asymptotę. Dla pierwotnego zadania potrzebne byłoby jednak rozszerzenie twierdzenia Herona, tj. jaka jest zależność między odcinkami, gdy suma odległości trzech punktów od punktu na prostej jest najmniejsza. Czy ktoś z obecnych spotkał się z taką własnością? Dziękuję i pozdrawiam
-
SlotaWoj
- Użytkownik

Znaleźć wzór funkcji
A4karo miał rację. Nie będzie to takie proste.
Funkcja \(\displaystyle{ y=f(x)}\) jest rozwiązaniem równania różniczkowego:
Ponieważ \(\displaystyle{ \left|\overline{AB}\right|=\left|\overline{BC}\right|}\), można współrzędne punktu \(\displaystyle{ B=(4;3)}\) przyjąć jako warunki początkowe przy numerycznym rozwiązaniu tego równania.
Spróbuję co wyjdzie.
- \(\displaystyle{ y'=\frac{x\sqrt{bc}+(x-4)\sqrt{ac}+(x-7)\sqrt{ab}}{y\sqrt{bc}+(y-3)\sqrt{ac}+(y-7)\sqrt{ab}}}\)
- \(\displaystyle{ a=x^2+y^2 \\
b=(x-4)^2+(y-3)^2 \\
c=(x-7)^2+(y-7)^2}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \left|\overline{AB}\right|=\left|\overline{BC}\right|}\), można współrzędne punktu \(\displaystyle{ B=(4;3)}\) przyjąć jako warunki początkowe przy numerycznym rozwiązaniu tego równania.
Spróbuję co wyjdzie.
Znaleźć wzór funkcji
Bardzo dziękuję za zaangażowanie. Podstawiając wartości \(\displaystyle{ (4;3)}\) otrzyma Pan wartość minimum globalnego funkcji dwóch zmiennych opisującej sumę odległości od punktu \(\displaystyle{ (x;y)}\), czyli 10, ponieważ znajduje się ono właśnie w punkcie \(\displaystyle{ (4;3;10)}\). Poza tym, owszem, znalezienie takiej pochodnej jest niezbędne dla znalezienia jednej pary wartości tworzących punkt należący do szukanej funkcji, jednak przy "przesunięciu się" na następny sprawdzany \(\displaystyle{ x}\) pochodna ulega zmianie i wymaga powtórzenia całej operacji od początku. Przy czym samo wyjście z trzech pierwiastków przy użyciu wzorów skróconego mnożenia będzie bardzo pracochłonne. Pozdrawiam-- 3 lip 2016, o 14:11 --Dla ciekawych: wzór na funkcję analogiczną do szukanej, gdzie początkowo dane mamy dwa punkty zamiast trzech. Jeśli ktoś z Państwa znajdzie błąd, bardzo proszę o wiadomość. Dla zadanych punktów \(\displaystyle{ A(a;b)}\) i \(\displaystyle{ B(c;d)}\) gdzie \(\displaystyle{ a<c}\):SlotaWoj pisze:A4karo miał rację. Nie będzie to takie proste.
gdzie:
- \(\displaystyle{ y'=\frac{x\sqrt{bc}+(x-4)\sqrt{ac}+(x-7)\sqrt{ab}}{y\sqrt{bc}+(y-3)\sqrt{ac}+(y-7)\sqrt{ab}}}\)
Mam nadzieję, że nie pomyliłem się w wyprowadzeniu ww. równania.
b=(x-4)^2+(y-3)^2 \\
c=(x-7)^2+(y-7)^2}\)
Spróbuję co wyjdzie.
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{|(a-x)*(b-d)|}{|a-x|+|c-x|}+min\left\{b, d\right\}}\)
- kinia7
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Znaleźć wzór funkcji
Jeszcze raz sprawdziłam ten problem i miał Pan rację. Poprawiłam się, a efekt jest .Birche pisze:@kinia7. Czy jest Pani pewna, że wejście w asymptoty jest tak gładkie?
Znaleźć wzór funkcji
Bardzo dziękuję, na pewno wykres będzie bardzo przydatny przy znajdowaniu wzorukinia7 pisze:Jeszcze raz sprawdziłam ten problem i miał Pan rację. Poprawiłam się, a efekt jest .Birche pisze:@kinia7. Czy jest Pani pewna, że wejście w asymptoty jest tak gładkie?
-
SlotaWoj
- Użytkownik

Znaleźć wzór funkcji
Próbując numerycznie rozwiązać ww. równanie różniczkowe zorientowałem się, że zaproponowany sposób nie prowadzi do rozwiązania zadania. Równanie to jest pochodną \(\displaystyle{ \frac{dS}{dx}}\), więc powinno być:SlotaWoj pisze:A4karo miał rację. Nie będzie to takie proste.
gdzie:
Mam nadzieję, że nie pomyliłem się w wyprowadzeniu ww. równania.
b=(x-4)^2+(y-3)^2 \\
c=(x-7)^2+(y-7)^2}\)
Spróbuję co wyjdzie.
- \(\displaystyle{ x\sqrt{bc}+(x-4)\sqrt{ac}+(x-7)\sqrt{ab}=0}\)
Więc lepiej jest potraktować zmienną \(\displaystyle{ x}\) jako parametr i poszukiwać minimum po \(\displaystyle{ y}\) przy pomocy równania \(\displaystyle{ \frac{dS}{dy}=0}\), czyli:
- \(\displaystyle{ y\sqrt{bc}+(y-3)\sqrt{ac}+(y-7)\sqrt{ab}=0}\)
Sprawdziłem numerycznie – ma ona taki sam sam przebieg jak , której wykres podała Kinia7.