Informatyka : Politechnika Krakowska vs UJ

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 76 razy

Post autor: asign123 »

Witam
Proszę o parę słów od siebie nt. kierunków informatycznych na PK i UJ.
Jak jest na PK ? Czy informatyka na WFMI jest warta uwagi, albo na jakimś innym wydziale ? Jaka tam panuje atmosfera ?
Z kolei UJ straszy dużą ilością teorii, ale sprawia wrażenie większej renomy.
Ogółem, jakie są dobre i złe strony studiowania informatyki na UJ i PK ? Polecacie jakieś konkretne wydziały ? Dlaczego ?
Najlepszą opcją byłby dla mnie AGH, nie jestem pewny czy tam się dostanę. (Liczę na ok. 800 pkt). Da się ewentualnie przenieść tam po semestrze z innej uczelni, niezależnie od wyników jakie miało się na rekrutacji ?

Rozwijam się sam w kierunku programowania i póki co nie zamierzam tego zmieniać.

Pozdrawiam.
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: jackblack »

Dlaczego najlepszą opcją byłoby dla Ciebie AGH? Że tak zapytam z ciekawości.
asign123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 76 razy

Post autor: asign123 »

Z tego co słyszałem, na dwóch wydziałach jest ogarnięta informatyka i te kierunki mają renomę. Mniej teoretyczne niż UJ i z tego co słyszałem lepszy poziom nauczania niż PK. Ale to dla mnie zbyt ogólne wiadomości,chciałbym dowiedzieć się więcej na temat tych uczelni.
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: jackblack »

Prawda jest taka, że programowania na żadnej z wymienionych uczelni nikt Cię nie nauczy. Tego akurat musisz się uczyć sam, bo programowanie to tylko narzędzie do rozwiązywania/modelowania różnych rozwiązań, problemów, które się porusza na studiach. Oczywiście - są przedmioty typu "Programowanie" i są prowadzone od podstaw, ale tak szybkim tempem, że nie sposób wszystkiego ogarnąć z wykładu, więc trzeba i tak się uczyć samemu.

Zastanów się, co Cię bardziej interesuje. Czy podejście bardziej inżynierskie jak na AGH czy Politechnice czy bardziej teoretyczne jak na większości uniwersytetów. I to, że gdzieś na jednej z tych wymienionych przez Ciebie uczelni jest lepszy poziom nauczania niż na pozostałych to kolejna bzdura. Tak naprawdę, na studiach uczysz się sam i zdajesz egzaminy. Ja na ćwiczenia muszę przyjść mając rozwiązane wszystkie zadania od prowadzącego i wiedzę z wykładu. Nikt mnie niczego nie uczy, tylko wymaga, więc wszystkie plotki nt poziomu nauczania to mit. Jak ktoś chce się czegoś nauczyć, to się nauczy, i nieważne na jakiej jest uczelni. W branży IT akurat średnio pracodawców interesuje skończona uczelnia. Masz umieć kodzić i znać się na swoim fachu(co oni oczywiście zweryfikują u Ciebie szeregiem testów).
ODPOWIEDZ