Porównywania matematyki na AGH i UJ się nie podejmę, bo i mogłabym zostać oskarżona o brak obiektywizmu (zapewne słusznie), a i nie dysponuję wystarczającymi informacjami na temat AGH. Mogę natomiast podać kilka faktów na temat UJ, studiowania u nas matematyki i perspektyw pracy:asia0709 pisze:Ja mam pytanie czy lepiej na matematykę na AGH czy UJ? Chodzi mi o szersze perspektywy po ukończeniu studiów. Jestem zainteresowana matematyką finansową.
1. Program studiów to jedna rzecz - ważna, bo dostarcza niezbędnej wiedzy teoretycznej. Ale równie ważne jest to, co się robi oprócz tego. Od kilku lat bardzo prężnie działa u nas Koło Naukowe Matematyki Finansowej. Regularnie odbywają się spotkania "Co po matematyce?" z przedstawicielami firm, w których można znaleźć zatrudnienie mając wykształcenie matematyczne. Organizowane są warsztaty, szkolenia i konferencje naukowe. Więcej informacji można znaleźć na stronie:
Kod: Zaznacz cały
http://www.knmf.im.uj.edu.pl/2. Dane dotyczące zatrudnienia i zarobków po studiach na Wydziale Matematyki i Informatyki UJ (oczywiście obecność informatyków w tym zestawieniu nieco zawyża statystyki, ale mimo wszystko wydaje mi się, że wygląda to dobrze):
96% absolwentów wydziału znajduje pracę zaraz po studiach bądź kontynuuje naukę
5000 zł - tyle wynosi mediana zarobków wszystkich absolwentów wydziału bezpośrednio po studiach