Studia informatyka UJ czy UWR?
-
mbronek7
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Witam, mam pytanie gdzie lepiej studiować informatykę na UJ czy UWR. Odnośnie UJ mam na myśli Inżynierię Oprogramowania nie Informatykę Analityczną. Gdzie jest wyższy poziom? Jestem pasjonatem informatyki startowałem w Olimpiadzie Informatycznej doszedłem niestety tylko do II etapu-za późno zacząłem się uczyć. Mam mętlik w głowie z jednej strony polecano mi UWR ma wysoki poziom, ale mówiono również, że UJ to UJ i ładnie wygląda na papierku.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2016, o 23:11 przez mbronek7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Asesor
- Użytkownik

UWr już brzydko wygląda na papierku???????
Jeśli chodzi o wygląd papierka to może PW ,AGH,UW...
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Na ostatnich Akademickich Mistrzostwach Świata w Programowaniu Zespołowym nasza (UWr) drużyna była 9-ta (brązowy medal), a drużyna UJ zajęła 25 miejsce:
JK
Kod: Zaznacz cały
http://www.wmi.uni.wroc.pl/node/346JK
-
Milczek
- Użytkownik

- Podziękował: 84 razy
A czy mógłbym zapytać, czy byli to studenci matematyki/informatyki czy raczej studiów jednoczesnych - co ma jednak znaczenie w kwestii rekrutacji i traktowania tego argumentu jako zaletę.Jan Kraszewski pisze:Na ostatnich Akademickich Mistrzostwach Świata w Programowaniu Zespołowym nasza (UWr) drużyna była 9-ta (brązowy medal), a drużyna UJ zajęła 25 miejsce:Kod: Zaznacz cały
http://www.wmi.uni.wroc.pl/node/346
JK
Choć niewątpliwie, renoma uczelni znacząco wzrasta mając w swych szeregach takich studentów, jak tak czwórka z podanego linku,coś ich musiało przyciągnąć, i obawiam się właśnie że te studia jednoczesne na który wstęp drogą matury jest mocno, ale to na prawdę mocno ograniczony.
Co innego kiedy to uczelnia jest w stanie tak pokierować uczniem aby był w stanie rywalizować w takich zawodach programistycznych, a co innego kiedy dostaje się gotowy diament a my tylko chwalimy się ze ładnie świeci.
Z uszanowaniem, miło pozdrawiam.
-
mbronek7
- Użytkownik

Nie o to mi chodzi chodzi mi o to że taki był argument jak się pytałem innych osób. Chciałbym wiedzieć jaki są inne różnice pomiędzy tymi uczelniami na kierunku informatykaAsesor pisze:UWr już brzydko wygląda na papierku???????
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Trójka, nie czwórka.Milczek pisze:A czy mógłbym zapytać, czy byli to studenci matematyki/informatyki czy raczej studiów jednoczesnych - co ma jednak znaczenie w kwestii rekrutacji i traktowania tego argumentu jako zaletę.
Choć niewątpliwie, renoma uczelni znacząco wzrasta mając w swych szeregach takich studentów, jak tak czwórka z podanego linku,coś ich musiało przyciągnąć, i obawiam się właśnie że te studia jednoczesne na który wstęp drogą matury jest mocno, ale to na prawdę mocno ograniczony.
Jak zaczynali, to nie było ISIM-u. Maciek Dulęba zaczynał równocześnie matematykę i informatykę, pozostałych dwóch tylko informatykę.
Akurat tą trójką uczelnia kierowała od szkoły średniej, więc są jak najbardziej naszymi wychowankami.Milczek pisze:Co innego kiedy to uczelnia jest w stanie tak pokierować uczniem aby był w stanie rywalizować w takich zawodach programistycznych, a co innego kiedy dostaje się gotowy diament a my tylko chwalimy się ze ładnie świeci.
JK
-
Milczek
- Użytkownik

- Podziękował: 84 razy
Nastawienie prostudenckie , kolejny plus który warto odnotować ! To jest ważne.Jan Kraszewski pisze:Akurat tą trójką uczelnia kierowała od szkoły średniej, więc są jak najbardziej naszymi wychowankami.Milczek pisze:Co innego kiedy to uczelnia jest w stanie tak pokierować uczniem aby był w stanie rywalizować w takich zawodach programistycznych, a co innego kiedy dostaje się gotowy diament a my tylko chwalimy się ze ładnie świeci.
JK
-
jackblack
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Małe to ma znaczenie który z tych uniwersytet wybierzesz, bo z natury na uniwersytetach się podchodzi bardziej teoretycznie do sprawy i podobne podejście jest na UJ i na UWr. Co innego wybór między polibudą, a uniwerkiem. Na UWr ponoć poziom jest faktycznie wyższy niż na UJ, no ale już Ty musisz zdecydować, czy wolisz ostro jechać na studiach z koksem, czy mieć trochę więcej czasu dla siebie(Choć sam studiuję na UJ, a i tak jest bardzo dużo do nauki). Informatycy przeważnie nie lubią uczyć się tych rzeczy, które są na studiach tylko chcą się prześlizgnąć i zajmować się programowaniem. Oczywiście - są pasjonaci teorii, ale naprawdę jest ich garstka.
Ci, którzy wygrywają te wszystkie zawody programistyczne równie dobrze wygrali by je bez studiów, bo po prostu ogarniają i mają talent do tego. Studia naprawdę tutaj dużej roli nie odgrywają. Mam kolegę, który po pierwszym roku np zaczął pracę w dużym corpo i to nie dlatego, że zaczął studia na mocnej informatyce, tylko dlatego, że po prostu sam ogarniał sprawę.
Ci, którzy wygrywają te wszystkie zawody programistyczne równie dobrze wygrali by je bez studiów, bo po prostu ogarniają i mają talent do tego. Studia naprawdę tutaj dużej roli nie odgrywają. Mam kolegę, który po pierwszym roku np zaczął pracę w dużym corpo i to nie dlatego, że zaczął studia na mocnej informatyce, tylko dlatego, że po prostu sam ogarniał sprawę.
-
mbronek7
- Użytkownik

A jak oceniasz informatykę na uj jako student? Jesteś zadowolony z wyboru?
-
xxmikolajx
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
Z tym się nie zgodzę, znam kilku olimpijczyków z informatyki (finalistów), i te osoby, które znam zawdzięczają swoje sukcesy nie tylko talentom, ale także osobom, które te talenty pomogły rozwinąć. (przygotowania algorytmiczne, porady itp.)jackblack pisze:Ci, którzy wygrywają te wszystkie zawody programistyczne równie dobrze wygrali by je bez studiów, bo po prostu ogarniają i mają talent do tego. Studia naprawdę tutaj dużej roli nie odgrywają. Mam kolegę, który po pierwszym roku np zaczął pracę w dużym corpo i to nie dlatego, że zaczął studia na mocnej informatyce, tylko dlatego, że po prostu sam ogarniał sprawę.
-
jackblack
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Jest ok. Jest to wg mnie druga najtrudniejsza informatyka w Krakowie(zaraz po TCS). Na AGH jest podobno luźniej U nas jest bardzo tak formalnie, teoretycznie..Jak ktoś coś takiego lubi, to zapraszam, a jak ktoś woli bardziej inżynierskie podejście, to polibuda lub AGH.
-
Greens
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Na UJ nie ma kierunku Inżynierii Oprogramowania w systemie stacjonarnym I stopnia.