Studia informatyka UJ czy UWR?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
mbronek7
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: mbronek7 »

Witam, mam pytanie gdzie lepiej studiować informatykę na UJ czy UWR. Odnośnie UJ mam na myśli Inżynierię Oprogramowania nie Informatykę Analityczną. Gdzie jest wyższy poziom? Jestem pasjonatem informatyki startowałem w Olimpiadzie Informatycznej doszedłem niestety tylko do II etapu-za późno zacząłem się uczyć. Mam mętlik w głowie z jednej strony polecano mi UWR ma wysoki poziom, ale mówiono również, że UJ to UJ i ładnie wygląda na papierku.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2016, o 23:11 przez mbronek7, łącznie zmieniany 1 raz.
Asesor
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Asesor »

UWr już brzydko wygląda na papierku???????

Jeśli chodzi o wygląd papierka to może PW ,AGH,UW...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Na ostatnich Akademickich Mistrzostwach Świata w Programowaniu Zespołowym nasza (UWr) drużyna była 9-ta (brązowy medal), a drużyna UJ zajęła 25 miejsce:

Kod: Zaznacz cały

http://www.wmi.uni.wroc.pl/node/346

JK
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 84 razy

Post autor: Milczek »

Jan Kraszewski pisze:Na ostatnich Akademickich Mistrzostwach Świata w Programowaniu Zespołowym nasza (UWr) drużyna była 9-ta (brązowy medal), a drużyna UJ zajęła 25 miejsce:

Kod: Zaznacz cały

http://www.wmi.uni.wroc.pl/node/346

JK
A czy mógłbym zapytać, czy byli to studenci matematyki/informatyki czy raczej studiów jednoczesnych - co ma jednak znaczenie w kwestii rekrutacji i traktowania tego argumentu jako zaletę.
Choć niewątpliwie, renoma uczelni znacząco wzrasta mając w swych szeregach takich studentów, jak tak czwórka z podanego linku,coś ich musiało przyciągnąć, i obawiam się właśnie że te studia jednoczesne na który wstęp drogą matury jest mocno, ale to na prawdę mocno ograniczony.

Co innego kiedy to uczelnia jest w stanie tak pokierować uczniem aby był w stanie rywalizować w takich zawodach programistycznych, a co innego kiedy dostaje się gotowy diament a my tylko chwalimy się ze ładnie świeci.

Z uszanowaniem, miło pozdrawiam.
mbronek7
Użytkownik
Użytkownik

Asesor pisze:UWr już brzydko wygląda na papierku???????

Jeśli chodzi o wygląd papierka to może PW ,AGH,UW...
Nie o to mi chodzi chodzi mi o to że taki był argument jak się pytałem innych osób. Chciałbym wiedzieć jaki są inne różnice pomiędzy tymi uczelniami na kierunku informatyka
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Milczek pisze:A czy mógłbym zapytać, czy byli to studenci matematyki/informatyki czy raczej studiów jednoczesnych - co ma jednak znaczenie w kwestii rekrutacji i traktowania tego argumentu jako zaletę.
Choć niewątpliwie, renoma uczelni znacząco wzrasta mając w swych szeregach takich studentów, jak tak czwórka z podanego linku,coś ich musiało przyciągnąć, i obawiam się właśnie że te studia jednoczesne na który wstęp drogą matury jest mocno, ale to na prawdę mocno ograniczony.
Trójka, nie czwórka.

Jak zaczynali, to nie było ISIM-u. Maciek Dulęba zaczynał równocześnie matematykę i informatykę, pozostałych dwóch tylko informatykę.
Milczek pisze:Co innego kiedy to uczelnia jest w stanie tak pokierować uczniem aby był w stanie rywalizować w takich zawodach programistycznych, a co innego kiedy dostaje się gotowy diament a my tylko chwalimy się ze ładnie świeci.
Akurat tą trójką uczelnia kierowała od szkoły średniej, więc są jak najbardziej naszymi wychowankami.

JK
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 84 razy

Post autor: Milczek »

Jan Kraszewski pisze:
Milczek pisze:Co innego kiedy to uczelnia jest w stanie tak pokierować uczniem aby był w stanie rywalizować w takich zawodach programistycznych, a co innego kiedy dostaje się gotowy diament a my tylko chwalimy się ze ładnie świeci.
Akurat tą trójką uczelnia kierowała od szkoły średniej, więc są jak najbardziej naszymi wychowankami.

JK
Nastawienie prostudenckie , kolejny plus który warto odnotować ! To jest ważne.
jackblack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: jackblack »

Małe to ma znaczenie który z tych uniwersytet wybierzesz, bo z natury na uniwersytetach się podchodzi bardziej teoretycznie do sprawy i podobne podejście jest na UJ i na UWr. Co innego wybór między polibudą, a uniwerkiem. Na UWr ponoć poziom jest faktycznie wyższy niż na UJ, no ale już Ty musisz zdecydować, czy wolisz ostro jechać na studiach z koksem, czy mieć trochę więcej czasu dla siebie(Choć sam studiuję na UJ, a i tak jest bardzo dużo do nauki). Informatycy przeważnie nie lubią uczyć się tych rzeczy, które są na studiach tylko chcą się prześlizgnąć i zajmować się programowaniem. Oczywiście - są pasjonaci teorii, ale naprawdę jest ich garstka.

Ci, którzy wygrywają te wszystkie zawody programistyczne równie dobrze wygrali by je bez studiów, bo po prostu ogarniają i mają talent do tego. Studia naprawdę tutaj dużej roli nie odgrywają. Mam kolegę, który po pierwszym roku np zaczął pracę w dużym corpo i to nie dlatego, że zaczął studia na mocnej informatyce, tylko dlatego, że po prostu sam ogarniał sprawę.
mbronek7
Użytkownik
Użytkownik

A jak oceniasz informatykę na uj jako student? Jesteś zadowolony z wyboru?
xxmikolajx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Post autor: xxmikolajx »

jackblack pisze:Ci, którzy wygrywają te wszystkie zawody programistyczne równie dobrze wygrali by je bez studiów, bo po prostu ogarniają i mają talent do tego. Studia naprawdę tutaj dużej roli nie odgrywają. Mam kolegę, który po pierwszym roku np zaczął pracę w dużym corpo i to nie dlatego, że zaczął studia na mocnej informatyce, tylko dlatego, że po prostu sam ogarniał sprawę.
Z tym się nie zgodzę, znam kilku olimpijczyków z informatyki (finalistów), i te osoby, które znam zawdzięczają swoje sukcesy nie tylko talentom, ale także osobom, które te talenty pomogły rozwinąć. (przygotowania algorytmiczne, porady itp.)
jackblack
Użytkownik
Użytkownik

Jest ok. Jest to wg mnie druga najtrudniejsza informatyka w Krakowie(zaraz po TCS). Na AGH jest podobno luźniej U nas jest bardzo tak formalnie, teoretycznie..Jak ktoś coś takiego lubi, to zapraszam, a jak ktoś woli bardziej inżynierskie podejście, to polibuda lub AGH.
Greens
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Greens »

Na UJ nie ma kierunku Inżynierii Oprogramowania w systemie stacjonarnym I stopnia.
jackblack
Użytkownik
Użytkownik

Jest specjalizacja Inżynieria Oprogramowania.
Greens
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Greens »

No tak, ale na kierunku Informatyka
przem85
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: przem85 »