Szanse dostania się na Uniwersytet lub Politechnike
-
raezil
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Witam, jestem tegorocznym maturzystą i zastanawiam się nad wyborem studiów. Wiem, że chcę studiować informatyke.
Tak, więc z tego co wynika to mature zdałem na
matematyka podstawowa 74-76%
polski podstawowy 36%
angielski podstawowy 86%
angielski rozszerzony 76-80%
fizyka rozszerzona ~20%
Z tymi wynikami na politechnice wrocławskiej(według kalkulatora), miałbym 150pkt. Czy wystarczyłoby tyle punktów aby się dostać? Co z uniwersytetem wrocławskim. Według wyliczeń, miałbym 106 punktów. Tam coś pisze, że kwalifikowany jest jedynie ten z 115 pkt. Brany pod uwage przy doborze studentów czy przyjęty?
Tak, więc z tego co wynika to mature zdałem na
matematyka podstawowa 74-76%
polski podstawowy 36%
angielski podstawowy 86%
angielski rozszerzony 76-80%
fizyka rozszerzona ~20%
Z tymi wynikami na politechnice wrocławskiej(według kalkulatora), miałbym 150pkt. Czy wystarczyłoby tyle punktów aby się dostać? Co z uniwersytetem wrocławskim. Według wyliczeń, miałbym 106 punktów. Tam coś pisze, że kwalifikowany jest jedynie ten z 115 pkt. Brany pod uwage przy doborze studentów czy przyjęty?
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Progi na PWr z poprzedniego roku masz tutaj: ... i-stopnia/
Nie wygląda to kolorowo. Co do tegorocznych, niestety moja kryształowa kula jest u serwisanta. Weź pod uwagę to, że matura z matmy rozszerzona była w miarę trudna, co może trochę poprawia Twoją sytuację.
Na UWr nie ma szans, bo nie zdawałeś matmy rozszerzonej (ew. możesz iść na informatykę stosowaną i systemy pomiarowe na wydziale fizyki, ale nie polecałbym).-- 3 cze 2016, o 20:32 --Z pokrewnych kierunków widać z jakimiś szansami inżynierię systemów, elektronikę i telekomunikację.
Ale nie wiemy, jak zmienią się progi w tym roku...
Nie wygląda to kolorowo. Co do tegorocznych, niestety moja kryształowa kula jest u serwisanta. Weź pod uwagę to, że matura z matmy rozszerzona była w miarę trudna, co może trochę poprawia Twoją sytuację.
Na UWr nie ma szans, bo nie zdawałeś matmy rozszerzonej (ew. możesz iść na informatykę stosowaną i systemy pomiarowe na wydziale fizyki, ale nie polecałbym).-- 3 cze 2016, o 20:32 --Z pokrewnych kierunków widać z jakimiś szansami inżynierię systemów, elektronikę i telekomunikację.
Ale nie wiemy, jak zmienią się progi w tym roku...
-
raezil
- Użytkownik

patrzyłem się jeszcze na INFORMATYKA STOSOWANA I SYSTEMY POMIAROWE na uniwersytecie wrocławskim.Dam rade się dostać na ten kierunek? Jakie były progi w poprzednim roku(jeżeli ten kierunek wtedy był).
- Premislav
- Użytkownik

W ostatnim roku, o ile dobrze kojarzę, była na to druga rekrutacja, więc pewnie brano wszystkich.
... rekrutacja
... rekrutacja
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Na Wydziale Fizyki chyba zawsze biorą wszystkich...
JK
JK
-
Milczek
- Użytkownik

- Podziękował: 84 razy
A co ciekawe , mnie zastanawia czemu?(tzn. wiemy że tak jest)Jan Kraszewski pisze:Na Wydziale Fizyki chyba zawsze biorą wszystkich...
Kierunek wydaje się bardzo perspektywiczny, bardzo rozwijający pod względem umiejętności...analitycznych,myślenia. Nie wiem jak to ująć, wydaje się że uczy równie dobrze podejścia do problemów jak matematyka bądź informatyka. A jednak, progi co roku są minimalne, i to niezależnie od uczelni. Faktem jest że większość odpada w przedbiegach , a zostają Ci ambitniejsi.
-
Milczek
- Użytkownik

- Podziękował: 84 razy
Dobra.... nieważneAiDi pisze:Kasa?Milczek pisze:A co ciekawe , mnie zastanawia czemu?
Ukryta treść:
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
To też może mieć znaczenie.Milczek pisze:Chociaż ja doszukiwałem się też aspektów dotyczących trudności kierunku bądź podejścia do przedmiotu w szkole średniej
JK
-
raezil
- Użytkownik

Jeszcze jedno pytanie. Ile punktów trzeba na informatyke na politechnice białostockiej?
Wie ktoś? Podobno łatwo się dostać, trudniej utrzymać.
Ciekawi mnie, bo ... zelni.aspx
Wie ktoś? Podobno łatwo się dostać, trudniej utrzymać.
Ciekawi mnie, bo ... zelni.aspx
-
Greens
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Premislav, piszesz:
Czemu nie polecasz tego kierunku?
ew. możesz iść na informatykę stosowaną i systemy pomiarowe na wydziale fizyki, ale nie polecałbym
Czemu nie polecasz tego kierunku?
- Premislav
- Użytkownik

Z racji małego zainteresowania trafiają tam w niemałej części ludzie po prostu słabi (znam "bezpośrednio" kilka przypadków - podobnie zresztą z fizyką techniczną na UWr), z bardzo dużymi brakami ze szkoły lub niezainteresowani nauką w żadnym stopniu. A tak mi się zdaje, że poziom studentów wpływa na poziom zajęć (widziałem to na własnym kierunku, gdzie tez część osób, łącznie ze mną samym zapewne, nie powinna tego kierunku nigdy studiować). Nie opłaca się bowiem uwalić zdecydowanej większości, bo przecież student to pieniądz.
Od razu podkreślę, że sam nie uczestniczyłem w zajęciach na tym kierunku, zatem lepiej nie sugerować się zbyt mocno moją opinią.
Od razu podkreślę, że sam nie uczestniczyłem w zajęciach na tym kierunku, zatem lepiej nie sugerować się zbyt mocno moją opinią.
-
Greens
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
- oczywiście masz rację, chodziłem w liceum do klasy, w której większość osób potrzebowała powrotu do gimnazjum. Osoby z jakimi ma się do czynienia ogromnie wpływają na chęci i motywację do nauki." [...]A tak mi się zdaje, że poziom studentów wpływa na poziom zajęć..."
Pozdrawiam.