[LXI OM] I etap
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LXI OM] I etap
mydew, jeżeli mamy dwa zbiory nieskończone i jeden zawiera się w drugim, to nie znaczy, że drugi zawiera się w pierwszym. Przykładowo zbiór liczb parzystych zawiera się w zbiorze liczb całkowitych, ale nie wszystkie liczby całkowite są parzyste.
-
Jamesxn
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
W zadaniu czwartym na pewno można było skorzystać z własności ułamków łańcuchowych. Łatwo udowodnić, że wszystkie liczby naturalne >1 należą do A, oraz dalej, że każda liczba postaci 1+ \(\displaystyle{ \frac{1}{m} \in A}\), \(\displaystyle{ m \in {1, A}}\). Każdy ułamek łańcuchowy o redukcie rzędu zero większym, badz równym 1 ma swój odowiednik w liczbie wymiernej, przy czym zbiór ten zawiera wszystkie takie liczby, co kończy dowód.
-
andkom
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Django pisze:Czwarte natomiast...
Podzieliłem dowód na 3 części. Najpierw udowodniłem, że w zbiorze nie ma liczby niewymiernej i nie ma liczby mniejszej od 1 (to są te dwie części, jestem ich pewien, że są dobrze).
To nie jest prawda. Zbiór A może zawierać też inne elementy, a warunki zadania nie wyznaczają go jednoznacznie. W treści zadania nie jest napisane, że A jest najmniejszym (w sensie zawierania) zbiorem mającym podane własności. Nie jest nawet napisane, że w tym zbiorze są tylko liczby. Na przykładdanioto pisze:Zad.4
Podzieliłem dowód na 4 wnioski:
I) A nie zawiera liczb niewymiernych
II) A nei zawiera liczb mniejszych równych 1
\(\displaystyle{ A=\mathbb R\cup\mathbb N^2\cup\mathbb R^3\cup\{\text{zielony hipopotam w ciapki}\}}\)
spełnia podane w treści zadania warunki, a nie jest prawdą, że każdy element zbioru A jest liczbą wymierną większą od 1.
Rozwiązanie zadanie polega na udowodnieniu, że \(\displaystyle{ \mathbb Q\cap(1,\infty)\subset A}\), a nie że \(\displaystyle{ \mathbb Q\cap(1,\infty)=A}\). Tego drugiego udowodnić się nie da.
-
karolina668
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
[LXI OM] I etap
co to znaczy "rozwiązanie posiadające poważniejsze usterki, które jednak nie dyskwalifikują zadania jako rozwiązanego"? Czy jezeli np. w zad. 1 sposob II, nie wykaże że funkcja jest ciągła, ale policze jej pochodna i wyciągne wniosek o roznowartosciowosci itd, to kwalifikuje sie to pod "poważniejsze usterki" czy to już bedzie tylko 2pkt?
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LXI OM] I etap
ocena może być różna zależnie od okręgu i sprawdzającego. osobiście za Twoje rozwiązanie dałbym 5 ale kto wie ile dostaniesz...
te "poważniejsze usterki" to zazwyczaj błędy czysto formalne (np. niepoprawna terminologia), słaba redakcja (sprawdzający nie powinien musieć się niczego domyślać) albo błędy logiczne, które dają się bardzo łatwo (tzn. w 1-2 linijkach) naprawić stosując tok rozumowania podobny do podanego w reszcie rozwiązania.
te "poważniejsze usterki" to zazwyczaj błędy czysto formalne (np. niepoprawna terminologia), słaba redakcja (sprawdzający nie powinien musieć się niczego domyślać) albo błędy logiczne, które dają się bardzo łatwo (tzn. w 1-2 linijkach) naprawić stosując tok rozumowania podobny do podanego w reszcie rozwiązania.
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
[LXI OM] I etap
O, ja a propos. W drugim zadaniu banalnie wykazałem, że suma równa 180. Tylko w firmówce jest takie zdanie: Skoro punkty A i S leżą po tej samej stronie prostej BD, punkt C leży po innej jej stronie, niż
punkt S. Nie napisałem tego. Mogą pójść punkty?
-
xiikzodz
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
[LXI OM] I etap
Formalnie, jeśli w jakikolwiek poprawny sposób wywnioskujesz z postaci pochodnej funkcji *) jej różnowartościowość **), to rozwiązanie jest poprawne. Podobnie będzie, jeśli nie ma wątpliwości co do postaci pochodnej i wobec tego automatycznie co do ciągłości funkcji (w jej dziedzinie).karolina668 pisze:Czy jezeli np. w zad. 1 sposob II, nie wykaże że funkcja jest ciągła, ale policze jej pochodna i wyciągne wniosek o roznowartosciowosci itd, to kwalifikuje sie to pod "poważniejsze usterki" czy to już bedzie tylko 2pkt?
*) W przypadku funkcji wymiernych pochodną można widzieć jako operację algebraiczną i wówczas nie zastanawiamy się nad ciągłością.
**) W przypadku funkcji wymiernych jest to wykonalne bez odwoływania się do ciągłości.
- silicium2002
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
[LXI OM] I etap
Też nie napisałem...jerzozwierz pisze:O, ja a propos. W drugim zadaniu banalnie wykazałem, że suma równa 180. Tylko w firmówce jest takie zdanie: Skoro punkty A i S leżą po tej samej stronie prostej BD, punkt C leży po innej jej stronie, niż
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
[LXI OM] I etap
Swistak - co Cię do tego podkusiło? To jest tak "oczywiste", że myślę, iż dużo osób również zapomniało tego napisać (w tym ja)
- Swistak
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Podkusiła mnie oczywistość tego zadania i długośc jego rozwiązania, co sprawiło, że takie trywialne fakty stają się istotną częścią rozwiązania, a za brak takowych ucinane są punkty .
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
[LXI OM] I etap
Nie przypuszczam, żeby ucinali za to punkty, a to dlatego, że gdyby ten fakt nie zachodził, to ten wniosek byłby zupełnie z czapy... Zresztą wystarczy poczytać trochę rozwiązań z poprzednich lat, w których o wiele trudniejsze fakty (nie piszę: trudne) są kwitowane słowem "oczywiście". Swojego rozwiązania nie pamiętam dokładnie, ale zdaje się, że napisałem coś o przeciwległych kątach czworokąta (oczywiście bez udowadniania tego).
- Swistak
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
Też pamiętałem o tym, że normalnie wyraźnie cięższe rzeczy uchodziły za oczywiste i też myślę, że nie będą ucinać punktów ;P.
Jednak argumentacja, że gdyby było inaczej to byłby to wniosek od czapy zupełnie mnie nie przekonuje, bo piszesz jakby se można było wybrać szczególny przypadek do udowodnienia. Trochę jaśniej, to chodziło mi o to, że np. mam nierówność dla rzeczywistych, a udowadniam tylko dla dodatnich, bo korzystam z nierówności, która działa tylko dla dodatnich, bo w innej wersji dowód będzie bez sensu.
Jednak argumentacja, że gdyby było inaczej to byłby to wniosek od czapy zupełnie mnie nie przekonuje, bo piszesz jakby se można było wybrać szczególny przypadek do udowodnienia. Trochę jaśniej, to chodziło mi o to, że np. mam nierówność dla rzeczywistych, a udowadniam tylko dla dodatnich, bo korzystam z nierówności, która działa tylko dla dodatnich, bo w innej wersji dowód będzie bez sensu.