Prosta belka

Kubelek123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Prosta belka

Post autor: Kubelek123 »

mam problem z prostą belką. Konkretnie chodzi mi o momenty i środek obciążenia stałego. Jakie błędy robię?

AU
AU
98260205684610133956_thumb.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 306 razy
[/url]

\(\displaystyle{ \sum_{}^{} F _{ix}=R _{Bx}=0}\)

\(\displaystyle{ \sum_{}^{} F_{iy}=R_{Ay}-3q+R _{By}+F_{1}=0}\)

\(\displaystyle{ \sum_{}^{} M_{A}=M-3 \cdot (1+1,5)q+4R _{By}+F_{1}=0}\)

\(\displaystyle{ I (0 \le x_{1}<1) \\
Mg(x)=x_{1} \cdot R_{Ay}+M}\)

\(\displaystyle{ II (1 \le x_{2}<4) \\
Mg(x)=x_{2} \cdot R_{Ay}+M-(x_{2}-1) \frac{(x_{2}-1)}{2} \cdot q}\)

\(\displaystyle{ III (4 \le x_{3} < 6)}\)
\(\displaystyle{ Mg(x)=x_{3} \cdot R_{Ay}+M-3q(\mbox{jak wyznaczyć środek?}) + 4R _{By}}\)

\(\displaystyle{ IV}\) co z siłą?

z góry dziękuję!
Ostatnio zmieniony 4 cze 2016, o 21:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Na przyszłość zostaw obrazek, a tekst wytnij. Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Prosta belka

Post autor: kruszewski »

Nie rozwiązał Kolega równań równowagi i stąd nie posiada wiedzy o reakcjach. Z stąd reszta rozwiązania jest wadliwa.
Obciążenie ciągłe można zastąpić ( ale tylko dla rozwiązywania równań równowagi, dla momentów przekrojowych już nie) siłą wypadkową równą \(\displaystyle{ q \cdot l}\) gdzie \(\displaystyle{ l}\) jest długością belki na której jest ono rozłożone. Wypadkowa ta \(\displaystyle{ Q}\) "leży" w środku ciężkości pola wykresu tego obciążenie a w tym przypadku, kiedy wykres jest prostokątem, w połowie jego długości. Zatem, w tym równaniu sumy momentów względem bieguna \(\displaystyle{ A}\) jej ramię równe jest \(\displaystyle{ (1+ \frac{1}{2} \cdot 3)}\).
W.Kr.
Kubelek123
Użytkownik
Użytkownik

Prosta belka

kruszewski pisze:Nie rozwiązał Kolega równań równowagi i stąd nie posiada wiedzy o reakcjach. Z stąd reszta rozwiązania jest wadliwa.
Zatem, w tym równaniu sumy momentów względem bieguna \(\displaystyle{ A}\) jej ramię równe jest \(\displaystyle{ (1+ \frac{1}{2} \cdot 3)}\).
W.Kr.
Przecież napisałem to w równaniu u góry.

Bardziej niż na rozwiązaniu zależy mi na zweryfikowaniu poprawności, tj. czy momenty dane w zadaniu są z dobrymi znakami i jak ustalić środek obciążenia w przypadku trzeciego przedziału, oraz co z siłą na końcu.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

Prosta belka

Jeżeli tak to:
Moment gnący w przekroju odległym o \(\displaystyle{ x_1}\) od podpory \(\displaystyle{ A}\) dla \(\displaystyle{ 0 \le x_1\le 1}\) jest równy:
\(\displaystyle{ M_g_I= + R_A_y \cdot x - M}\)
W przedziale II :
\(\displaystyle{ M_g_I_I= -M+R_A_Y \cdot (1+x_2)- \frac{qx^2_2}{2}}\) dla \(\displaystyle{ 0 \le x_2 \le 3}\)

Moment gnący w przedziale III jest już do obliczenia sposobem elementarnym i jest dodatni bo wygina belkę "wypukłością do dołu".
O położeniu "środka" obciążenia napisałem w poprzednim liście.
Kubelek123
Użytkownik
Użytkownik

Prosta belka

Hmm, tak. Po prostu ja zwykłem liczyć przedziały zawsze od lewego początku belki i w zasadzie nurtuje mnie ten III przedział (licząc od lewej zaczynający się na punkcie 4), w którym to nie umiałem określić ramienia momentu... Nie wiem czy przestawię się teraz na przedziały, bo jak wiadomo ta belka jest elementarna, po prostu "prosta", a liczyć muszę skomplikowane.

w każdym bądź razie dziękuję. Zastanawia mnie jednak jeszcze dlaczego moment ma znak ujemny skoro z założenia (mojego na początku rozwiązania) momenty dodatnie "kręcą się" w lewo?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

Prosta belka

Bo jest pewna konwencja o znakach momentów gnących belkę lub słup czy podciąg ramy.
Dla belki, jest tak jak napisałem wcześniej.
Kubelek123
Użytkownik
Użytkownik

Prosta belka

Zatem mimo założeń z początku zadania moment zwrócony w lewo da znak ujemny na całej długości belki, a moment zwrócony w prawo znak dodatni? Jeżeli zacząłbym liczenie belki od strony prawej konwencja znaków zmienia się (zamiast "-" będą "+" etc.)?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik

Prosta belka

Nie w lewo i nie w prawo. O znaku momentu zginającego decyduje kierunek wybrzuszenia belki.
Znak momentu względem bieguna, jak i sam ten moment to inne pojęcia niż moment zginający.
Proszę zaglądnąć do podręcznika.
Moment zginający jest sumą momentów obciążenia liczonego względem przekroju w którym ten moment obliczamy.
Ostatnio zmieniony 4 cze 2016, o 20:29 przez kruszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Kubelek123
Użytkownik
Użytkownik

Prosta belka

Podałem lewo i prawo dla "wizualizacji". Tak jakbym wyginał belkę wajchą... ale zaglądnę do podręcznika, to rzeczywiście dobra opcja.

dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ