1) \(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}+x+3}- \sqrt{x ^{2}-x-1}}\)
Po przekształceniu wychodzi mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{x(2+ \frac{4}{x})}{x(\sqrt{1+\frac{1}{x}+ \frac{3}{x^{2}}}+ \sqrt{1- \frac{1}{x}- \frac{1}{ x^{2} } } }}\) co daje granicę przy \(\displaystyle{ x \rightarrow \infty = 1}\).
Podobno rozwiązanie jest niepełne, a nie wiem czego tu brak.
2) \(\displaystyle{ \frac{5^{x-1}-3 ^{x+2}}{3 ^{x-1}+2 ^{2x+1}}}\)
Po podzieleniu licznika i mianownika przez \(\displaystyle{ 4^{x}}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ +\infty}\)
Podobno tu też czegoś brakuje, tylko znowu nie wiem czego :/
Może mi po prostu już mózg paruje i zapominam o podstawowych rzeczach. Jeśli ktoś mógłby mnie oświecić, to byłbym niezwykle wdzięczny.
Oblicz granice ciągów
-
szachimat
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Oblicz granice ciągów
W zapisie pierwszego może chodzi o moduł z "x" w mianowniku (a żartując na końcu nawiasu).
Natomiast przy drugim nie napisałeś do czego dąży "x", bo jeżeli do plus nieskończoności, to powinno być OK.
Natomiast przy drugim nie napisałeś do czego dąży "x", bo jeżeli do plus nieskończoności, to powinno być OK.
Oblicz granice ciągów
A jak to zrobić, jeśli w obu przypadkach x by dążył do \(\displaystyle{ -\infty}\)?
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Oblicz granice ciągów
Pierwszy przykład prawie identycznie, tylko że
dla \(\displaystyle{ x<0}\) mamy \(\displaystyle{ x={\red -} \sqrt{x^{2}}}\), poza tym wszystko tak samo.
Drugi przykład: zauważ, że gdy \(\displaystyle{ x}\) jest ujemny, to "dominuje" ten wyraz, w którym jest najmniejsza podstawa (gdyż wykładniki są ujemne dla dostatecznie małych \(\displaystyle{ x}\) ujemnych). Podziel zatem licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 3^{x-1}}\). Reszta to arytmetyka granic.
dla \(\displaystyle{ x<0}\) mamy \(\displaystyle{ x={\red -} \sqrt{x^{2}}}\), poza tym wszystko tak samo.
Drugi przykład: zauważ, że gdy \(\displaystyle{ x}\) jest ujemny, to "dominuje" ten wyraz, w którym jest najmniejsza podstawa (gdyż wykładniki są ujemne dla dostatecznie małych \(\displaystyle{ x}\) ujemnych). Podziel zatem licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 3^{x-1}}\). Reszta to arytmetyka granic.