rząd grupy i jej elementów

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
Awatar użytkownika
snd0cff
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 38 razy

Post autor: snd0cff »

Jaki jest rząd grupy \(\displaystyle{ Z ^{*} _{52}}\)?
Oraz jej 4 wybranych elementów.
Jak obliczyć rząd nie wypisując jego elementów ręcznie?
Oraz jak wybrać elementy aby określić ich rząd?
Czy jest na to sprytny sposób? Przeglądnąłem trochę tematów ale nie znalazłem nic sensownego
M Maciejewski
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: M Maciejewski »

Ile jest liczb ze zbioru \(\displaystyle{ \{0,1,2,\ldots,51\}}\), które są względnie pierwsze z \(\displaystyle{ 52=2^2\cdot 13}\)?
Awatar użytkownika
snd0cff
Użytkownik
Użytkownik

jest 24 takich liczb, ale to nie zmienia faktu, że musiałem lecieć po nieparzystych liczbach z tego zbioru pomijając dzielniki 13.
Natomiast przy większej liczbie będzie to bardziej czasochłonne, czy nie ma szybszej metody?
a co to kwestii rzędów wybranych elementów, to po prostu zacząć od najmniejszych i mnożyć je przez siebie aż do uzyskania 1?

teraz mi wpadło do głowy takie coś, jak obliczyłem, że \(\displaystyle{ 3 ^{6}=1}\)
to wiem, ze \(\displaystyle{ 9 ^{3}}\) oraz \(\displaystyle{ 27 ^{2}}\) też jest równa 1 i już mam 3 elementy z rzędami kolejny 6,3 i 2
Ostatnio zmieniony 18 maja 2016, o 19:25 przez snd0cff, łącznie zmieniany 1 raz.
M Maciejewski
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: M Maciejewski »

Liczbę liczb względnie pierwszych z \(\displaystyle{ n=p^i\cdot q^i}\) (\(\displaystyle{ p,q}\) -- liczby pierwsze) i mniejszych od \(\displaystyle{ n}\) możesz znaleźć tak: szukasz, ile jest liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ p}\) (jest ich \(\displaystyle{ n/p}\)), ile jest liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ q}\) (jest ich \(\displaystyle{ n/q}\)). Jeśli dodasz \(\displaystyle{ n/p+n/q}\), to będziesz musiał odjąć te, które dzielą się przez \(\displaystyle{ pq}\), a jest ich \(\displaystyle{ n/(pq)}\). Tak więc dochodzimy do wzoru:
\(\displaystyle{ \frac np+\frac nq-\frac n{pq}}\). Teraz liczb względnie pierwszych będzie \(\displaystyle{ n-(...)}\).
Podobnie dla liczby \(\displaystyle{ n=p^i\cdot q^i\cdot r^k}\).
Awatar użytkownika
snd0cff
Użytkownik
Użytkownik

dla potomnych:
\(\displaystyle{ \left| 52\right|= 52*(1- \frac{1}{2})*(1- \frac{1}{13} )=24}\)
\(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 13}\) to liczby z rozkładu \(\displaystyle{ 52}\)
ODPOWIEDZ