Wyznaczyć minimum i maksimum funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
marlena1795
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: marlena1795 »

Witam.

Wyznaczyć \(\displaystyle{ \max_{ x \in A}f(x)}\) i \(\displaystyle{ \min_{ x \in A}f(x)}\) jeżeli:
a) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{3} x^3+x^2-3x+1}\), \(\displaystyle{ A=<0,2>}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)= \frac{lnx}{x}}\), \(\displaystyle{ A=[1,e]}\)

a ) Po pierwsze liczę pochodna i przyrównuję ją do zera, i mam: \(\displaystyle{ x_1=1 \wedge x_2=-3}\). Max funkcji mam w punkcie -3 a minimum w punkcie 1, z tym, że -3 nie należy do przedziału A. Nie wiem jakiej udzielić odpowiedzi... Funkcja w przedziale A osiąga tylko minimum, i nie posiada maksimum?

b) W tym przypadku robię tak jak w pierwszym tylko wychodzi mi, że x=1 więc w punkcie 1 funkcja osiąga minimum? I też nie ma max?

Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: bartek118 »

a) Funkcja na przedziale zwartym zawsze osiąga minimum i maksimum. Nie uwzględniłeś wartości na końcach przedziału.

b) Tak jak a).
marlena1795
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: marlena1795 »

Hmm, nie bardzo rozumiem. Tzn rozważmy podpunkt a. Maksium którego szukam będzie w punkcie 2, bo tam gdzie jest ten punkt wykres funkcji jest dodatni czy dlatego, że jeśli podstawię dwójkę do wzoru funkcji to wyjdzie mi watość największa? Bo kiedy obliczam f(2) wychodzi mi \(\displaystyle{ 1 \frac{2}{3}}\) a w punkcie 0 wchodzi 1?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: piasek101 »

Teraz tak.
ODPOWIEDZ