Jak wyznaczyć kąt po przecinku, np. sin 22,5 stopnia?
-
Michael2318
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Przygotowuję się do matury z matematyki. Natrafiłem już na dwa zadania, w których mam wyznaczoną długość jednego boku z trzech oraz mam podane wszystkie trzy miary kątów - \(\displaystyle{ 90; 67,5; 22,5}\).
Wszystko super, tylko jak wyznaczyć wartość kąta, który ma stopnie podane w ułamkach (liczbach po przecinku)?
Chciałbym, aby ktoś wytłumaczył mi to, bazując na wzorach, które dostępne są dla maturzystów podczas egzaminu: ... tyczne.pdf
Znalazłem mnóstwo wątków w google (chyba nawet z tego forum), ale tam ludzie używają takich wzorów, że kompletnie nie wiem skąd co się wzięło.
Dzięki.
Wszystko super, tylko jak wyznaczyć wartość kąta, który ma stopnie podane w ułamkach (liczbach po przecinku)?
Chciałbym, aby ktoś wytłumaczył mi to, bazując na wzorach, które dostępne są dla maturzystów podczas egzaminu: ... tyczne.pdf
Znalazłem mnóstwo wątków w google (chyba nawet z tego forum), ale tam ludzie używają takich wzorów, że kompletnie nie wiem skąd co się wzięło.
Dzięki.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, o 14:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Michael2318
- Użytkownik

Czyli biorąc pod uwagę, że sinus z 45 stopni wynosi: \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\), ja muszę dodatkowo podzielić tą liczbę przez 2, czyli tak naprawdę pomnożyć przez odwrotność: \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2} \ast \frac{1}{2}}\), co w rezultacie da mi: \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{4}}\) i to jest mój wynik ??
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, o 21:13 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
No nie, tak nie można zrobić. Użyj wzoru na sinus połowy kąta.
-
Michael2318
- Użytkownik

Czyli ta wskazówka w sumie nic mi nie dała bo mówisz, że tak zrobić nie można :/
Znalazłem w internecie jakiś wzór, szukając pod hasłem: "Wzór na sinus połowy kąta". Znalazłem coś takiego:
\(\displaystyle{ \sin \frac{\alpha}{2} = \pm \sqrt{\frac{1 - \cos x}{2}}}\)
I teraz moje pytanie - jakim sposobem ktoś to stworzył (o ile ten wzór miałeś na myśli)??
Znalazłem w internecie jakiś wzór, szukając pod hasłem: "Wzór na sinus połowy kąta". Znalazłem coś takiego:
\(\displaystyle{ \sin \frac{\alpha}{2} = \pm \sqrt{\frac{1 - \cos x}{2}}}\)
I teraz moje pytanie - jakim sposobem ktoś to stworzył (o ile ten wzór miałeś na myśli)??
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
To ten wzór. Ile to jest \(\displaystyle{ \cos 45^{\circ}}\)?
Wzór ten można wyprowadzić np. za pomocą wzoru na cosinus podwojonego kąta.
Wzór ten można wyprowadzić np. za pomocą wzoru na cosinus podwojonego kąta.
-
Michael2318
- Użytkownik

cos z 45 stopni: \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Pytanie moje jeszcze odnośnie tego wzoru - skąd tam się wziął cos x pod pierwiastkiem, jak ten wzór (na cos podwójnego kąta) w podstawowej wersji w ogóle nie ma w sobie x. Z niewiadomych jest tam tylko alfa?
Pytanie moje jeszcze odnośnie tego wzoru - skąd tam się wziął cos x pod pierwiastkiem, jak ten wzór (na cos podwójnego kąta) w podstawowej wersji w ogóle nie ma w sobie x. Z niewiadomych jest tam tylko alfa?
Bo to błąd jakiś, tam ma być \(\displaystyle{ \alpha}\) oczywiście zamiast \(\displaystyle{ x}\).
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \sin \left( \frac{\alpha}{2} \cdot 2 \right)}\) . Doprowadzamy do sytuacji, że możemy podstawić \(\displaystyle{ t= \sin \frac{\alpha}{2}}\) i rozwiązać równanie względem \(\displaystyle{ t}\).
-
Jarosz23
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Z funkcji podwojonego kąta możesz wyliczyć.
\(\displaystyle{ \sin 45=2\sin 22.5\cos 22.5}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2} = 2\sin 22.5\cos 22.5}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{4} = \sin 22.5\cos 22.5}\)
\(\displaystyle{ \sin 22.5= \frac{ \sqrt{2} }{4\cos 22.5}}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{2} }{4\cos 22.5} \right) ^2 + \cos ^{2}22.5 = 1}\)
\(\displaystyle{ t = \left( \cos 22.5 \right) ^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{16t} + t -1 = 0}\)
\(\displaystyle{ 16t^{2} - 16t + 2 = 0}\)
Dalej już chyba sobie poradzisz Wyjdzie ci to samo co z tego wzoru.
\(\displaystyle{ \sin 45=2\sin 22.5\cos 22.5}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2} = 2\sin 22.5\cos 22.5}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{4} = \sin 22.5\cos 22.5}\)
\(\displaystyle{ \sin 22.5= \frac{ \sqrt{2} }{4\cos 22.5}}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{2} }{4\cos 22.5} \right) ^2 + \cos ^{2}22.5 = 1}\)
\(\displaystyle{ t = \left( \cos 22.5 \right) ^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{16t} + t -1 = 0}\)
\(\displaystyle{ 16t^{2} - 16t + 2 = 0}\)
Dalej już chyba sobie poradzisz Wyjdzie ci to samo co z tego wzoru.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2016, o 21:14 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Michael2318
- Użytkownik

Wolałbym sobie wyprowadzić gotowy wzór z jakiejś własności funkcji trygonometrycznych, tak aby podstawić dane i otrzymać gotowy wynik.
Biorąc pod uwagę, że wskazaliście wzór na cosinus podwójnego kąta, wyprowadziłem to w ten sposób:
\(\displaystyle{ \cos 2 \alpha = 1-2\sin ^{2} \alpha\\
2\sin ^{2} \alpha = 1-\cos 2 \alpha /:2\\
\sin ^{2} \alpha = 1-\cos \alpha / \sqrt{}\\
\sin \alpha = \sqrt{1 - \cos \alpha } / :2}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{ \alpha }{2} = \sqrt{ \frac{1 - \cos \alpha }{2} }}\)
Może ktoś powiedzieć czy dobrze to zrobiłem i nie ma jakiegoś byka gdzieś po drodze? Chodzi mi o to, żeby ktoś na maturze się do czegoś nie doczepił, chociażby do zapisu.
Druga sprawa - tak sobie teraz myślę, że kąt typu \(\displaystyle{ 22,5}\) stopnia tym sposobem wyliczę, ale co z kątami typu \(\displaystyle{ 64,5}\) stopnia ? Wtedy chyba ciężko będzie tym sposobem bo tutaj wykorzystujemy fakt, że kąt z połówką mnożymy razy dwa, aby otrzymać kąt, który jest liczbą całkowitą i faktycznie w przypadku \(\displaystyle{ 22,5}\) stopnia możemy to przemnożyć przez \(\displaystyle{ 2}\) i otrzymujemy \(\displaystyle{ 45}\) stopni. Taki kąt jest nawet łatwy do odczytania bo mamy podaną pełną wartość w tablicach matematycznych dla tego kąta: \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Ale co w przypadku ww. kąta \(\displaystyle{ 64,5}\) ??Tu przy pomnożeniu przez \(\displaystyle{ 2}\), otrzymujemy kąt równy \(\displaystyle{ 129}\) stopni. Wartość dla takiego kąta nie jest zapisana w tabeli z wartościami kątów bo tam jest zakres \(\displaystyle{ 0 - 90}\). Ewentualnie wchodziłby tutaj w grę wzór redukcyjny, czyli w przypadku sinusa z \(\displaystyle{ 129}\) stopni, jest on równy cosinusowi z \(\displaystyle{ 39}\) stopni (wzór redukcyjny: \(\displaystyle{ \sin (90 + \alpha) = \cos \alpha}\) ). I wtedy operuję na tym, że cosinus z \(\displaystyle{ 39}\) stopni podzielony na dwa daje \(\displaystyle{ 19,5}\) stopnia i to jest to samo co sinus z \(\displaystyle{ 64,5}\) stopnia ? Czy to tak kompletnie nie działa ?
Biorąc pod uwagę, że wskazaliście wzór na cosinus podwójnego kąta, wyprowadziłem to w ten sposób:
\(\displaystyle{ \cos 2 \alpha = 1-2\sin ^{2} \alpha\\
2\sin ^{2} \alpha = 1-\cos 2 \alpha /:2\\
\sin ^{2} \alpha = 1-\cos \alpha / \sqrt{}\\
\sin \alpha = \sqrt{1 - \cos \alpha } / :2}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{ \alpha }{2} = \sqrt{ \frac{1 - \cos \alpha }{2} }}\)
Może ktoś powiedzieć czy dobrze to zrobiłem i nie ma jakiegoś byka gdzieś po drodze? Chodzi mi o to, żeby ktoś na maturze się do czegoś nie doczepił, chociażby do zapisu.
Druga sprawa - tak sobie teraz myślę, że kąt typu \(\displaystyle{ 22,5}\) stopnia tym sposobem wyliczę, ale co z kątami typu \(\displaystyle{ 64,5}\) stopnia ? Wtedy chyba ciężko będzie tym sposobem bo tutaj wykorzystujemy fakt, że kąt z połówką mnożymy razy dwa, aby otrzymać kąt, który jest liczbą całkowitą i faktycznie w przypadku \(\displaystyle{ 22,5}\) stopnia możemy to przemnożyć przez \(\displaystyle{ 2}\) i otrzymujemy \(\displaystyle{ 45}\) stopni. Taki kąt jest nawet łatwy do odczytania bo mamy podaną pełną wartość w tablicach matematycznych dla tego kąta: \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Ale co w przypadku ww. kąta \(\displaystyle{ 64,5}\) ??Tu przy pomnożeniu przez \(\displaystyle{ 2}\), otrzymujemy kąt równy \(\displaystyle{ 129}\) stopni. Wartość dla takiego kąta nie jest zapisana w tabeli z wartościami kątów bo tam jest zakres \(\displaystyle{ 0 - 90}\). Ewentualnie wchodziłby tutaj w grę wzór redukcyjny, czyli w przypadku sinusa z \(\displaystyle{ 129}\) stopni, jest on równy cosinusowi z \(\displaystyle{ 39}\) stopni (wzór redukcyjny: \(\displaystyle{ \sin (90 + \alpha) = \cos \alpha}\) ). I wtedy operuję na tym, że cosinus z \(\displaystyle{ 39}\) stopni podzielony na dwa daje \(\displaystyle{ 19,5}\) stopnia i to jest to samo co sinus z \(\displaystyle{ 64,5}\) stopnia ? Czy to tak kompletnie nie działa ?
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2016, o 17:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości.
Michael2318 pisze: \(\displaystyle{ 2\sin ^{2} \alpha = 1-\cos 2 \alpha /:2\\
\sin ^{2} \alpha = 1-\cos \alpha / \sqrt{}}\)
Oj nie, tak nie dzielimy.Michael2318 pisze: \(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{1 - \cos \alpha } / :2}\)
W zadaniu masz kąt \(\displaystyle{ 67.5^{\circ}=90^{\circ}-22.5^{\circ}}\) a nie \(\displaystyle{ 64.5^{\circ}}\).
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2016, o 17:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Michael2318
- Użytkownik

Tak, ja wiem, ale tutaj rzuciłem obojętnie jakim kątem, aby dowiedzieć się jak to wyliczyć. Może być i kąt 67,5 stopnia, bez różnicy. Jak w tym wypadku dojść do tego ile ten kąt wynosi ?
Co do dzielenia to przecież to zwykłe dzielenie obu stron przez 2, aby skrócić dwójki (w pierwszym przypadku) i aby otrzymać kąt 45 stopni podzielony przez 2, więc czemu tak być nie może ??
Co do dzielenia to przecież to zwykłe dzielenie obu stron przez 2, aby skrócić dwójki (w pierwszym przypadku) i aby otrzymać kąt 45 stopni podzielony przez 2, więc czemu tak być nie może ??
To \(\displaystyle{ 2\alpha}\) jest przecież argumentem funkcji sinus, nie można tak sobie podzielić.
Raczej nie powinno być takich kątów na maturze.
Raczej nie powinno być takich kątów na maturze.
-
Michael2318
- Użytkownik

hmm, możesz mnie nakierować jak to poprawnie powinno wyglądać (chodzi mi o samo wyprowadzenie tego wzoru) bo w sumie nie mam innego pomysłu.