Funkcja wypukła jako supremum
-
matmatmm
- Użytkownik

- Podziękował: 91 razy
Wykazać, że jeśli \(\displaystyle{ \phi:\mathbb{R}\rightarrow\mathbb{R}}\) jest wypukła, to istnieją ciągi liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ (\alpha_{n})_{n \in \mathbb{N}}}\) , \(\displaystyle{ (\beta_{n})_{n \in \mathbb{N}}}\) , takie, że \(\displaystyle{ \phi(x)=\sup_{n \in \mathbb{N}}(\alpha_{n}x+\beta_{n})}\)
-
cudzoziemka
- Użytkownik

Ponawiam pytanie!!! Proszę o pomoc-- 24 kwi 2016, o 19:53 --
matmatmm pisze:Wykazać, że jeśli \(\displaystyle{ \phi:\mathbb{R}\rightarrow\mathbb{R}}\) jest wypukła, to istnieją ciągi liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ (\alpha_{n})_{n \in \mathbb{N}}}\) , \(\displaystyle{ (\beta_{n})_{n \in \mathbb{N}}}\) , takie, że \(\displaystyle{ \phi(x)=\sup_{n \in \mathbb{N}}(\alpha_{n}x+\beta_{n})}\)
-
cudzoziemka
- Użytkownik

-
cudzoziemka
- Użytkownik

Jak ja nie wiem od czego mam zacząć
-- 27 kwi 2016, o 15:52 --
Nie moge znaleźć tego w zadnej ksiazce od analizy..a sama nie wiem jak to ugryzc-- 27 kwi 2016, o 15:53 --Nie moge znaleźć tego w zadnej ksiazce od analizy..a sama nie wiem jak to ugryzc
-- 27 kwi 2016, o 15:52 --
Nie moge znaleźć tego w zadnej ksiazce od analizy..a sama nie wiem jak to ugryzc-- 27 kwi 2016, o 15:53 --Nie moge znaleźć tego w zadnej ksiazce od analizy..a sama nie wiem jak to ugryzc