Mam wyznaczyć wartość parametru \(\displaystyle{ m, m \in R}\) dla których równanie:
\(\displaystyle{ \left| \tg x-1\right|= m^{2}-6m}\) ma dwa rozwiązania w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0, \pi \right\rangle}\).
Narysowałam sobie ładny wykres: ... uXF7v7W/sA
I moje założenia to:
\(\displaystyle{ m^{2}-6m>0 \wedge m ^{2}-6m \neq 1 \Rightarrow m \in \left( - \infty,0\right) \cup \left( 6,+ \infty \right) \set\min us \left\{ 3- \sqrt{10},3+ \sqrt{10} \right\}}\)
Ale w odpowiedziach jest przedział \(\displaystyle{ m \in \left( 3- \sqrt{10},0 \right) \cup \left( 6,3+ \sqrt{10} \right)}\). Czyli oni założyli, że \(\displaystyle{ 1>m ^{2}-6m>0}\). Czyli tak jakby dla nich nie istnieje część wykresu dla \(\displaystyle{ x \in \left( 0,5 \pi , \pi \right).}\)
No i nie wiem kto tu zrobił błąd: ja czy autorzy podręcznika ?
Funkcja tangens i parametr-gdzie jest błąd ?
-
Maslow
- Użytkownik

- Podziękował: 31 razy
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2016, o 19:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
knrt
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Autorowi być może chodziło o przedział \(\displaystyle{ \left\langle 0; \frac{\pi}{2} \right\rangle}\) i jest to błąd drukarski (?), albo błąd w odpowiedziach.
Rozwiązanie przez ciebie podane jest dobre
Rozwiązanie przez ciebie podane jest dobre