Straty w konwerterze

TheZerter
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Straty w konwerterze

Post autor: TheZerter »

Witam, mam takie pytanie:

Są cztery konwertery dostarczające identyczną moc do obciążenia. W którym z poniższych konwerterów wydzielana jest największa moc strat w dławiku na transformatorze?

- buck
- forward
- boost
- flyback.

Ja uważam, że jest to buck, ponieważ ma on za zadanie obniżyć napięcie, a więc "zbędna" moc musi zostać gdzieś rozproszona. Mógłby ktoś skomentować?
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Straty w konwerterze

Post autor: mdd »

TheZerter pisze:Ja uważam, że jest to buck, ponieważ ma on za zadanie obniżyć napięcie, a więc "zbędna" moc musi zostać gdzieś rozproszona. Mógłby ktoś skomentować?
Nie wiem który układ ma najmniejszą sprawność (energetyczną). Natomiast na pewno twoje uzasadnienie nie jest dobre. Jeśli założymy idealne elementy w konwerterach (bezstratne: transformatory, dławiki, kondensatory, diody i tranzystory) to sprawność (energetyczna) takich konwerterów będzie wynosiła \(\displaystyle{ 100 \%}\), a "Buck" konwerter i tak będzie nam obniżał napięcie. Czy tak?
TheZerter
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Straty w konwerterze

Post autor: TheZerter »

Tu jest mowa o rzeczywistych przetwornicach
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Straty w konwerterze

Post autor: mdd »

TheZerter pisze:Tu jest mowa o rzeczywistych przetwornicach
Mimo wszystko obniżanie napięcia przez "Buck" konwerter nie opiera się na zjawisku rozpraszania energii, także takie uzasadnienie jakie poprzednio podałeś jest nie na miejscu moim zdaniem.

-- 14 kwi 2016, o 00:32 --

Poza tym "Flyback" i "Forward" konwertery umożliwiają zarówno obniżanie jak i podwyższanie napięcia.
ODPOWIEDZ