Wyznacz wszystkie wartości parametru m
-
mark939
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Wyznacz wszystkie wartości parametru \(\displaystyle{ m}\), dla których \(\displaystyle{ x^{3} -6x^{2}+1=m}\) ma co najmniej dwa rozwiązania.
Wiem że należy policzyć pochodną i znaleźć extrema i wyznaczyć zbiór wartości funkcji i okazuje się że to jest już koniec ale niestety nie wiem dlaczego tak może mi to ktoś wytłumaczyć ?
Wiem że należy policzyć pochodną i znaleźć extrema i wyznaczyć zbiór wartości funkcji i okazuje się że to jest już koniec ale niestety nie wiem dlaczego tak może mi to ktoś wytłumaczyć ?
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ty powinieneś naszkicować wykres funkcji (lewa strona równania), do tego (na początek) potrzebne to o czym piszesz.
Podaj co dostaniesz.
Podaj co dostaniesz.
-
mark939
- Użytkownik

Z programu do rysowania funkcji wynika że wykres ma 3 miejsca zerowe ale sam nie umiał bym ustalić ile ma pierwiastków ale dalej nie widzę związku z liczeniem zbioru wartości funkcji z pochodnej
-
piasek101
- Użytkownik

Zbioru wartości nie musisz liczyć - wielomian nieparzystego stopnia ma ten zbiór określony.
Masz (treść zadania) zobaczyć jakie \(\displaystyle{ y=m}\) (czyli poziome proste) trafią wykres dwa lub więcej razy.
Jeśli nie wiesz jak ten wykres wygląda to będziesz miał kłopot jak to zobaczyć.
Masz (treść zadania) zobaczyć jakie \(\displaystyle{ y=m}\) (czyli poziome proste) trafią wykres dwa lub więcej razy.
Jeśli nie wiesz jak ten wykres wygląda to będziesz miał kłopot jak to zobaczyć.
-
mark939
- Użytkownik

Rozumiem w jaki sposób chcesz to rozwiązać ale na poziomie liceum nie da się tego narysować, wg klucza to zadanie trzeba zrobić używając pochodnej więc chciałbym aby ktoś ten sposób mi wytłumaczył.
-
piasek101
- Użytkownik

Jak się nie da ? Da się właśnie na poziomie liceum.
Pochodną liczysz po to aby wyznaczyć ekstrema.
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2-12x}\)
Po przyrównaniu do zera masz dwa miejsca podejrzane (tu pewniaki) jako ekstrema.
Możesz to potwierdzić badając znak pochodnej.
Wyznaczasz ekstrema - czyli wartości w nich.
Szkic wykresu (miejsca zerowe - tu- nieistotne) - przyjmujemy, że znamy zachowanie funkcji \(\displaystyle{ y=x^3}\).
,,III ćwiartka od minus nieskończoności (rosnąca) do wyznaczonego max, potem malejąca do minimum, następnie rosnąca do plus nieskończoności I ćw."
Oni w kluczu chcą abyś wiedział, że między ekstremami pozioma trafi wykres ... razy, a idące przez ekstrema trafią ...razy.
Pochodną liczysz po to aby wyznaczyć ekstrema.
\(\displaystyle{ f'(x)=3x^2-12x}\)
Po przyrównaniu do zera masz dwa miejsca podejrzane (tu pewniaki) jako ekstrema.
Możesz to potwierdzić badając znak pochodnej.
Wyznaczasz ekstrema - czyli wartości w nich.
Szkic wykresu (miejsca zerowe - tu- nieistotne) - przyjmujemy, że znamy zachowanie funkcji \(\displaystyle{ y=x^3}\).
,,III ćwiartka od minus nieskończoności (rosnąca) do wyznaczonego max, potem malejąca do minimum, następnie rosnąca do plus nieskończoności I ćw."
Oni w kluczu chcą abyś wiedział, że między ekstremami pozioma trafi wykres ... razy, a idące przez ekstrema trafią ...razy.
-
mark939
- Użytkownik

Niestety dalej nie rozumiem ;(
Co mi da to że będe miał extrema ?
Co mi da to że będe miał extrema ?
-
mark939
- Użytkownik

\(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ x=4}\)
Z tego wynika że funkcja rośnie od \(\displaystyle{ \left\langle 0;4\right\rangle}\) i maleje \(\displaystyle{ (- \infty ;0> \cup <4;+ \infty )}\)
Dodatkowo dla\(\displaystyle{ x=0}\) osiąga maximum lokalne równe\(\displaystyle{ 1}\), a dla \(\displaystyle{ x=4}\)minimum lokalne równe \(\displaystyle{ -31}\)
Z tego wynika że funkcja rośnie od \(\displaystyle{ \left\langle 0;4\right\rangle}\) i maleje \(\displaystyle{ (- \infty ;0> \cup <4;+ \infty )}\)
Dodatkowo dla\(\displaystyle{ x=0}\) osiąga maximum lokalne równe\(\displaystyle{ 1}\), a dla \(\displaystyle{ x=4}\)minimum lokalne równe \(\displaystyle{ -31}\)