Co prawda jestem matematykiem, a nie fizykiem, ale postanowiłem rozwiązać zadanie z fizyki. Mam wrażenie, że mi się udało, ale chciałem sprawdzić wynik.
Zadanie jest takie:
Odcinek \(\displaystyle{ AB}\) ma masę \(\displaystyle{ M}\) i długość \(\displaystyle{ l}\). Punkt \(\displaystyle{ C}\) leży na symetralnej \(\displaystyle{ AB}\) w odległości \(\displaystyle{ l}\) od środka odcinka \(\displaystyle{ AB}\). Masa punktu \(\displaystyle{ C}\) wynosi \(\displaystyle{ m}\). Z jaką siłą odcinek \(\displaystyle{ AB}\) przyciąga punkt \(\displaystyle{ C}\)?
Mój wynik to
Nie jest gestem sympatii propozycja rozwiązania równania dla sprawdzenia wyniku nie podając własnego sposobu i toku rozwiązania.
We wszystkich wzorach na siłę wzajemnego oddziaływania na siebie dwu mas nie uwzględnia się rozciągłości obiektów jeżeli są one jednorodne.
W.Kr.
Za pozostawienie ułamka w stanie niewymierności minus trzy czwarte punktu.
Rozwiązanie wymagało obliczenia prostej całki po kącie. Musiałbym jednak napisać to na czysto i zrobić zdjęcie. W Texu nie chce mi się przepisywać. Może jakiś znakomity kolega zna po prostu rozwiązanie. Co do pomijania rozciągłości, to ja nie sądzę. W tym problemie odległość jest związana z rozciągłością. To uniemożliwia przyjęcie, ze odległość jest odpowiednio "duża"-- 8 kwi 2016, o 19:05 --Skorygowałem obliczenia. Wyszło mi