Matematyka na PW (?)

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
mckraqs
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Matematyka na PW (?)

Post autor: mckraqs »

Witam wszystkich! :)
Sprawa dotyczy, jak w tytule, wydziału matematyki na Politechnice Warszawskiej. W tym roku będę zdawał maturę i myślę o wybraniu się właśnie tam. Czy to będzie dobry wybór?
Mam już trochę styczności z taką, powiedzmy, 'wykładową' matematyką (twierdzenia granicy, logika, w miarę podstawowe rzeczy, ale wiem że to jest całkowicie inny świat niż matematyka w liceum), jednak ciekaw jestem opinii innych na temat samej uczelni, poziomu studiów itp.
Może ktoś z tego forum tam studiuje/studiował i jest w stanie podzielić się wrażeniami, zdobytą wiedzą, przyszłymi możliwościami. Znajduje się czas żeby móc robić cokolwiek innego niż siedzenie w książkach i nauka aby zdawać na bieżąco egzaminy?
Dzięki wielkie za odpowiedź!
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2016, o 18:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

Matematyka na PW (?)

Post autor: bakala12 »

Cześć! Studiują informatykę na MiNI, ale na matematyce mam znajomych. Poziom studiów jest bardzo wysoki i trzeba włożyć bardzo dużo pracy, żeby pozdawać wszystko, ale na pewno jest to możliwe.
Zdecydowanie można tam być "normalną" osobą, która nie siedzi tylko nad książkami. Ale czasu na jakieś imprezy i inne rzeczy jest oczywiście mało (jak na każdych ciężkich studiach).
Ale zastanów się dobrze czy jesteś gotowy. Bo matematyka to nie przelewki. Trzeba się nauczyć ogromnej ilości nowych rzeczy, niekoniecznie łatwych. I na studiach łatwo nie będzie. Ogólnie matematyka na wydziale stoi na wysokim poziomie (a mówię to jako olimpijczyk z matematyki).
Opinie o uczelni, wydziale i samym kierunku są bardzo dobre. Po ukończeniu z pracą raczej nie powinno być jakichś dużych problemów. Także jeśli jesteś zdeterminowany, żeby dużo się uczyć oraz lubisz matematykę w wystarczającym stopniu, to ten kierunek jest dla Ciebie.
mckraqs
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Matematyka na PW (?)

Post autor: mckraqs »

A co jeżeli chodzi o MSEM na UW? Z tego co się orientuję to próg jest zdecydowanie wyższy niż na jakąkolwiek matematykę.
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 29 razy

Matematyka na PW (?)

Post autor: chlorofil »

Potwierdzam to, co napisał bakala12. Jestem z tego samego wydziału (ukończyłem go w 2006 roku), co prawda też z informatyki, a nie matmy, ale też miałem na matematyce znajomych. Żaden z nich nie narzeka na brak pracy, a kilku ma pracę w finansach na dość zaawansowanym poziomie (np. modele ryzyka kredytowego), dobrze płatną i dającą sporą satysfakcję. Jak będziesz bardzo dobry z analizy, rachunku prawdopodobieństwa i statystyki, to możesz spróbować potem zostać aktuariuszem. Pensje są bardzo wysokie, a praca naprawdę ciekawa, choć niełatwa. Poziom na naszych studiach jest wysoki, u mnie też było kilku olimpijczyków i oni też poświęcali równie dużo czasu na naukę, co "zwykli" ludzie bez olimpiad, tacy jak ja .

Jeśli chcesz poczuć przedsmak tego, co będziesz miał na studiach, to poczytaj sobie np. Rachunek rózniczkowy i całkowy Kuratowskiego. Np. kilka pierwszych rozdziałów. Na studiach matematycznych całą taką książkę musisz wchłonąć w jeden semestr, wszystkie twierdzenia i dowody przerobić i zrozumieć, a także umieć zastosować. A to tylko jeden przedmiot. Nie piszę po to, żeby Cię przerazić, tylko po to, żebyś wiedział, na co się porywasz.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 154 razy

Matematyka na PW (?)

Post autor: leg14 »

chlorofil, bakala12, Po co chłopaka straszycie?Nie wierze, zeby poziom na PW odstawal tak bardzo od np. Mim'u czy Politechniki Wroclawskiej. Zeby sie utrzymac na studiach matematycznych nie trzeba byc zadnym geniuszem, a wymagania sa z tego co wiem coraz mniejsze. Dosc powiedziec, ze znam osoby, ktore nie wiedza czym jest poziomica funkcji lub postac trygonometryczna liczby zespolonej.MSEM odradzam, wbrew pozorom bardzo malo jest tam matematyki.
ODPOWIEDZ