Czy matura z matematyki powinna być obowiązkowa?
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Naprawę nie widzisz różnicy między podejmowaniem decyzji przez osobę w wieku ~18 lat, a podejmowaniem decyzji przez kilkuletnie dziecko, które najchętniej (w większości przypadków) tylko by się bawiło? Smuteczeg (uprzejmie proszę o niepoprawianie tego, to celowe).
A matura albo ma być wartościowa, albo ma jej nie być (oczywiście to tylko moje zdanie). Skoro nie sprawdza tak naprawdę żadnych realnych kompetencji (bo w końcu można ją dobrze napisać, będąc pozbawionym absolutnie wszystkiego poza znajomością paru schematów), a generuje koszty, to lepiej byłoby ją zlikwidować.
Co w zamian? Wspominałem o egzaminach na uczelnie (swoją drogą nie rozumiem, po co kiedyś była zarówno matura, jak i wspomniane egzaminy). A ukończenie szkoły średniej ma wartość zależną od wkładu własnego ucznia i od specyfiki danej placówki, a nie od tego, jaki się dostanie papierek.
A matura albo ma być wartościowa, albo ma jej nie być (oczywiście to tylko moje zdanie). Skoro nie sprawdza tak naprawdę żadnych realnych kompetencji (bo w końcu można ją dobrze napisać, będąc pozbawionym absolutnie wszystkiego poza znajomością paru schematów), a generuje koszty, to lepiej byłoby ją zlikwidować.
Co w zamian? Wspominałem o egzaminach na uczelnie (swoją drogą nie rozumiem, po co kiedyś była zarówno matura, jak i wspomniane egzaminy). A ukończenie szkoły średniej ma wartość zależną od wkładu własnego ucznia i od specyfiki danej placówki, a nie od tego, jaki się dostanie papierek.
- musialmi
- Użytkownik

- Podziękował: 382 razy
Ale przeciętny 14-latek ma w pupci poprzewracane i jeśli dasz mu prawo, by rodzice za niego nie decydowali, to ludzie porzucą szkoły, nie znając życia, czyniąc źle sobie, a co za tym idzie, swoim rodzicom, którzy mogą się tylko załamać i nic więcej.Ania221 pisze: A poważnie, to obowiązek nauki do 18-tego roku życia to jest w ogóle nieporozumienie...14-16-latek spokojnie może iść do pracy jeśli uczyć się nie chce, do przysłowiowego kopania rowów czy innego przynies-podaj-pozamiataj nada się jak najbardziej.
- Spektralny
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Przymus szkolny, sztywny program nauczania i cały ten reżim szkolnictwa nie ma sensu. O wszystkim powinni decydować rodzice / opiekunowie. Nie da się zbawiać ludzi na siłę.
- VillagerMTV
- Użytkownik

- Podziękował: 65 razy
- Spektralny
- Użytkownik

Trudno. Tacy są jednak w zdecydowanej mniejszości. Nie można zabierać praw większości by w wątpliwy sposób chronić mniejszość.VillagerMTV pisze:A co jeśli rodzice nie nadają się do decydowania?
-
Elayne
- Użytkownik

- Podziękował: 76 razy
Zacytuję Henryka Goldszmita „Jak kochać dziecko", część „Internat":
„Im mizerniejszy poziom duchowy, bezbarwniejsze moralne oblicze, większa troska o własny spokój i wygodę, tym więcej zakazów i nakazów, dyktowanych pozorną troską o dobro dziecka"
„Im mizerniejszy poziom duchowy, bezbarwniejsze moralne oblicze, większa troska o własny spokój i wygodę, tym więcej zakazów i nakazów, dyktowanych pozorną troską o dobro dziecka"
-
MadJack
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Nie rozumiem, dlaczego ludzie twierdzą, że państwo w kształtowaniu dzieci spełni lepszą rolę niż rodzice. Polityka, która ma poradzić sobie z problemem rodzin patologicznych, jest nieefektywna (a nawet rzekłbym, że szkodliwa). A w przypadku normalnych rodzin to przekonanie jest już zupełnie pozbawione jakichkolwiek racjonalnych podstaw. No chyba, że ktoś lubi inżynierię społeczną i organizowanie społeczeństwa według swojej osobistej wizji, ale wtedy mógłby to bezpośrednio przyznać.
Matury państwowej w ogóle nie powinno być, ale skoro już jest obowiązkowym wyznacznikiem przyjęcia na studia, niech zostanie część z matematyki. Jak się ją zniesie, to będzie więcej ludzi idących na zupełnie chybione kierunki, które tylko zmarnują im czas i dadzą im (albo co gorsza- ich rodzicom) złudne nadzieje.
Nie zaprzeczam, że istnieje prawdopodobieństwo, iż istnieje ktoś zdolny w jakiejś dziedzinie nauki nie potrafiący zdać matury z matematyki na \(\displaystyle{ 30%}\), ale taki sam argument można by wysunąć o egzaminie z języka polskiego czy angielskiego (tu, o dziwo, łatwiej mi znaleźć przykłady ludzi, którzy przez głupie błędy otarli się o niezdanie, a na studiach radzą sobie naprawdę dobrze). Już taki urok tego systemu.
Matury państwowej w ogóle nie powinno być, ale skoro już jest obowiązkowym wyznacznikiem przyjęcia na studia, niech zostanie część z matematyki. Jak się ją zniesie, to będzie więcej ludzi idących na zupełnie chybione kierunki, które tylko zmarnują im czas i dadzą im (albo co gorsza- ich rodzicom) złudne nadzieje.
Nie zaprzeczam, że istnieje prawdopodobieństwo, iż istnieje ktoś zdolny w jakiejś dziedzinie nauki nie potrafiący zdać matury z matematyki na \(\displaystyle{ 30%}\), ale taki sam argument można by wysunąć o egzaminie z języka polskiego czy angielskiego (tu, o dziwo, łatwiej mi znaleźć przykłady ludzi, którzy przez głupie błędy otarli się o niezdanie, a na studiach radzą sobie naprawdę dobrze). Już taki urok tego systemu.
-
Ser Cubus
- Użytkownik

- Podziękował: 107 razy
Poczytaj o teori Darwina. Zawsze były i będą podziały między ludzmi, Ci którzy potrafią sobie radzić nie powinni być ograniczani przez resztęVillagerMTV pisze:A co jeśli rodzice nie nadają się do decydowania?
-
choko
- Użytkownik

Najlepiej niech będą same szkoły prywatne, niezależne od tych ministerstw od siedmiu boleści i egzaminy wstępne na studia. W dobrych szkołach powinni uczyć do tych egzaminów. Bo potem taki knyp idzie na studia a tam całkiem inna matma, trudne pochodne to chleb powszedni i jeszcze całki na 1 roku.
-
demon_szybkosci
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Warto zaznaczyć, że nie wszyscy chcą bądź muszą iść na studia... a także nie wszyscy chcą bądź muszą umieć matematykę na tym samym (w domyśle - wysokim) poziomie.
Według mnie znacznie lepiej byłoby najpierw nauczyć nauczycieli (mówię o 1/3 tych, którzy sami stosunkowo bardzo niewiele umieją z matematyki i tym dzielą się ze swoimi uczniami), tak aby potrafili nie tylko PORZĄDNIE nauczać matematyki, ale i przy okazji dzielić się swoją pasją, bakcylem oraz promować myślenie, a nie jedynie nauczanie pod testy i statystyki.
Tak czy inaczej podejrzewam, że w maju 2016 roku matura podstawowa z matematyki będzie jedną z najtrudniejszych (najbardziej wymagających MYŚLENIA, a nie jedynie obliczeń) od ostatnich 20 lat . Co o tym myślicie?
Według mnie znacznie lepiej byłoby najpierw nauczyć nauczycieli (mówię o 1/3 tych, którzy sami stosunkowo bardzo niewiele umieją z matematyki i tym dzielą się ze swoimi uczniami), tak aby potrafili nie tylko PORZĄDNIE nauczać matematyki, ale i przy okazji dzielić się swoją pasją, bakcylem oraz promować myślenie, a nie jedynie nauczanie pod testy i statystyki.
Tak czy inaczej podejrzewam, że w maju 2016 roku matura podstawowa z matematyki będzie jedną z najtrudniejszych (najbardziej wymagających MYŚLENIA, a nie jedynie obliczeń) od ostatnich 20 lat . Co o tym myślicie?
-
Milczek
- Użytkownik

- Podziękował: 84 razy
Ja liczę że rozszerzenie będzie trudne. Selekcja musi być. A poza tym patrząc na rocznik w mojej szkole, i generalne niechęć na naukę(m.in. z powodu popularyzacji faktu że studia dają tylko papier i liczy się tylko doswiadczenie) u ludzi mam nieodparte wrażenie że będzie bardzo duży współczynnik niezdanych matur.Najwięcej od 20 lat
Ps. Nie wiem jak to wygląda u was ale u mnie duża większość nie chce iść na studia. Dla mnie to najlepszy argument aby się zdecydować na studiowanie.
Ps. Nie wiem jak to wygląda u was ale u mnie duża większość nie chce iść na studia. Dla mnie to najlepszy argument aby się zdecydować na studiowanie.
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Milczek, weź pod uwagę to, że jesteś w technikum - to dużo zmienia. Ludzie po ogólniakach idą na studia czasem z zainteresowania, ale nierzadko dlatego że bez studiów mogliby najwyżej siedzieć na kasie albo na zmywaku (w tym kraju), albo przynajmniej tak im się wydaje.
No a matura z matmy nie powinna być obowiązkowa (przynajmniej moim zdaniem), ale skoro już jest, to fajnie by było, gdyby nie było na niej zadań zamkniętych - to nie strzelnica.
No a matura z matmy nie powinna być obowiązkowa (przynajmniej moim zdaniem), ale skoro już jest, to fajnie by było, gdyby nie było na niej zadań zamkniętych - to nie strzelnica.
- musialmi
- Użytkownik

- Podziękował: 382 razy
A w innym kraju co by mogli osiągnąć po liceum?Premislav pisze:bez studiów mogliby najwyżej siedzieć na kasie albo na zmywaku (w tym kraju)
-
Milczek
- Użytkownik

- Podziękował: 84 razy
Jestem w technikum , i nie wiem co to zmienia. Posiadanie dyplomu zawodowego technika nie czyni ze mnie przyszłego pracownika który zaczyna być rozchwytywany na rynku pracy.Premislav pisze:Milczek, weź pod uwagę to, że jesteś w technikum - to dużo zmienia. Ludzie po ogólniakach idą na studia czasem z zainteresowania, ale nierzadko dlatego że bez studiów mogliby najwyżej siedzieć na kasie albo na zmywaku (w tym kraju), albo przynajmniej tak im się wydaje.
Tym bardziej że teraz wszyscy czekają na sesję egzaminacyjną w dniach 19-22 stycznia bowiem, egzamin praktyczny w całym kraju jest taki sam.. więc trzeba poczekać na pierwszą szkołę która wrzuci arkusz do neta. I w ten sposób mamy 100% zdawalność egzaminów w technikach.
Owszem może ten dyplom daje poczucie że ma się więcej od ucznia liceum i studia już nie są tak wymagane. Jest to błędne wrażenie. Brak chęci m.in. w technikach do nauki/podjęcia studiów nie jest spowodowany tym że ma się już "zawód". Niskie progi, przyjmowanie każdego kto złoży papiery. W końcu zebranie się grupy 30 osób z których 5 lubi się trochę pouczyć coś poczytać. I koniec jest znany. Masa ciągnie w dół i tak jest w tym przypadku. Cztery lata spędzane z towarzystwem do którego te osoby w ogóle nie powinny trafić odbija się także na wspomnianych uczniach. Są osoby które to wytrzymają ale jest to \(\displaystyle{ 0.0001%}\) wszystkich takich przypadków. I mniej więcej tak wygląda sytuacja w technicznej szkole średniej.
Młodzi ludzie w technikum nie idą na studia , bo przez 4 lata są otoczeni ludźmi którzy już w pierwszej klasie wiedzą że na żadne nie pójdą.
Wybaczcie że stawiam to w takim świetle, punktem odniesienia jest podwarszawska miejscowość z większym okolicznym tamże technikum. Może w Warszawie jest inaczej. Duże miasto, super możliwości, mały człowiek w wielkim mieście zaczyna żyć i okrywać świat.....itddddd.bleblebleeeeeee. Uważam, choć to tylko moja intuicja niepoparta sprawdzoną wiedzą, że im większe miasto, więcej ludzi , jeszcze więcej całej szopy dookoła człowieka, tym gorzej w takiej szkole.
sprostowanie:
sprostowanie2:
-
hubble
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Sama koncepcja Matury jako takiej jest zła. Służy do budowy biurokratycznego państwa.