Mechanika tarcie

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
chinczykk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 20 razy

Mechanika tarcie

Post autor: chinczykk »

Witam mam problem z rozpisaniem tutaj sił działających na te klocki ( chodzi o siłę tarcia występującą pomiędzy nimi)
AU
AU
e2SMIzA.jpg (48.11 KiB) Przejrzano 174 razy
(przepraszam za wielkość zdjęcia większego nie mogłem dodać, forum ogranicza)

Dokładnie nie wiem jak na tym rysunku zaznaczyć te siły tarcia pomiędzy klockami. Pod jakim kontem i w którą stronę.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Mechanika tarcie

Post autor: kruszewski »

Tak, w zaznaczonym miejscu klocek \(\displaystyle{ Q}\) opadając wzdłuż równi naciska na klocek \(\displaystyle{ G}\) z jednoczesnym przemieszczaniem się krawędzi po ścianie pionowej klocka. Zatem będzie tam obecna siła tarcia której zwrot będzie przeciwny do ruchu tej krawędzi.
chinczykk
Użytkownik
Użytkownik

Mechanika tarcie

Zdaję sobie też sprawę, że dodatkowo jak rozbiłem to na 2 rysunki będzie tam działała siła (jakaś S) przeciwnie do siebie skierowana na tych dwóch rysunkach aby się jakby redukowała, a jeżeli chodzi o siłę tarcia to jak ją rozrysować na tych 2 rysunkach?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Mechanika tarcie

Post autor: kruszewski »

Proszą zauważyć, że klocek na pochyłości trąc o ścianę klocka na powierzchni poziomej siłą tarcia dociska ten klocek do poziomości a na zasadzie reakcji zmniejsza 'swój" docisk do pochyłości.
W.Kr.
chinczykk
Użytkownik
Użytkownik

Mechanika tarcie

Nie wiem czy dobrze myślę czy nie... Gdy przyłożona minimalna siła P to siła tarcia w górę będzie działała przeciwko zsuwaniu się po ściance pierwszego klocka, w przypadku maksymalnej na odwrót.
AU
AU
axWRrrP.jpg (54.67 KiB) Przejrzano 174 razy
-- 21 lut 2016, o 19:05 --Dobra siły tarcia prostopadle do podłoża rozwiązałem, dzięki do zamknięcia. (ten rysunek u góry T1 źle)
ODPOWIEDZ