Wykaż prawdziwość nierówności
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ x+y=4}\) i \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} =6}\) to \(\displaystyle{ x^{4} + y^{4} <0}\)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2016, o 15:31 przez osidu2, łącznie zmieniany 2 razy.
-
dziewczynka90
- Użytkownik

w rzeczywistych Nie da się;p-- 6 lut 2016, o 15:23 --\(\displaystyle{ x ^{4} +y ^{4} \ge 0}\) zawsze w rzeczywistych
Wyszło mi dokładnie tak samo. Funkcja, która utworzyłem przez rozbicie \(\displaystyle{ x^{4} + y^{4}}\) wykazała, ze to zawsze przyjmuje wartości dodatnie. Chciałem się upewnić, dziękuje za odpowiedź ;]
Ostatnio zmieniony 6 lut 2016, o 15:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Nawiasem mówiąc, sformułowanie
JK
jest do niczego, bo nie wiadomo, jaka jest jego struktura logiczna. Prawdopodobnie czerwone "to" miało być "i".osidu2 pisze:Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ x+y=4}\) to \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} =6}\) to \(\displaystyle{ x^{4} + y^{4} <0}\)
osidu2 pisze:Funkcja, która utworzyłem przez rozbicie \(\displaystyle{ x^{4} + y^{4}}\) wykazała, ze to zawsze przyjmuje wartości dodatnie.
JK
-
Zahion
- Moderator

- Podziękował: 139 razy
mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{x^{2}+y^{2}}{2} } \ge \frac{x+y}{2}}\), stąd \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} \ge x + y = 4}\), co nie wygląda dobrze.
Nie wiem czy w tym zadaniu istnieje coś "sensownego".
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{x^{2}+y^{2}}{2} } \ge \frac{x+y}{2}}\), stąd \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} \ge x + y = 4}\), co nie wygląda dobrze.
Nie wiem czy w tym zadaniu istnieje coś "sensownego".
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Badanie struktury logicznej?Zahion pisze:Nie wiem czy w tym zadaniu istnieje coś "sensownego".
osidu2, co to spostrzeżenie znaczy dla Twojego zadania?
JK