Przyszła matura- błagam o rady ,zupełny brak wiedzy

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
mateusz2212
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: mateusz2212 »

Witam,

W maju 2016 zdaję maturę podstawową z matematyki. W 2015 roku w maju i sierpniu (poprawka) zdawałem również - bez sukcesu. Wyniki oscylowały 20-25%. Była to już 'nowa' matura - z nowej podstawy programowej.

Od czasów podstawówki, aż przez gimnazjum i technikum zawsze miałem ogromne problemy z matematyką - wynikające z mojej winy. Popełniłem ogromny błąd w życiu nie ucząc się systematycznie. Teraz mam ogromne zaległości. Mimo, że gdy czytam treść zadania to słowa i treść matematyczna nie jest dla mnie obca ( nie mam tak, że czegoś nie widziałem), jak również potrafię 'odnaleźć się' w tablicach matematycznych - to gdy przychodzi co do czego, gdy muszę rozwiązać zadanie - leżę. Nie potrafię ułożyć rozwiązania. I to najczęściej w podstawach. Mam problemy z zadaniami za 1 pkt, o tych za więcej pkt nie wspomnę. Jedynie potrafię rozwiązać nieskomplikowane równania, równania kwadratowe i tego typu trywialne rzeczy.

Teraz praktycznie jest luty, do matury zostały trzy miesiące z hakiem. Praktycznie pół roku byłem za granicą, tak więc z matematyką nie miałem do czynienia. Jestem świadom jak duży błąd popełniłem, który wpłynął na moje życie, nie ucząc się matematyki, gdy każdy mówił 'ucz się'.
Bardzo tego żałuję.

Bardzo mi zależy, aby zdać egzamin maturalny w tym roku na chociaż 30% (tyle na studia które chce podjąć wystarczy).

Bardzo serdecznie proszę wszystkich, którzy zapoznali się z tematem o jakieś rady, wsparcie.
Jak mogę się przygotować do tej nowej matury w te 3 miesiące. Jakie środki muszę podjąć, na czym najbardziej się skupić? Jak i od czego zacząć? Jestem totalnie zagubiony i nie potrafię się odnaleźć.

Bardzo proszę o pomoc, bo jestem bardzo załamany, gdy dopuszczam myśli, że znów mogę nie zdać. Dodam, że nie stać mnie na korepetycje. Mieszkam i utrzymuję się sam.

Pozdrawiam serdecznie.
Lukasz19281
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Lukasz19281 »

Łatwo nie będzie wyrobić się ze wszystkim i będzie to wymagało dużo pracy. Spróbuj od początku przeanalizować zagadnienia, których nie rozumiesz. Potem zostaje już tylko robić zadania i w razie braku pomysłu szukanie rozwiązań.
Wysłałem wiadomość na PW, przeczytaj jak możesz.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Dilectus »

Jestem świadom jak duży błąd popełniłem, który wpłynął na moje życie, nie ucząc się matematyki, gdy każdy mówił 'ucz się'.
Skoro każdy Ci mówił "ucz się", to zacznij wreszcie. Musisz się uczyć szybko i skutecznie, bo czasu masz niewiele. Zapewne nigdy w życiu nie przeczytałeś tekstu matematycznego. Zacznij od czytania (ze zrozumieniem!) jakiegoś dobrego podręcznika matematyki, a później opowiedz to, co przeczytałeś. To jest niezbędne do zrozumienia (a więc i nauczenia) matematyki.

No i musisz przed maturą zrobić wszystkie zadania z jakiegoś zbioru - za moich czasów wszyscy uczyli się na "Zbiorze zadań dla kandydatów na wyższe uczelnie" Gdowskiego i Plucińskiego. Zapytaj, może Twoi Rodzice mają taki zbiór. Może też mają dwutomowy podręcznik "Matematyka dla kandydatów na wyższe uczelnie techniczne" R. Leitnera i W. Żakowskiego.

Jeśli czegoś nie rozumiesz - pytaj na Forum. Chętnie odpowiemy. :)
Bartolinho10
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Bartolinho10 »

Obejrzenie kursu maturalnego matemaks wystarcza spokojnie zeby zdac mature.
mark939
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: mark939 »

Wyłącz pc i ucz się 24/h (rozwiązuj zad) nic więcej sie nie da przez 3 miesiące
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Dilectus »

Zacytuję sam siebie:
No i musisz przed maturą zrobić wszystkie zadania z jakiegoś zbioru - za moich czasów wszyscy uczyli się na "Zbiorze zadań dla kandydatów na wyższe uczelnie" Gdowskiego i Plucińskiego. Zapytaj, może Twoi Rodzice mają taki zbiór. Może też mają dwutomowy podręcznik "Matematyka dla kandydatów na wyższe uczelnie techniczne" R. Leitnera i W. Żakowskiego.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Post autor: a4karo »

Bartolinho10 pisze:Obejrzenie kursu maturalnego matemaks wystarcza spokojnie zeby zdac mature.
Fakt. Tak samo zadziała włożenie podręczników pod poduszkę
ODPOWIEDZ