Obliczyć wartość kapitału na koniec drugiego roku przy wpłacie równej 14 000 zł, jeżeli kapitalizacja następuje co pół roku a roczne oprocentowanie jest zmienne i wynosiło w kolejnych kwartałach:
Półrocze - stopa procentowa
1 - 4
2 - 6
3 - 8
4 - 6
5 - 5
6 - 7
7 - 11
8 - 9
Ma wyjść 18 340,01 zł
Liczyłam odsetki dla każdego półrocza na piechotę tym wzorem: \(\displaystyle{ I_t =PV(1- \frac{t-1}{n})r}\) \(\displaystyle{ t}\)-kolejny okres,\(\displaystyle{ n}\)-liczba lat, \(\displaystyle{ r}\)-stopa procentowa, \(\displaystyle{ PV}\)-wartość początkowa. Wartość \(\displaystyle{ PV}\) zmieniałam po każdej kapitalizacji, wychodzi źle...
Policzyłam średnią stopę procentową też zły wynik.
Liczyłam takim sposobem: \(\displaystyle{ FV= 14000(0,04* \frac{3}{12}+...)}\) też źle.
Ja już nie wiem, proszę o pomoc
zmienna stopa procentowa
- blackbird936
- Użytkownik

- Podziękował: 53 razy
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
zmienna stopa procentowa
Stopa procentowa jest półroczna, a nie roczna.
Wzór jest zły. Ma być:
Wzór jest zły. Ma być:
- \(\displaystyle{ I_t=\frac{PVr_t}{200}}\)
- \(\displaystyle{ PV=PV+I_{t-1}+I_t}\)
- blackbird936
- Użytkownik

- Podziękował: 53 razy
zmienna stopa procentowa
ten wzór na \(\displaystyle{ I_t}\) jest zły, bo głupoty wychodzą, albo czegoś w nim brakuje-- 24 sty 2016, o 21:51 --Tak wzór jest zły, ma być \(\displaystyle{ I_t = \frac{PV \cdot r_t}{2}}\) za \(\displaystyle{ r_t}\) podstawiamy stopy procentowe bez zmian, a dzielimy przez \(\displaystyle{ 2}\), ponieważ mamy kapitalizację półroczną, a oprocentowanie zmieniało się co kwartał ?
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
zmienna stopa procentowa
To coś sugeruje i aby wychodziło \(\displaystyle{ 18\,340,02\mbox{ zł}}\) to podane stopy procentowe muszą być półroczne.blackbird936 pisze:Półrocze - stopa procentowa
Gdyby stopy procentowe były roczne, kapitał na koniec drugiego roku wyniósłby \(\displaystyle{ 16\,062,70\mbox{ zł}}\).
Jeszcze raz wzór (nieco zmodyfikowany):
- \(\displaystyle{ I_t=\frac{1}{2}\cdot\frac{PVr_t}{100\%}}\)
Interpretacja rozwiązania zadania:
- Dzielimy przez \(\displaystyle{ 2}\), bo półroczne stopy procentowe są są zmieniane co kwartał (1/2 okresu).
Ponieważ kapitalizacja następuje co pół roku, po każdym parzystym kwartale powiększamy kapitał o odsetki za ostatnie dwa minione kwartały.