Hej mam nadzieję, że dobry dział. Mam taki oto układ i nie mogę go ogarnąć, dopiero zaczęłam układy sekwencyjne.
Mógłby ktoś po krótce opisać jak on 'idzie'? Bo jak próbuje to ogarnąć to wpadam w pętle. Nawet jakieś strzałki na rysunku z przykładowymi wartościami gdy np. damy na wejściu \(\displaystyle{ 1}\) a \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) to \(\displaystyle{ 0}\), by wystarczyły. Z góry dzięki.
Układ sekwencyjny
-
jarek4700
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Układ sekwencyjny
Załóżmy że na wyjściu \(\displaystyle{ B}\) jest \(\displaystyle{ 0}\), wówczas na jedno z wejść bramki or wchodzi jedynka (z wyjścia zanegowanego JK). Zatem na wyjściu or-a jest też jedynka, co spowoduje zmianę stanu przerzutnika JK.
A co jak będzie jedynka na wyjściu \(\displaystyle{ B}\)? Wtedy na dolne wejście nand-a wejdzie zero, w związku z czym na wyjsciu nand-a będzie jedynka bez względu na \(\displaystyle{ X}\). I znów ta jedynka wchodzi na or i dalej powoduje zmianę stanu przerzutnika.
Z tego wychodzi że wyjście \(\displaystyle{ B}\) zmienia stan w każdym takcie i nie obchodzi go za bardzo ten \(\displaystyle{ X}\).
Z kolei wyjście \(\displaystyle{ A}\) to po prostu wyrażenie \(\displaystyle{ \overline{X \overline {B}}}\) z poprzedniego taktu.
A co jak będzie jedynka na wyjściu \(\displaystyle{ B}\)? Wtedy na dolne wejście nand-a wejdzie zero, w związku z czym na wyjsciu nand-a będzie jedynka bez względu na \(\displaystyle{ X}\). I znów ta jedynka wchodzi na or i dalej powoduje zmianę stanu przerzutnika.
Z tego wychodzi że wyjście \(\displaystyle{ B}\) zmienia stan w każdym takcie i nie obchodzi go za bardzo ten \(\displaystyle{ X}\).
Z kolei wyjście \(\displaystyle{ A}\) to po prostu wyrażenie \(\displaystyle{ \overline{X \overline {B}}}\) z poprzedniego taktu.