Matlab -> Latex macierz

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
bozenqa
Użytkownik
Użytkownik

Matlab -> Latex macierz

Post autor: bozenqa »

Mam stworzoną macierz w matlabie. Jak mam ją otworzyć w latexie aby każdy element macierzy był w osobnej komórce w tabeli w latexie? Całą macierz w matlabie zapisuje do pliku .txt i mogę otworzyć ją w latexie "na sucho" i linijki i wiersze są odpowiednio oddzielone tabulatorami, natomiast nie wiem jak umieścić to w tabeli.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Matlab -> Latex macierz

Post autor: athame »

Jakim otoczeniem tworzysz tabelkę? Zamiast tabulatorów musisz użyć &, zamiast znaków końca wiersza \. Nic ponadto.
bozenqa
Użytkownik
Użytkownik

Matlab -> Latex macierz

Post autor: bozenqa »

No ok ale jak niby mam to zrobić?
Jak wpisałam w latexie

Kod: Zaznacz cały

input{macierz.txt}
to wyświetla macierz 5x5 tak samo jak wyświetla mi się w matlabie. No a gdzie jest niby miejsce na oddzielenie wierszy skoro macierz jest zapisana w pliku macierz.txt?

Kod: Zaznacz cały

egin{center}
egin{tabular}{|c|c|c|c|c|}
multicolumn{5}{c}{Wartości:}\
kolumna 1 & kolumna 2 kolumna 3 & kolumna 4 & kolumna 5\
input{macierz.txt}
end{tabular}
end{center}
W taki sposób wyświetla wszystko w jednym wierszu...
athame
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Matlab -> Latex macierz

Post autor: athame »

Jak chcesz użyć input-a to musisz mieć poprawnie sformatowany plik wejściowy. Przy małej tabelce zwyczajnie bym to przepisał zgodnie ze sztuką.

Przy większej zamknąłbym wstawkę w którymś otoczeniu do ograniczania kodu.

Są jeszcze inne metody, ale na chwilę obecną nie znam rozmiaru tabelki, nie wiem czy to jednostkowe wystąpienie czy też takich tabelek będzie więcej, tak więc trudno mi wskazać optymalne rozwiązanie.

PS. Kilka lat temu miałem podobne zlecenie z ~60 tabelkami po ~400 wierszy każda, zapisanymi w txt. Wtedy przepuściłem je masowo przez skrypt w awk-u (perl też będzie dobry), który tabulatory zamienił na & i na końcu każdej linijki dodał LaTeX-owe znaki końca wiersza. Rozwiązanie brzydkie, ale bardzo szybkie przy takiej ilości danych.
ODPOWIEDZ