Szybkie liczenia, a zdolności matematyczne.

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Logan123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: Logan123 »

Witam.
Zastanawia mnie czy istnieje związek między biegłością w rachunkach, a talentem matematycznym. Zna ktoś jakieś przykłady lub kontrprzykłady? Będę szczególnie wdzięczny za podanie jakiś źródeł (przygotowuję referat, w którym chciałbym te kwestie poruszyć).
lukequaint
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: lukequaint »

Wątpię czy taki związek istnieje. Bądź co bądź, dwa przykłady matematyków-rachmistrzów, które przychodzą mi do głowy:
  • Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Srinivasa_Ramanujan
  • Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Erd%C5%91s
    ("W wieku 4 lat potrafił np. przeliczyć w pamięci wiek w latach na wiek w sekundach.")
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 335 razy

Post autor: kerajs »

Kontrprzykłady (a pewnie i przykłady) znajdziesz wpisując w wyszukiwarkę hasło ,,sawanci' lub ,,sawantyzm'.
Nitr0Skay
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: Nitr0Skay »

lukequaint pisze:("W wieku 4 lat potrafił np. przeliczyć w pamięci wiek w latach na wiek w sekundach.")[/list]
Hmm. Jeżeli liczyć, że każdy rok ma równo 365 dni, no i obliczamy dla osoby która na przykład ma urodziny, to można to obliczyć (w przybliżeniu i w znacznym uproszczeniu) mnożąc jego wiek, razy 31 536 000 (liczba sekund). Sprawa ta się komplikuje, gdy liczymy wiek dla osoby, która nie ma urodzin, gdyż musimy do wyniku doliczyć jeszcze sekundy pomnożone przez ilość dni nadmiarowych. Do tego dochodzą jeszcze lata przestępne wynikające z nadmiarowych godzin w ciągu roku (dodatkowe 5 godzin 48 minut). Jak on zatem to robił ? Czy nie zajmowało mu to kilku chwil ??
adi020
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: adi020 »

Poczytaj sobie o człowieku o imieniu Rüdiger Gamm. Tutaj próbka jego możliwości liczebnych mimo, że w szkole z matematyki szło mu kiepsko:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=8lCDl6HlWn4
Logan123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: Logan123 »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wczoraj wygłosiłem referat pt. "Genialni rachmistrze", który podzieliłem na 3 części - matematycy (Ramanujan, Erdos, Gauss), sawanci (Daniel Tammet) i "ludzkie kalkulatory" (Rudiger Gamm).
W podsumowaniu stwierdziłem, że nie ma związku między zdolnościami rachunkowymi a talentem matematycznym.

Jeśli o mnie chodzi to temat może zostać zamknięty
ODPOWIEDZ