Całka na 2 sposoby
-
damS
- Użytkownik

- Podziękował: 38 razy
Całka na 2 sposoby
\(\displaystyle{ \int \frac{ x }{x+1} \,\text{d}x}\)
Dlaczego gdy stosuję podstawienie \(\displaystyle{ x+1=t}\) wynik wychodzi błedny ?
Gdy stosuję rozbicie w liczniku na \(\displaystyle{ x+1-1}\) to wszystko gra
Dlaczego gdy stosuję podstawienie \(\displaystyle{ x+1=t}\) wynik wychodzi błedny ?
Gdy stosuję rozbicie w liczniku na \(\displaystyle{ x+1-1}\) to wszystko gra
-
damS
- Użytkownik

Całka na 2 sposoby
\(\displaystyle{ \int \frac{ x }{x+1} \,\text{d}x = \int \frac{ t-1 }{t} \,\text{d}t = \int 1- \frac{ 1 }{t} \,\text{d}x=t-lnt=x+1-ln(x+1)}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2016, o 21:24 przez damS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
szw1710
Całka na 2 sposoby
Jeszcze \(\displaystyle{ +C}\). Powiedzmy, że założymy dodatniość tego co pod logarytmem. To nie jest tutaj najważniejsze.
Co Ci tu nie gra? Zapisz teraz tę całkę liczoną drugą metodą. Koniecznie. Potem zadam Ci odpowiednie pytanie.
Co Ci tu nie gra? Zapisz teraz tę całkę liczoną drugą metodą. Koniecznie. Potem zadam Ci odpowiednie pytanie.
-
damS
- Użytkownik

Całka na 2 sposoby
\(\displaystyle{ \int \frac{ x }{x+1} \,\text{d}x = \int (1- \frac{ 1 }{x+1}) \,\text{d}x=x-ln(x+1)}\)
Wiem że gdzieś jest błąd z mojej strony ale nie wiem gdzie
Wiem że gdzieś jest błąd z mojej strony ale nie wiem gdzie
- NogaWeza
- Użytkownik

- Podziękował: 147 razy
Całka na 2 sposoby
Tak, wynika on z niewiedzy i nieznajomości teorii. Czym jest całka nieoznaczona? Funkcją? Liczbą? Odpowiedz na to pytani i może coś Ci się rozjaśni.
-
szw1710
Całka na 2 sposoby
To przejrzyj temat od początku i zastosuj się do wskazówki kolegi a4karo. Zapisz obok siebie całki liczone obiema metodami.
- NogaWeza
- Użytkownik

- Podziękował: 147 razy
Całka na 2 sposoby
Najwidoczniej nie wiesz o co chodzi. Całka nieoznaczona jest zbiorem funkcji pierwotnych, z dokładnością co do stałej. Można by rzec, że branie całki nieoznaczonej jest operacją odwrotną do brania pochodnej. Co to oznacza? A no, że jeśli weźmiemy \(\displaystyle{ \int f(x) \mbox{d}x = F(x) + \mbox{C}}\), to \(\displaystyle{ f(x) = F'(x)}\). Inaczej to ujmując - różniczkując wynik dostajemy funkcję podcałkową. Może się zatem okazać, że całkując różnymi metodami dostaniemy dwa różne wyniki, oraz że tylko jeden z nich jest dobry. No i właśnie to jest kłamstwo, bo przecież mogą się różnić o stałą. A pochodna ze stałej to nic innego jak \(\displaystyle{ 0}\). Oblicz sobie pochodną z jednego wyniku który otrzymałeś i porównaj z funkcją podcałkową. Potem zrób to samo dla drugiego wyniku. To jest właśnie podstawowa metoda sprawdzania wyniku - różniczkowanie.
-
szw1710
Całka na 2 sposoby
W tym kontekście polecam artykuł na moim blogu: ... bliczania/ oraz komentarze do niego.