Proszę o wskazówki do obliczenia dziedziny takiej o to funkcji:
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \ln \left( \arccot \left( x^{2}-2 \right) + \frac{ \pi }{4} \right)}\)
Z moich obliczeń dziedzina wychodzi \(\displaystyle{ \left( -1,1 \right)}\). Nie rozumiem czemu w wolframie pokazuje mi dziedzinę \(\displaystyle{ \left( -\infty, \sqrt{2} \right) \cup \left( -1,1 \right) \cup \left( \sqrt{2},\infty \right)}\). Czy ktoś może mi wytłumaczyć o jakim warunku zapominam?
Dziedzina funkcji
-
Loonger
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Dziedzina funkcji
Ostatnio zmieniony 3 sty 2016, o 03:30 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
Straznik Teksasu
- Użytkownik

- Podziękował: 21 razy
Dziedzina funkcji
\(\displaystyle{ \arccot \left( x^{2}-2 \right) + \frac{ \pi }{4} >0}\)
Wiadomo, że funkcja \(\displaystyle{ \arccot (x^{2}-2)}\) jest określona dla każdego \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) i jest funkcją dodatnią. Dlatego twoją nierówność spełnia każda liczba rzeczywista.
Ps. chyba, że pomyliłeś się w zapisie, czy zamiast \(\displaystyle{ + \frac{ \pi }{4}}\) powinno być \(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{4}}\) ?
Wiadomo, że funkcja \(\displaystyle{ \arccot (x^{2}-2)}\) jest określona dla każdego \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) i jest funkcją dodatnią. Dlatego twoją nierówność spełnia każda liczba rzeczywista.
Ps. chyba, że pomyliłeś się w zapisie, czy zamiast \(\displaystyle{ + \frac{ \pi }{4}}\) powinno być \(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{4}}\) ?
-
Loonger
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Dziedzina funkcji
Nie, zgadza się. Nie wiem czemu tego nie zauważyłem. Trochę mnie to zdziwiło gdyż jest to zadanie z egzaminu z analizy matematycznej