Moi drodzy. Czy tą nierówność dla \(\displaystyle{ a,b \in R}\) da radę udowodnić jakoś z ciągów jednakowo monotonicznych?
\(\displaystyle{ a^n+b^n \ge a^{n-1}b+b^{n-1}a}\). Przy odpowiednich założeniach o \(\displaystyle{ a,b}\)tak ale mnie interesuje powyższe założenie. Nie wiem jakie dać założenie o \(\displaystyle{ n}\) aby nierówność była jak najbardziej ogólna.
Prosta nierówność
-
szw1710
Prosta nierówność
Nierówność nie zachodzi dla wszystkich \(\displaystyle{ a,b\in\RR}\) oraz \(\displaystyle{ n\in\NN}\). Np. \(\displaystyle{ n=3,a=-1,b=0}\).
Sensowne założenie to \(\displaystyle{ a,b\ge 0}\). Wtedy dałoby się to zrobić z użyciem funkcji wypukłych. Albo za pomocą własności funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x+\frac{1}{x}}\) i wtedy wystarczyłoby, żeby \(\displaystyle{ a,b}\) były identycznych znaków.
Sensowne założenie to \(\displaystyle{ a,b\ge 0}\). Wtedy dałoby się to zrobić z użyciem funkcji wypukłych. Albo za pomocą własności funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x+\frac{1}{x}}\) i wtedy wystarczyłoby, żeby \(\displaystyle{ a,b}\) były identycznych znaków.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2015, o 10:48 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Prosta nierówność
Natomiast dla dodatnich \(\displaystyle{ a,b}\) ciągi jednakowo monotoniczne oczywiście są własciwym narzędziem.
Również dla \(\displaystyle{ n}\) parzystych i dowolnych rzeczywistych \(\displaystyle{ a,b}\)
Również dla \(\displaystyle{ n}\) parzystych i dowolnych rzeczywistych \(\displaystyle{ a,b}\)
-
a4karo
- Użytkownik

Prosta nierówność
co sprowadza zadanie do tego samego: pary \(\displaystyle{ (a,b)}\) i \(\displaystyle{ (a^{n-1},b^{n-1})}\) maja być tak samo uporządkowane. A to prowadzi do wniosku jak wyżej... (argument jest ważny dla dowolnego rzeczywistego \(\displaystyle{ n\geq 1}\)Ponewor pisze:Oczywiście najlepiej wyłączyć \(\displaystyle{ a-b}\) przed nawias.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2015, o 19:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
a4karo
- Użytkownik

Prosta nierówność
Niby tak, ale jak przeczytasz pierwszy post, to zauważysz, że autor nie pytał jak udowodnić, tylko czy da sie to zrobić przy pomocy twierdzenie o ciągach monotonicznychPonewor pisze:Sprowadza się, miałem na myśli jedynie tyle, że zużywa najmniej mądrych słów.
-
Milczek
- Użytkownik

- Podziękował: 84 razy
Prosta nierówność
Dzięki wielkie , święta były to nie wchodziłem.
A Jensena i wypukłości funkcji jeszcze się nie uczyłem ale ogarnę. Widzę że mocne narzędzie.
Do tego właśnie doszedłem.a4karo pisze:co sprowadza zadanie do tego samego: pary \(\displaystyle{ (a,b)}\) i \(\displaystyle{ (a^{n-1},b^{n-1})}\) maja być tak samo uporządkowane. A to prowadzi do wniosku jak wyżej... (argument jest ważny dla dowolnego rzeczywistego \(\displaystyle{ n\geq 1}\)Ponewor pisze:Oczywiście najlepiej wyłączyć \(\displaystyle{ a-b}\) przed nawias.
A Jensena i wypukłości funkcji jeszcze się nie uczyłem ale ogarnę. Widzę że mocne narzędzie.