ciała skończone

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
paulina95
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

ciała skończone

Post autor: paulina95 »

Proszę o pomoc w następujących zadaniach :

1.Pokazać, że ilość elementów ciała skończonego musi być potęgą liczby pierwszej

2.Pokazać, że w grupie addytywnej ciała skończonego rząd każdego (niezerowego)
elementu jest równy charakterystyce tego ciała.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Podziękował: 41 razy

ciała skończone

Post autor: Dasio11 »

1.
Niech \(\displaystyle{ L}\) będzie ciałem skończonym. Zadajmy funkcję \(\displaystyle{ f : \NN \to L}\) wzorem

\(\displaystyle{ f(k) = \underbrace{1 + 1 + \ldots + 1}_{k \text{ razy}}.}\)

Udowodnij, że:

\(\displaystyle{ \bullet}\) istnieje takie \(\displaystyle{ k > 0,}\) że \(\displaystyle{ f(k) = 0,}\)

\(\displaystyle{ \bullet}\) najmniejsza dodatnia liczba naturalna o powyższej własności (nazwijmy ją \(\displaystyle{ p}\)) jest liczbą pierwszą - jest to charakterystyka tego ciała,

\(\displaystyle{ \bullet}\) obraz \(\displaystyle{ K = f[ \NN ]}\) jest podciałem ciała \(\displaystyle{ L}\) (izomorficznym z \(\displaystyle{ \ZZ_p}\)),

\(\displaystyle{ \bullet}\) ciało \(\displaystyle{ K}\) i grupa addytywna \(\displaystyle{ L}\) z mnożeniem elementów \(\displaystyle{ K}\) przez elementy \(\displaystyle{ L}\) spełniają definicję przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ L}\) nad ciałem \(\displaystyle{ K,}\)

\(\displaystyle{ \bullet}\) wymiar \(\displaystyle{ n = \dim L}\) jest skończony.

Wtedy wiadomo, że \(\displaystyle{ L \simeq K^n,}\) zatem \(\displaystyle{ |L| = |K|^n = p^n.}\)

Część z tych faktów może być ci znana, to wtedy dowód można pominąć.

2.
Niech \(\displaystyle{ K}\) będzie ciałem skończonym i niech \(\displaystyle{ p = \text{char} \: K.}\) Dla dowolnego elementu \(\displaystyle{ a \in K \setminus \{ 0 \}}\) i liczby naturalnej \(\displaystyle{ k}\) jest

\(\displaystyle{ \underbrace{a + a + \ldots + a}_{k \text{ razy}} = a( \underbrace{1 + 1 + \ldots + 1}_{k \text{ razy}} ).}\)

Zastanów się, co można stąd wywnioskować.
ODPOWIEDZ