wyznacz dziedzinę formy zdaniowej:
\(\displaystyle{ \sqrt{3x-5}}\) = 2 \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ x^{2}}\) - 9 = 0
Podaj zbiór wszystkich elem., które spełniają ta formę zdaniową...
hmmm... nie wiem jak to rozw. ... bo jak obl. x to cos nie wychodzi... ;//
dziedzina formy zdaniowej..
-
JankoS
- Użytkownik

"Z pierwiastka" wyrażenie ma sens dla \(\displaystyle{ x \ge \frac{5}{3}}\). I teraz zaczynaja się schody. Za dziedzinę mogę sobie przyjąć dowolny zbiór liczb niemniejszych od 5/3. W zależności od tego wyboru mogą istnieć w nim albo nie elementy spełniające formę (zmieniające ją w zdanie prawdziwe). Np. w zbiorze liczb niewymiernych niemniejszych od 5/3 nie ma liczb spełnających tę formę. Jeśli sobie wezmę zbiór liczb rzeczywistych niemniejszych od 5/3, czyli przedział \(\displaystyle{ <\frac{5}{3},+ \infty )}\), to formę spełnia x = 3.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Polecenie zadania oznacza, że mam znaleźć wszystkie liczby rzeczywiste, dla których zadane wyrażenie staje się zdaniem logicznym, bo to jest właśnie dziedzina formy zdaniowej. Czyli dziedzina to \(\displaystyle{ \Big\langle \frac 53,+\infty\Big)}\).JankoS pisze:Za dziedzinę mogę sobie przyjąć dowolny zbiór liczb niemniejszych od 5/3.
JK
-
JankoS
- Użytkownik

Gdzie to wszystkie jest napisane?Jan Kraszewski pisze:Polecenie zadania oznacza, że mam znaleźć wszystkie liczby rzeczywiste, ...JankoS pisze:Za dziedzinę mogę sobie przyjąć dowolny zbiór liczb niemniejszych od 5/3.
JK
Konstruuję sobie liczby. Doszedłem do całowitych (do rzeczywistych mam jeszcze daleko, nawet nie wiem, że takowe można wymyślić)i mam formę \(\displaystyle{ x>0}\). Jaka jest jej dziedzina?
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Niestety nie napisano podzbiorem jakiego zbioru ma być rozwiązanie: bo odpowiedzi będą różne dla zespolonych, rzeczywistych, wymiernych, czy też całkowitych.megii94 pisze: Podaj zbiór wszystkich elem., które spełniają ta formę zdaniową...
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
No dobrze, ale jesteśmy, jak sądzę, w szkole, czyli zbiór liczb rzeczywistych jest domyślny.
JK
JK