Qń pisze:Django pisze:założyłem nie wprost, że jest pewna (jedna) liczba większa od 1 i wymierna, która jednak w zbiorze A nie znajduje się. Doszedłem do sprzeczności
Jeśli rozumowanie prowadzące do sprzeczności było prawidłowe, to rozwiązanie jest poprawne.
Q.
Wyrazy "Doszedłem do sprzeczności" wyjąłeś z kontekstu z następnego zdania, w którym było napisane, że ta sprzecznoś polega na tym, że danej liczby nie da się przedstawić w żadnej formie. Myślę, że chodziło o to, że np.
\(\displaystyle{ \frac{5}{2}=\frac{2\cdot 3 -1}{3-1}}\), jednak nic nie wiemy o tym, czy 3 należy do danego zbioru. Oczywiście mówię z punktu widzenia tego rozwiązania.
etyre: We wszystkich rozwiązaniach, które znam (a trochę znam) była użyta zamiana elementów i raczej wątpię, aby istniało rozwiązanie bez niej i także we wszystkich było sortowanie bąbelkowe, tylko po prostu nitk nie użył tej nazwy, ale myślę, że w całej Polsce mogło się znaleźć kilkadziesiąt osób, które użyły tej nazwy, więc raczej nie bałbym się o plagiat . Co do poziomu trudności, to IMHO rozwiązanie zadań 1, 2 i 3 razem jest łatwiejsze niż rozwiązanie najłatwiejszego zadania sprzed roku, jednak myślę, że próg nie powinien przekroczyć 40 punktów. Inne zadania nie są już takie proste jak I seria.