[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 90 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: »

Django pisze:założyłem nie wprost, że jest pewna (jedna) liczba większa od 1 i wymierna, która jednak w zbiorze A nie znajduje się. Doszedłem do sprzeczności
Jeśli rozumowanie prowadzące do sprzeczności było prawidłowe, to rozwiązanie jest poprawne.

Q.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 352 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: patry93 »

O, to jeszcze ja

1.
Ukryta treść:    
2. Wiadomo

3. Też zamiana miejscami elementów i tzw. "sortowanie bąbelkowe".

4.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
danioto
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: danioto »

Pierwsza seria wydaje mi się niepokojąco łatwa.... Bardzo niepokojąco.

Zad.1
Ukryta treść:    
Zad.2 i 3
Tak samo jak wszyscy

Zad.4
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: etyre »

patry93, Jeśli chodzi o zadanie 3, też napisałem o zamianie 2 elementów i sortowaniu bąbelkowym . Mam teraz nadzieję, że nie będzie to traktowane jak plagiat.
A jeśli chodzi o poziom trudności, to ja się zastanawiam, ile będzie wynosił próg w takim przypadku. Mam wrażenie, że może to być więcej niż 6 zadań w niektórych okręgach (np. mazowieckim ). Jak sądzicie? Czy kiedykolwiek tak łatwe zadania trafiły się na OM-ie?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

Qń pisze:
Django pisze:założyłem nie wprost, że jest pewna (jedna) liczba większa od 1 i wymierna, która jednak w zbiorze A nie znajduje się. Doszedłem do sprzeczności
Jeśli rozumowanie prowadzące do sprzeczności było prawidłowe, to rozwiązanie jest poprawne.

Q.
Wyrazy "Doszedłem do sprzeczności" wyjąłeś z kontekstu z następnego zdania, w którym było napisane, że ta sprzecznoś polega na tym, że danej liczby nie da się przedstawić w żadnej formie. Myślę, że chodziło o to, że np. \(\displaystyle{ \frac{5}{2}=\frac{2\cdot 3 -1}{3-1}}\), jednak nic nie wiemy o tym, czy 3 należy do danego zbioru. Oczywiście mówię z punktu widzenia tego rozwiązania.

etyre: We wszystkich rozwiązaniach, które znam (a trochę znam) była użyta zamiana elementów i raczej wątpię, aby istniało rozwiązanie bez niej i także we wszystkich było sortowanie bąbelkowe, tylko po prostu nitk nie użył tej nazwy, ale myślę, że w całej Polsce mogło się znaleźć kilkadziesiąt osób, które użyły tej nazwy, więc raczej nie bałbym się o plagiat . Co do poziomu trudności, to IMHO rozwiązanie zadań 1, 2 i 3 razem jest łatwiejsze niż rozwiązanie najłatwiejszego zadania sprzed roku, jednak myślę, że próg nie powinien przekroczyć 40 punktów. Inne zadania nie są już takie proste jak I seria.
Awatar użytkownika
Manolin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LXI OM] I etap

Post autor: Manolin »

W pierwszej serii właściwie tylko czwarte było trudne. Na pierwszy rzut oka byłem pewien że to jakiś hardcor którego napewno nie zrobie.Ale gdy zauważyłem tylko że do A należą wszystkie liczby naturalne jakoś mnie wciągnęło i jeszcze tego samego dnia go zrobiłem ;p
Ostatnio zmieniony 31 gru 2009, o 16:03 przez Manolin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: jerzozwierz »

danioto, z tego co napisałeś (może dowód jest nieco inny, ale z tego co widzę) to masz ogromnego blefa. Np, liczb postaci \(\displaystyle{ 2^{n ^{n ^{n} } }}\) jest nieskończenie wiele, liczb postaci \(\displaystyle{ 3^{n ^{n ^{n} } }}\) też jest nieskończenie wiele, te zbiory są rozłączne, ale nie możesz powiedzieć, że jest w nich każda liczba całkowita...
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

No, nie czytałem tego wcześniej, ale jak jerzozwierz zwrócił na to uwagę, to rzeczywiście ordynarny blef. Nie można porównywać dwóch nieskończonych zbiorów, jeżeli jedyna informacja, z której korzystamy, to ich liczba elementów.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

to IMHO rozwiązanie zadań 1, 2 i 3 razem jest łatwiejsze niż rozwiązanie najłatwiejszego zadania sprzed roku, jednak myślę, że próg nie powinien przekroczyć 40 punktów. Inne zadania nie są już takie proste jak I seria.
IMO tak Ci się tylko wydaje, bo w zeszłym roku byłeś dużo słabszy a tak samo było wiele prościutkich zadanek np. 3,4,5

jak ktoś chciał szpanować znajomością podstaw algorytmiki to mógł napisać o sortowaniu przez kopcowanie, albo scalanie
Dawid00 pisze:Narysowałem trójkąt ABC. Zaznaczyłem na boku AB punkt D i stworzyłem nowy trójkąt BCD. Wyznaczyłem S i powstał mi czterobok. Zaznaczyłem ten czterobok i opisałem go w trójkącie i mi wyszło, że wszystkie te boki są opisane na trójkącie.
jak wybrałeś ten *punkt D* na boku AB(D już jest w treści)
Django pisze:Podzieliłem dowód na 3 części. Najpierw udowodniłem, że w zbiorze nie ma liczby niewymiernej i nie ma liczby mniejszej od 1 (to są te dwie części, jestem ich pewien, że są dobrze). Natomiast trzecia część wygląda tak: założyłem nie wprost, że jest pewna (jedna) liczba wymierna większa od 1 i wymierna, która jednak w zbiorze A nie znajduje się. Doszedłem do sprzeczności, mianowicie, że powinna ta liczba nie dać się opisać żadnym ze wzorów danych w treści, a jednak się daje opisać. I tu napisałem, że to kończy dowód.
to jest niestety na 0
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: pawelsuz »

A ja teraz zauważyłem, że napisałem w pierwszym, że rozwiązania to \(\displaystyle{ (x,y)=(t,t), t \in R_{+};\ (x,y)=(x,1),x \in R_{+}, \ (x,y)=(1,y),y \in R_{+}}\).
Jak myslicie, przyczepią się do tych różnych literek? Oczywiście cały dowód tak jak o pozostałych userow.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: silicium2002 »

To jeszcze ja

Jako przedstawiciel gimnazjum (jest ktoś jeszcze, pisałeś coś kaszubki czy nie?)... powiem tak

1. męczyłem się długo, skomplikowałem dowód (zajął mi dwie strony) ale rozwiązanie raczej poprawne. Dowód oparłem na tym że x = ky

2. 3. Banał rozwiązanie jak wszyscy

4. Tu niestety kiepsko, tak jak patry wykazałem że do zbioru należą wszystkie naturalne większe od 1... I potem coś próbowałem z dowodem nie wprost ale kiepsko to widzę...

Teraz zabieram się do drugiej serii
Awatar użytkownika
danioto
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: danioto »

Jak zwykle.

Nie martwcie się o mojego blefa, sądzę, że jest na tyle dobry, by oszukać także i sprawdzających. Z resztą, dobry blef nie jest zły, w tamtym roku też podobno miałem dwa blefy, lecz jakoś jeden przyniósł 6 punktów, drugi 5... Więc może OM to jeden wielki blef? I nam się tylko wydaje, że zadania rozwiązujemy?

Powodzenia panowie. Chyba jednek szkoda czasu i nerwów na wypowiadanie się tutaj.
schmude
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LXI OM] I etap

Post autor: schmude »

Ukryta treść:    
Klorel
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Klorel »

Dumel pisze: jak ktoś chciał szpanować znajomością podstaw algorytmiki to mógł napisać o sortowaniu przez kopcowanie, albo scalanie :P
ja 'przyszpaniłem' i napisałem ile kroków maxymalnie trzeba wykonać xD

Janusz, nie wczytują mi się obrazki(nie powiększają się), ale widzę tam jakiś ułamek łańcuchowy chyba na ostatniej stronie, więc pewnie podobnie do mnie masz (tlyko ja nie wiem czy moje jest dobrze opisane xD).
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

ładne rozwiązanie
ODPOWIEDZ