Mam funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\sin x + D(x)}\), gdzie \(\displaystyle{ D(x)}\) jest funkcją Dirichleta.
Zatem \(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} \sin x+1, \quad x\in \QQ \\ \sin x, \qquad x \notin \QQ \end{cases}}\)
Wykonałam rysunek i otrzymałam "normalną" sinusoidę, "na której" znajdują się moje \(\displaystyle{ x}\) niewymierne, oraz sinusoidę przesuniętą o \(\displaystyle{ 1}\) w górę, gdzie mam \(\displaystyle{ x}\) wymierne. Pytanie - co dalej?
Bo jeśli miałam np. \(\displaystyle{ \mbox{sgn}\,x}\) to rozpatrywałam przypadki ze względu na jakiś parametr a, korzystając z podstawowej definicji funkcji mierzalnej. A tutaj? Widzę tylko tyle, że jeśli \(\displaystyle{ a \le -1}\) to mam zbiór pusty, a \(\displaystyle{ a \ge 2}\) daje całe \(\displaystyle{ R}\). Natomiast nie wiem, jak pozostałe przypadki.
Pokazać L-mierzalność funkcji
-
Kaef
- Użytkownik

- Podziękował: 40 razy
Ostatnio zmieniony 14 gru 2015, o 23:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
- Medea 2
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
Suma funkcji mierzalnych jest mierzalna. Sinus oczywiście jest mierzalny (jako funkcja ciągła), indykator zbioru liczb wymiernych również - ponieważ sam \(\displaystyle{ \QQ}\) jest mierzalny (chociażby dlatego, że jest przeliczalną sumą singletonów).
-
Kaef
- Użytkownik

- Podziękował: 40 razy
A rozpisując to jakoś tak, żeby to pokazać krok po kroku? Da się?
Mam jeszcze takie funkcje:
\(\displaystyle{ f(x)=D(x+1) \\
f(x)=\ln (D(x)+1) \\
f(x)=2^{D(x)}}\)
Co wtedy?
Mam jeszcze takie funkcje:
\(\displaystyle{ f(x)=D(x+1) \\
f(x)=\ln (D(x)+1) \\
f(x)=2^{D(x)}}\)
Co wtedy?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2015, o 23:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
A ogólnie warto zwrócić uwagę na następujący fakt:
Fakt.
Załóżmy, że funkcja \(\displaystyle{ f: \RR \to \RR}\) jest mierzalna oraz \(\displaystyle{ g=f}\) prawie wszędzie. Wtedy \(\displaystyle{ g}\) też jest mierzalna.
Dowód.
Niech \(\displaystyle{ A = \{ x \in \RR : f(x) = g(x) \}.}\) Z założenia wynika, że \(\displaystyle{ \lambda(A') = 0.}\)
Zbadajmy z definicji mierzalność funkcji \(\displaystyle{ g}\): niech \(\displaystyle{ a \in \RR.}\) Wtedy
\(\displaystyle{ \{ x \in \RR : g(x) \le a \} = \{ x \in A : g(x) \le a \} \cup \{ x \in A' : g(x) \le a \}.}\)
Ale skoro \(\displaystyle{ g(x) = f(x)}\) dla \(\displaystyle{ x \in A,}\) to \(\displaystyle{ \{ x \in A : g(x) \le a \} = \{ x \in A : f(x) \le a \},}\) zatem na mocy mierzalności funkcji \(\displaystyle{ f}\) jest to zbiór mierzalny.
Drugi zbiór \(\displaystyle{ \{ x \in A' : g(x) \le a \}}\) jest zawarty w \(\displaystyle{ A',}\) który jest miary zero, zatem sam jest mierzalny, miary zero.
Wobec tego \(\displaystyle{ \{ x \in \RR : g(x) \le a \}}\) jest sumą dwóch zbiorów mierzalnych, więc jest mierzalny. \(\displaystyle{ \blacksquare}\)
Z powyższego faktu płynie wniosek, że wartości funkcji na zbiorze miary zero nie wpływają na jej mierzalność. A skoro \(\displaystyle{ D(x) = 0}\) prawie wszędzie (bo zbiór liczb wymiernych jest miary zero), to:
\(\displaystyle{ $ \begin{alignat*}{4}
& \bullet \ D(x+1) & = 0 & \quad \text{prawie wszędzie,} \\
& \bullet \ \ln( D(x) + 1 ) = \ln( 0 + 1 ) \: & = 0 & \quad \text{prawie wszędzie,} \\
& \bullet \ 2^{D(x)} = 2^0 & = 1 & \quad \text{prawie wszędzie,}
\end{alignat*} $}\)
więc mierzalność funkcyj po lewej stronie wynika z mierzalności funkcyj (stałych) po prawej stronie.
Fakt.
Załóżmy, że funkcja \(\displaystyle{ f: \RR \to \RR}\) jest mierzalna oraz \(\displaystyle{ g=f}\) prawie wszędzie. Wtedy \(\displaystyle{ g}\) też jest mierzalna.
Dowód.
Niech \(\displaystyle{ A = \{ x \in \RR : f(x) = g(x) \}.}\) Z założenia wynika, że \(\displaystyle{ \lambda(A') = 0.}\)
Zbadajmy z definicji mierzalność funkcji \(\displaystyle{ g}\): niech \(\displaystyle{ a \in \RR.}\) Wtedy
\(\displaystyle{ \{ x \in \RR : g(x) \le a \} = \{ x \in A : g(x) \le a \} \cup \{ x \in A' : g(x) \le a \}.}\)
Ale skoro \(\displaystyle{ g(x) = f(x)}\) dla \(\displaystyle{ x \in A,}\) to \(\displaystyle{ \{ x \in A : g(x) \le a \} = \{ x \in A : f(x) \le a \},}\) zatem na mocy mierzalności funkcji \(\displaystyle{ f}\) jest to zbiór mierzalny.
Drugi zbiór \(\displaystyle{ \{ x \in A' : g(x) \le a \}}\) jest zawarty w \(\displaystyle{ A',}\) który jest miary zero, zatem sam jest mierzalny, miary zero.
Wobec tego \(\displaystyle{ \{ x \in \RR : g(x) \le a \}}\) jest sumą dwóch zbiorów mierzalnych, więc jest mierzalny. \(\displaystyle{ \blacksquare}\)
Z powyższego faktu płynie wniosek, że wartości funkcji na zbiorze miary zero nie wpływają na jej mierzalność. A skoro \(\displaystyle{ D(x) = 0}\) prawie wszędzie (bo zbiór liczb wymiernych jest miary zero), to:
\(\displaystyle{ $ \begin{alignat*}{4}
& \bullet \ D(x+1) & = 0 & \quad \text{prawie wszędzie,} \\
& \bullet \ \ln( D(x) + 1 ) = \ln( 0 + 1 ) \: & = 0 & \quad \text{prawie wszędzie,} \\
& \bullet \ 2^{D(x)} = 2^0 & = 1 & \quad \text{prawie wszędzie,}
\end{alignat*} $}\)
więc mierzalność funkcyj po lewej stronie wynika z mierzalności funkcyj (stałych) po prawej stronie.