witam mam takie zadania z konkursu gimnazjalnego , które mam na zadanie domowe, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu, dziękuję
1) o godzinie 12:30 wskazówki zegara wyznaczają kąt 165 stopni , po jakim czasie znowu się to powtórzy ??
2)o godzinie 9:00 wskazowki zegara są do siebie prostopadle po ilu conajmniej minutach wskazowki te będą znowu do siebie prostopadle?
3)olek odrabial lekcje przez 3 godziny,przy kazdym biciu zegara ściennego zapisywał liczbę uderzeń, zegar bił godzinę i olek zaliczył razem 18 uderzeń. jakie godziny wybił zegar ??
4)zegar spóźnia sie. o godzinie 12:00 pokazuje 11:48 a o 18:00 pokazuje 17:30 , kiedy pokazał godzinę rzeczywistą??
5)zegar pokazuje godzinę 13:00. po jakim conajmniej czasie wskazówki zegara długa i krótka pokryją się ??
6)STARY ZEGAR SPÓŹNIA SIĘ 8 minut na dobę , na którą godzinę należy go nastawić o 22:00 aby następnego ranka o godzinie 7:00 pokazał dokładny czas.
7)zegar scienny nakręcono i ustawiono na godzinę 5:00. zegar ten chodzil bez pzerwy 2000 godzin i zatrzymal sie , o ktorej godzinie zatrzymal sie ten zegar ??
8) ile razy w ciągu doby wskazowki zegara są prostopadle?
9)co ile minut dluga wskazowka zegara dogania krótką wskazówke?
10)o godzinie 18:00 wskazowki zegara tworza kąt 180 stopni . kiedy wskazowki utworza znowu kąt półpelny??
11)o godzinie 12:00 wskazówki zegara pokrywają się o której godzinie wskazowki znowu pokryją się ?
12) wskazowki zegara tworzą kąt prosty o godzinie trzeciej, po ilu minutach znowu będą tworzyc kąt prosty?
13) ile minut po godzinie 12 wskazowki zegara dluga i krotka utworza poraz pierwszy kąt 45 stopni?
bardzo proszę o pomoc , nie wiem jak sie do teo zabrac i jak to się liczy
zadanka z gimnazjum, wszystko na zegarze
-
anna_
- Użytkownik

- Podziękował: 35 razy
Podpowiedzi już masz. Tylko zajrzyj gdzie trzeba.
3)
x-godzina, o której Olek zaczął odrabiać lekcje (zakładam, że zaczął i skończył o pełnej godzinie)
x+x+1+x+2+x+3=18
x=3
3, 4, 5, 6 godzinę
6)
Od 22 do 7 jest 9 godzin, policz sobie ile spóźnia się zegar w ciągu jednej godziny, a będziesz wiedziała ile spóźni się w ciągu 9 godzin.
7) policz ile dób chodził zegar i ile godzin, to znajdziesz godzinę, na ktorej się zatrzymał
11)
\(\displaystyle{ 0,5^o/min}\)- prędkośc wskazówki godzinowej
\(\displaystyle{ 6^o/min}\)- prędkośc wskazówki minutowej
\(\displaystyle{ x}\)-czas po którym wskazówki się ponownie pokryją
\(\displaystyle{ 0,5x}\)-droga wskazówki godzinowej
\(\displaystyle{ 6x}\)-droga wskazówki minutowej
\(\displaystyle{ 6x-0,5x=360}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{720}{11}=65\frac{5}{11}min}\)
wszkazówki pokryją się o \(\displaystyle{ 13godz 5\frac{5}{11}min}\)
Spróbuj zrobić coś sama, niektóre są bardzo proste.
3)
x-godzina, o której Olek zaczął odrabiać lekcje (zakładam, że zaczął i skończył o pełnej godzinie)
x+x+1+x+2+x+3=18
x=3
3, 4, 5, 6 godzinę
6)
Od 22 do 7 jest 9 godzin, policz sobie ile spóźnia się zegar w ciągu jednej godziny, a będziesz wiedziała ile spóźni się w ciągu 9 godzin.
7) policz ile dób chodził zegar i ile godzin, to znajdziesz godzinę, na ktorej się zatrzymał
11)
-
Ewcia
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Dziękuję nmn to bardzo duża pomoc dla mnie ,rzeczywiście te zadanka nie są takie straszne a gdzie mam zajrzeć ??
nmn pisze:Podpowiedzi już masz. Tylko zajrzyj gdzie trzeba.
3)
x+x+1+x+2+x+3=18
x=3
3, 4, 5, 6 godzinę
6)
11)
-
Ewcia
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
WSZYSTKIE zadanka już ruszyłam ale dalej mam problem z jednzm o ostatnim 4)zegar spóźnia sie. o godzinie 12:00 pokazuje 11:48 a o 18:00 pokazuje 17:30 , kiedy pokazał godzinę rzeczywistą??-- 1 października 2009, 19:37 --WSZYSTKIE zadanka już ruszyłam ale dalej mam problem z jednym i ostatnim 4)zegar spóźnia sie. o godzinie 12:00 pokazuje 11:48 a o 18:00 pokazuje 17:30 , kiedy pokazał godzinę rzeczywistą??