Niewszystkie. Samej zdarzało mi się o 22 z minutami być na poczcie całodobowej z rozwiązaniami zadań... Właściwie to większość serii przez 3 lata na niej wysłałam:).nikasek11 pisze:tez na to liczę:) swoją drogą wszystkie pocty juz są o tej porze zamkniete wiec moze ktos sie pokusi o umieszczenie rozwiazan
[LXI OM] I etap
-
Kibu
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
[LXI OM] I etap
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, o 20:56 przez Kibu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lukasz_650
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
[LXI OM] I etap
I też nie zgadzam się z tym, że wszystkie poczty są już zamknięte, bo w każdym większym mieście poczta główna jest całodobowa - i być może ktoś nawet jeszcze wyśle rozwiązania, bo dla przykładu rok temu rozwiązania zadań z Olimpiady Fizycznej wysyłałem o 22:30 ^^
EDIT. Wygląda na to, że ktoś ma podobne doświadczenia i że się trochę spóźniłem z tym postem
EDIT. Wygląda na to, że ktoś ma podobne doświadczenia i że się trochę spóźniłem z tym postem
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
[LXI OM] I etap
No tak... mi nauczyciel powiedział żeby dać do niego, a szkoła wyśle. Jak zapomni to.... nie ręczę za siebie A jako że rozwiązania pisałem na komputerze, powinienem wrzucić najwcześniej jak się da.
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
[LXI OM] I etap
Trzeba było nie słuchać tylko samemu wysłaćjerzozwierz pisze:No tak... mi nauczyciel powiedział żeby dać do niego, a szkoła wyśle. Jak zapomni to.... nie ręczę za siebie A jako że rozwiązania pisałem na komputerze, powinienem wrzucić najwcześniej jak się da.
Nie warto tak ryzykować dla tych 4-5 zł
- etyre
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
[LXI OM] I etap
Naprawdę się wkurzyłem przez to, że strona nie działała w nocy. Nie wiem, czy to przez najazd olimpijczyków, ale mimo to, byłem i wkurzony, i zawiedziony.
Teraz wybieram się do szkoły (całe szczęście nie mam pierwszych lekcji, mogłem się przynajmniej wyspać ;P), więc mogę rozwiązania podać na szybko.
Wg mnie, najłatwiejsze było 2, w ciągu 2 minut można było wszystko rozpisać (włącznie z rysunkiem).
Wyglądało tak:
W 3 znalazłem algorytm sortowania 2 dowolnych elementów, przez kilkukrotne segmentowanie.
Pierwsze podobnie do innych, 4 trochę inaczej i chyba nie na max
OK, na razie tyle, w reszcie jest za dużo pisania w TeX-u . Czekam na rozwiązania innych.
Teraz wybieram się do szkoły (całe szczęście nie mam pierwszych lekcji, mogłem się przynajmniej wyspać ;P), więc mogę rozwiązania podać na szybko.
Wg mnie, najłatwiejsze było 2, w ciągu 2 minut można było wszystko rozpisać (włącznie z rysunkiem).
Wyglądało tak:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
OK, na razie tyle, w reszcie jest za dużo pisania w TeX-u . Czekam na rozwiązania innych.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2009, o 16:56 przez etyre, łącznie zmieniany 1 raz.
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
[LXI OM] I etap
Więc:
Zadanie pierwsze:
Zadanie drugie:
Zadanie trzecie:
Zadanie czwarte:
Nad nim myślałem długo, ale w końcu wykminiłem dość ładne rozwiązanie.
Zadanie pierwsze:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Nad nim myślałem długo, ale w końcu wykminiłem dość ładne rozwiązanie.
Ukryta treść:
-
Qń
- Użytkownik

- Podziękował: 90 razy
[LXI OM] I etap
W ramach podtrzymywania sprawności umysłu
, postanowiłem i ja zmierzyć się z I etapem (jak kiedyś). Oto szkice moich rozwiązań (miejscami się dublują z już zamieszczonymi, ale pisałem to parę dni temu i szkoda mi teraz nie zamieszczać
) :
Zadanie 1
Chyba niezbyt trudne. Drugi sposób rozwiązania mniej elementarny, ale za to z chyba niebrzydkim wykorzystaniem nierówności między średnimi.
Zadanie 2
Zdecydowanie najłatwiejsze zadanie z tej serii, nadawałoby się też na OMG.
Zadanie 3
Też raczej proste, aczkolwiek strzelam, że za redakcję rozwiązań mogą wielu osobom mocno pociąć punkty.
Zadanie 4
Chyba jedyne trudne zadanie w tej serii. Słyszałem pogłoski, że istnieją (co najmniej) dwa sposoby jego rozwiązania, chętnie więc zobaczę istotnie różne rozwiązanie od poniższego, bo aż nie chce mi się wierzyć, że się da. A poniższą ideę można też zredagować inaczej, tzn. pokazać, że idąc od dowolnej liczby wymiernej (większej niż jeden) "do tyłu" - da się dojść do dwójki (ale to ta sama koncepcja).
Cóż, wydaje mi się faktyczne umiejętności zostaną zweryfikowane w kolejnych seriach.
Q.
Zadanie 1
Chyba niezbyt trudne. Drugi sposób rozwiązania mniej elementarny, ale za to z chyba niebrzydkim wykorzystaniem nierówności między średnimi.
Rozwiązanie:
Zdecydowanie najłatwiejsze zadanie z tej serii, nadawałoby się też na OMG.
Rozwiązanie:
Też raczej proste, aczkolwiek strzelam, że za redakcję rozwiązań mogą wielu osobom mocno pociąć punkty.
Rozwiązanie:
Chyba jedyne trudne zadanie w tej serii. Słyszałem pogłoski, że istnieją (co najmniej) dwa sposoby jego rozwiązania, chętnie więc zobaczę istotnie różne rozwiązanie od poniższego, bo aż nie chce mi się wierzyć, że się da. A poniższą ideę można też zredagować inaczej, tzn. pokazać, że idąc od dowolnej liczby wymiernej (większej niż jeden) "do tyłu" - da się dojść do dwójki (ale to ta sama koncepcja).
Rozwiązanie:
Q.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LXI OM] I etap
tak jak Qń'a niestety starość już mnie dopadła, ale co nie co od siebie też dorzucę
1.
2.
3.
4.
1.
rozwiązanie:
komentarz:
rozwiązanie:
komentarz:
rozwiązanie:
komentarz:
rozwiązanie:
komentarz:
-
Klorel
- Użytkownik

[LXI OM] I etap
ja zrobiłem konstrukcję liczb wymiernych za pomoca 'operacji' z zadania poprzez ułamki łańcuchowe, pokazując wcześniej, że każda liczba naturalna >1 nalezy do A.
Podobno jest to złe rozwiązania, cóż, mówi się trudno
reszta jak wszyscy ;]
Podobno jest to złe rozwiązania, cóż, mówi się trudno
reszta jak wszyscy ;]
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LXI OM] I etap
Zadania 2-3: W ogóle szkoda gadać, nie wiem jakim cudem takie coś znalazło się na OM. Aż się prosi, aby wyjść na jakiegoś kozaka i poopowiadać jakieś ciekawe anegdotki, jakim to jest się fajnym, bo w jak krótkim czasie się zrobiło te zadania i z jakimi ciekawymi hostoryjkami xD.
Zadanie 1: Nic szczególnego, także proste, ale nie tak jak 2 i 3.
Zadanie 4: Jedyne ambitniejsze zadanie w tej serii. Jednym z moich pierwszych pomysłów na to zadanie było zajrzenie do książeczki "Miniatury Matematyczne 19", gdzie był dowód na to, że zaczynająć od ułamka \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i od ułamka \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) tworząc ułamki \(\displaystyle{ \frac{a}{a+b} \ \ \frac{b}{a+b}}\) dojdziemy do wszystkich liczb wymiernych z przedziału \(\displaystyle{ (0; 1)}\) . Dowód przeprowadziłem analogicznie. Dziwi mnie, że bardzo dużo osób, zamiast po liczniku schodziło po mianowniku i wykorzystywało fakt, że wszystkie liczby całkowite należą do A i rozpatrywało 3 przypadki, kiedy \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) należy do przedziałów \(\displaystyle{ (1; 2) \ \ (2; 3) \ \ (3; \infty)}\) (któryś z tych 2 ostatnich domknięty). Osobiście nie wiem jak można zrobić takie zadanie w krócej niż 5 minut . Nie jest pod żadnym względem schematyczne, a i pomysł nie jest taki banalny.
Zadanie 1: Nic szczególnego, także proste, ale nie tak jak 2 i 3.
Zadanie 4: Jedyne ambitniejsze zadanie w tej serii. Jednym z moich pierwszych pomysłów na to zadanie było zajrzenie do książeczki "Miniatury Matematyczne 19", gdzie był dowód na to, że zaczynająć od ułamka \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i od ułamka \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) tworząc ułamki \(\displaystyle{ \frac{a}{a+b} \ \ \frac{b}{a+b}}\) dojdziemy do wszystkich liczb wymiernych z przedziału \(\displaystyle{ (0; 1)}\) . Dowód przeprowadziłem analogicznie. Dziwi mnie, że bardzo dużo osób, zamiast po liczniku schodziło po mianowniku i wykorzystywało fakt, że wszystkie liczby całkowite należą do A i rozpatrywało 3 przypadki, kiedy \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) należy do przedziałów \(\displaystyle{ (1; 2) \ \ (2; 3) \ \ (3; \infty)}\) (któryś z tych 2 ostatnich domknięty). Osobiście nie wiem jak można zrobić takie zadanie w krócej niż 5 minut . Nie jest pod żadnym względem schematyczne, a i pomysł nie jest taki banalny.
[LXI OM] I etap
W zadaniu drugim ja zrobiłem to na rysunku.
Narysowałem trójkąt ABC. Zaznaczyłem na boku AB punkt D i stworzyłem nowy trójkąt BCD. Wyznaczyłem S i powstał mi czterobok. Zaznaczyłem ten czterobok i opisałem go w trójkącie i mi wyszło, że wszystkie te boki są opisane na trójkącie.
Raczej to źle zrobiłem, bo wszyscy mają inaczej (
Narysowałem trójkąt ABC. Zaznaczyłem na boku AB punkt D i stworzyłem nowy trójkąt BCD. Wyznaczyłem S i powstał mi czterobok. Zaznaczyłem ten czterobok i opisałem go w trójkącie i mi wyszło, że wszystkie te boki są opisane na trójkącie.
Raczej to źle zrobiłem, bo wszyscy mają inaczej (
-
Django
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
[LXI OM] I etap
Pierwsze i trzecie mam mniej więcej jak Wy, (pomysły takie same), drugie zrobiłem podpierając się nieco trygonometrią, ale dowód wcale nie jest trudny (2x twierdzenie sinusów i krótki opis). Czwarte natomiast... ile za to dostanę punktów:
?
Ukryta treść:
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LXI OM] I etap
...
No niestety dowód eksperymentalny na jednym przypadku w matematyce nie działa xD
Hahah Django nudziło Ci się z twierdzeniem sinusów xD? To było zadanie na wpisanie miar 2 kątów, a nie na 2 twierdzenia sinusów xD. Propo Twojego czwartego, to raczej czysty blef, bo nic nie wiesz, czy liczba, która po podstawieniu da Ci daną liczbę, należy do danego zbioru.
No niestety dowód eksperymentalny na jednym przypadku w matematyce nie działa xD
Hahah Django nudziło Ci się z twierdzeniem sinusów xD? To było zadanie na wpisanie miar 2 kątów, a nie na 2 twierdzenia sinusów xD. Propo Twojego czwartego, to raczej czysty blef, bo nic nie wiesz, czy liczba, która po podstawieniu da Ci daną liczbę, należy do danego zbioru.