[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Kibu
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Kibu »

nikasek11 pisze:tez na to liczę:) swoją drogą wszystkie pocty juz są o tej porze zamkniete wiec moze ktos sie pokusi o umieszczenie rozwiazan
Niewszystkie. Samej zdarzało mi się o 22 z minutami być na poczcie całodobowej z rozwiązaniami zadań... Właściwie to większość serii przez 3 lata na niej wysłałam:).
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, o 20:56 przez Kibu, łącznie zmieniany 1 raz.
lukasz_650
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: lukasz_650 »

I też nie zgadzam się z tym, że wszystkie poczty są już zamknięte, bo w każdym większym mieście poczta główna jest całodobowa - i być może ktoś nawet jeszcze wyśle rozwiązania, bo dla przykładu rok temu rozwiązania zadań z Olimpiady Fizycznej wysyłałem o 22:30 ^^

EDIT. Wygląda na to, że ktoś ma podobne doświadczenia i że się trochę spóźniłem z tym postem
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: jerzozwierz »

No tak... mi nauczyciel powiedział żeby dać do niego, a szkoła wyśle. Jak zapomni to.... nie ręczę za siebie A jako że rozwiązania pisałem na komputerze, powinienem wrzucić najwcześniej jak się da.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: xanowron »

jerzozwierz pisze:No tak... mi nauczyciel powiedział żeby dać do niego, a szkoła wyśle. Jak zapomni to.... nie ręczę za siebie A jako że rozwiązania pisałem na komputerze, powinienem wrzucić najwcześniej jak się da.
Trzeba było nie słuchać tylko samemu wysłać
Nie warto tak ryzykować dla tych 4-5 zł
nikasek11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: nikasek11 »

I co z rozwiązaniami?
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: etyre »

Naprawdę się wkurzyłem przez to, że strona nie działała w nocy. Nie wiem, czy to przez najazd olimpijczyków, ale mimo to, byłem i wkurzony, i zawiedziony.

Teraz wybieram się do szkoły (całe szczęście nie mam pierwszych lekcji, mogłem się przynajmniej wyspać ;P), więc mogę rozwiązania podać na szybko.

Wg mnie, najłatwiejsze było 2, w ciągu 2 minut można było wszystko rozpisać (włącznie z rysunkiem).

Wyglądało tak:
Ukryta treść:    
W 3 znalazłem algorytm sortowania 2 dowolnych elementów, przez kilkukrotne segmentowanie.
Ukryta treść:    
Pierwsze podobnie do innych, 4 trochę inaczej i chyba nie na max

OK, na razie tyle, w reszcie jest za dużo pisania w TeX-u . Czekam na rozwiązania innych.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2009, o 16:56 przez etyre, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: jerzozwierz »

Więc:
Zadanie pierwsze:
Ukryta treść:    
Zadanie drugie:
Ukryta treść:    
Zadanie trzecie:
Ukryta treść:    
Zadanie czwarte:
Nad nim myślałem długo, ale w końcu wykminiłem dość ładne rozwiązanie.
Ukryta treść:    
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 90 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: »

W ramach podtrzymywania sprawności umysłu ;), postanowiłem i ja zmierzyć się z I etapem (jak kiedyś). Oto szkice moich rozwiązań (miejscami się dublują z już zamieszczonymi, ale pisałem to parę dni temu i szkoda mi teraz nie zamieszczać ;) ) :

Zadanie 1
Chyba niezbyt trudne. Drugi sposób rozwiązania mniej elementarny, ale za to z chyba niebrzydkim wykorzystaniem nierówności między średnimi.
Rozwiązanie:    
Zadanie 2
Zdecydowanie najłatwiejsze zadanie z tej serii, nadawałoby się też na OMG.
Rozwiązanie:    
Zadanie 3
Też raczej proste, aczkolwiek strzelam, że za redakcję rozwiązań mogą wielu osobom mocno pociąć punkty.
Rozwiązanie:    
Zadanie 4
Chyba jedyne trudne zadanie w tej serii. Słyszałem pogłoski, że istnieją (co najmniej) dwa sposoby jego rozwiązania, chętnie więc zobaczę istotnie różne rozwiązanie od poniższego, bo aż nie chce mi się wierzyć, że się da. A poniższą ideę można też zredagować inaczej, tzn. pokazać, że idąc od dowolnej liczby wymiernej (większej niż jeden) "do tyłu" - da się dojść do dwójki (ale to ta sama koncepcja).
Rozwiązanie:    
Cóż, wydaje mi się faktyczne umiejętności zostaną zweryfikowane w kolejnych seriach.

Q.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

tak jak Qń'a niestety starość już mnie dopadła, ale co nie co od siebie też dorzucę
1.
rozwiązanie:    
komentarz:    
2.
rozwiązanie:    
komentarz:    
3.
rozwiązanie:    
komentarz:    
4.
rozwiązanie:    
komentarz:    
Klorel
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Klorel »

ja zrobiłem konstrukcję liczb wymiernych za pomoca 'operacji' z zadania poprzez ułamki łańcuchowe, pokazując wcześniej, że każda liczba naturalna >1 nalezy do A.
Podobno jest to złe rozwiązania, cóż, mówi się trudno ;)

reszta jak wszyscy ;]
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LXI OM] I etap

Post autor: Rogal »

Wrzuć, ocenimy.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

Zadania 2-3: W ogóle szkoda gadać, nie wiem jakim cudem takie coś znalazło się na OM. Aż się prosi, aby wyjść na jakiegoś kozaka i poopowiadać jakieś ciekawe anegdotki, jakim to jest się fajnym, bo w jak krótkim czasie się zrobiło te zadania i z jakimi ciekawymi hostoryjkami xD.
Zadanie 1: Nic szczególnego, także proste, ale nie tak jak 2 i 3.
Zadanie 4: Jedyne ambitniejsze zadanie w tej serii. Jednym z moich pierwszych pomysłów na to zadanie było zajrzenie do książeczki "Miniatury Matematyczne 19", gdzie był dowód na to, że zaczynająć od ułamka \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i od ułamka \(\displaystyle{ \frac{a}{b}}\) tworząc ułamki \(\displaystyle{ \frac{a}{a+b} \ \ \frac{b}{a+b}}\) dojdziemy do wszystkich liczb wymiernych z przedziału \(\displaystyle{ (0; 1)}\) . Dowód przeprowadziłem analogicznie. Dziwi mnie, że bardzo dużo osób, zamiast po liczniku schodziło po mianowniku i wykorzystywało fakt, że wszystkie liczby całkowite należą do A i rozpatrywało 3 przypadki, kiedy \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) należy do przedziałów \(\displaystyle{ (1; 2) \ \ (2; 3) \ \ (3; \infty)}\) (któryś z tych 2 ostatnich domknięty). Osobiście nie wiem jak można zrobić takie zadanie w krócej niż 5 minut . Nie jest pod żadnym względem schematyczne, a i pomysł nie jest taki banalny.
Dawid00
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Dawid00 »

W zadaniu drugim ja zrobiłem to na rysunku.

Narysowałem trójkąt ABC. Zaznaczyłem na boku AB punkt D i stworzyłem nowy trójkąt BCD. Wyznaczyłem S i powstał mi czterobok. Zaznaczyłem ten czterobok i opisałem go w trójkącie i mi wyszło, że wszystkie te boki są opisane na trójkącie.

Raczej to źle zrobiłem, bo wszyscy mają inaczej (
Django
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Django »

Pierwsze i trzecie mam mniej więcej jak Wy, (pomysły takie same), drugie zrobiłem podpierając się nieco trygonometrią, ale dowód wcale nie jest trudny (2x twierdzenie sinusów i krótki opis). Czwarte natomiast... ile za to dostanę punktów:
Ukryta treść:    
?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

...
No niestety dowód eksperymentalny na jednym przypadku w matematyce nie działa xD

Hahah Django nudziło Ci się z twierdzeniem sinusów xD? To było zadanie na wpisanie miar 2 kątów, a nie na 2 twierdzenia sinusów xD. Propo Twojego czwartego, to raczej czysty blef, bo nic nie wiesz, czy liczba, która po podstawieniu da Ci daną liczbę, należy do danego zbioru.
ODPOWIEDZ